Pinsamma kostråd trots forskning som visar annat

2015-08-20 12:12     Kommentera    Kategori: Barn, Fett

Men det visste jag ju redan, och säkert du med!
Nu blir det nya rubriker om fett, härligt när det går åt ‘rätt håll’ och forskningen lyfts fram.

Aftonbladets artikel är låst, men det lilla som är läsbart räcker! Tack tack!

aftonj

Jag undrar när livsmedelsverket ska ta åt sig av modern forskning… Börjar bli lite pinsamt med deras fettsnåla rekommendationer!

Så här står det om kostrekommendationer på deras hemsida om

Olja och flytande margarin till matlagning är viktiga källor till nyttiga fetter. Om maten är mager kan barnet behöva lite extra fett i sin portion.”

En stor del är potatis, pasta, ris eller liknande
En stor del är grönsaker och rotfrukter
Den lilla delen är kött, fisk, kyckling, ägg eller vegetariskt alternativ.

och

Precis som vuxna äter barn för mycket mättat fett. Mjölk, ost och charkvaror, men även bakverk och choklad, är de största källorna till mättat fett.

och

Livsmedelsverket rekommenderar matfetter med bra fettkvalitet, till exempel nyckelhålsmärkta sorter, i skolan för att barn behöver rätt sorts fett. Barn som växer och utvecklas behöver de nyttiga fetter som finns i till exempel oljor, inte mättat fett som finns i smör.

Rådet handlar alltså inte om att barn behöver dra ner på mängden fett utan att de ska få tillräckligt av de nyttiga fetterna.

och

Rådet att dricka lättmjölk gäller alla barn oavsett ålder och kroppsvikt och syftar inte i första hand till att minska intaget av kalorier, utan av mättat fett.

Forskningen visar tydligt att risken för hjärt- och kärlsjukdom minskar när en del av det mättade fettet byts ut mot omättat.

NEJ nu får livsmedelsverket ta och läsa på om vad som gäller!!!! HUR kan dessa allmänna råd vara så fel? Hur får det gå till?

matj

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »