Livsmedelsverket passerat Bäst-före datum

2015-08-26 8:01     Kommentera    Kategori: Fett

ifragasatt-granska-hur-livsme

Förslag om en sanningskommission till Livsmedelsverket låter som en bra idé. Deras nya kostråd är under all kritik.

Livsmedelsverkets huvudbudskap är som tidigare: Mättat fett ska undvikas och vegetabiliska fetter och kolhydrater ska användas istället.
Livsmedelsverket presenterar ej studier till stöd för sina rekommendationer utan hänvisar istället till nutritionsexperters råd.

I USA framställs nya kostråd för 2015. Förslag finns på att ha mindre fokus på farligt fett och istället lyfta fram hälsoriskerna med socker och processade, snabba kolhydrater. Över listen för riskabla näringsämnen plockas kolesterol helt bort samt att råden om begränsa äggintag tas bort.
Livsmedelsverket har redan gjort denna förändring men utan att upplysa tydligt inför allmänheten ATT deras tidigare äggfobi saknade vetenskapligt stöd. Ägg är näringsmässigt det kanske mest kompletta livsmedel som finns. Innehåller allt förutom c-vitamin.Den 11 augusti publicerades en gedigen studie där man drar slutsatsen att det är de argificiella, vegatabiliska transfetterna och inte det mättade fettet som är skadligt för hälsan. Trots propåer från riksdagen har Livsmedelsverket inte tagit fram ett förslag till förbud mot transfetter (Danmark ligger långt före med detta och nu införs det i USA).
När det varken finns konsensus eller vetenskapligt underlag för dagens kostråd är det dags att granska hur Livsmedelsverket skött sitt arbete. Hur kan vi i framtiden undvika dylika misslyckade experiment med folkhälsan?2011 publicerade UNT Debatt en artikel där vi föreslog att en av Livsmedelsverket oberoende, statlig sanningskommission skulle tillsättas för att utreda kostråden och dess konsekvenser för folkhälsan. Dessa och liknande kostråd har sannolikt bidragit till en global epidemi av fetma, diabetes och relaterade sjukdomar. Det är kanske medicinhistoriens största skandal. Vi fick svar från Livsmedelsverket och en pensionerad medarbetare vid samma verk men inget svar från socialministern som förslaget egentligen var riktat till. Vi förnyar nu vårt krav till den nye folkhälsoministern Gabriel Wikström, tillsätt en sanningskommission om kostråden.TACK till:

Ralf Sundberg, docent, kirurg, författare
Per Wikholm, författare
Lars-Erik Litsfeldt, författare

Läs artikeln i sin helhet

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »