Periodiskfasta och fett

2013-05-14 7:40     17 Kommentarer    Kategori: Fett

Jag har nu kört PF i några veckor och trivs toppen med det. Trivs även toppen med bullet-kaffe på morgonen. Men nu klarar jag mig fin fint på svart kaffe fram till lunch.

Periodiskfasta innebär att man äter eller dricker ingenting med energi (kalorier) i, alltså fungerar det inte med bullet-kaffe under fastefönstret. Ett vanligt fastefönster är 16 tim och ätfönstret är då 8 timmar.

Jag har fått rätt många frågor om just detta, därför ville jag bara tydligöra vad som gäller vid just kaffedrickandet med smör eller grädde i kaffet. Vill man köra PF då är det vatten och/eller svart kaffe/te. Grädde är energi likaså smör och kokosolja – och jag vet att med LCHF så håller vi ju inte på att räkna energi, men just med PF så gör man det under fastefönstret.

PF är inget måste någonstans inom LCHF, men fungerar bra i samband med LCHF och för många. Framförallt är det ju toppen om man inte är någon frukostmänniska!

 

20130514-074610.jpg

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

17 Kommentarer + Kommentera

 • Hej,

  Jag håller helt med dig. Under fastan skall man inte tillsätta fett utan att räkna kalorierna, då lurar man bara sig själv. Däremot så kan man köra LCHF ifall man exempelvis kör en 5:2 fasta och begränsar sig till 500-600 kalorier per dygn.

  Hls

  Mathias

 • För att få hälsoeffekterna av fastan så är det framförallt protein man ska undvika. Dessutom så räcker det troligen att fasta ca 16-18 timmar 1-2 ggr/vecka.
  För Lchf-are så kan man definitivt ta tex lite kokosfett i kaffe/the eller buljong, på morgonen, om man vill. De som äter “vanlig kost” kan dricka tex grönsaksjuice.
  Om det sen är en metod för att äta mindre totalt sett under dygnet, att banta, typ, så är det ju bara att bita i hop… 🙂

 • Hur är det med Celcius? Kan man dricka det under fastan?

 • Dave Asprey, som jag tror är den som kom på bullet proof coffee, han förspråkar ju på sin sida något han kallar för bulletproof intermittent fasting. Det är samma som periodisk fasta, men man dricker bullet kaffe på morgonen bl a för att slippa hunger.

  • Jo det är ju hans variant… Funkar fint men det är ju inte den riktiga PF! 🙂

 • Ska man se pf som en kur och hur länge ska man isf hålla på?

  Är pf bra för att inte belasta kroppen med så mycket energi/mat eller är det kanske en av alla bantningskurer?

  • Min uppfattning är att det är väldigt olika beroende på vad man vill med PF! Många kör så ‘hela tiden’ för att de mår bra, andra gör det som en ‘kickstart’ eller för att bara göra en förändring för kroppen. Jag ser det inte som någon bantningskur, har man de tankarna så kanske inte PF är bra för den personen. Samtidigt så verkar det ge en viktminskningseffekt, men det gör ju även LCHF och vi vill ju inte se det heller som en ‘bantningskur’. Jag är ny på PF, men gå gärna in på http://www.jonasbergqvist.se och läs mera om det där. Detta är verkligen hans ämne! 🙂

   • Jonas B ger svar på alla frågetecken, tack för tips om hemsidan!

    Förr fastade man ju på hälsohemmen på frukt- o grönsaksjuicer, det har under många år varit borta pga ??? kring om det är bra eller inte för kroppen. Vetenskapen går framåt, nu är det ok med fasta på hälsohemmen igen. Undrar om det hänger ihop med pf på något sätt.

    • Jonas är jätteduktig!
     Ja, det kan man undra… 🙂

 • Men finns det även fettfasta, alltså att man under fastefönstret dricker fett (typ smör och kokosolja)?
  Jag har provat både PF med fett och utan fett. Mår jättebra av det och ffa blir jag hungrig till lunch om jag inte äter frukost ;-).

  • Hm fettfasta, nää, men du kan gärna dricka bullet-kaffe/te istället för eller som komplement till frukost. Men det är då inte någon fasta eftersom fettet är energirikt. Under fastafönstret så ska man inte ge kroppen någon extra energirik mat. Men bullet-kaffe är toppen för den som inte vill köra PF eller längre fastaperioder. Och håller med, man blir nöjd och mätt!

 • När dricker du ditt “Fettkaffe”? Äter du lunch och middag och dricker kaffet emellan, eller hur gör du?
  Jag kör också PF och äter mellan 12.30 – 18.30.
  Kanske jag ska dricka bulletkaffet emellan lunchen och middagen?

  • Jag tar bullet-daffe/fettkaffe ihop med min första måltid (lunch) för att öka fettmängden. Men inte alltid. Ibland blir det bara en vanlig lunch. Beror på humör och vad som finns att äta. Någon dag då jag inte kör pf så kan jag ta bullet-kaffe under förmiddagen. Så det är lite olika. Håller mig dock till två mål om dagen under pf, därför blir fettkaffet i samband med måltiden! 🙂 Och inte som ett extra mål…

 • För mig funkar inte PF, det triggade mitt sug något otroligt mycket. Förstörde allt mitt LCHF-tänk för mig. Nu gör jag precis tvärtom, fett och sen lite mer fett till frukost och lunch, sen träning och äta lite mindre middag istället.

  • PF passar absolut inte alla! Och har man någon form av ätstörning, eller problematik kring (för mycket) fokus på maten så ska man undvika PF. Och blir man, som du beskriver, triggad till ett annat (osunt) beteende så ska man inte hålla på med PF! 🙂

 • “och jag vet att med LCHF så håller vi ju inte på att räkna energi, men just med PF så gör man det under fastefönstret”
  Var finns denna information Monique? Jag har läst en hel del om PF och har inte sett denna uppgift någonstans…

  • Hej Nina, jag kanske uttrycker mig luddigt/fel… Jag får många frågor om det är ok att dricka kaffe med fett i (grädde, smör, kokosolja) under fastefönstret. Jag ville förtydliga att under fastefönster så äter eller dricker man inget som är energirikt dvs bla fett. På det vis menar jag att man ‘räknar energi’ eller undviker rättaresagt allt som innehåller energi. Hoppas jag är lite tydligare här nu… 🙂 ?

   Finns massor bra att läsa om PF på Jonas hemsida: http://www.jonasbergqvist.se/sidor/periodisk-fasta/

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »