Kokosolja-spray

2016-01-26 15:00     2 Kommentarer    Kategori: Fett

 Här i Sydafrika är kokosolja mycket populärt! Nu finns den även i sprayform… Otroligt händigt och praktiskt. Jag sprayar på maten och inte minst på denna goda laxsallad, tillsammans med olivolja som är också himlagott på sallad. Måste se om jag kan få tag i detta innan hemfärd! Smidigt…


  

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

2 Kommentarer + Kommentera

 • Hej. Vad är det för skillnad på gammaldags kokosfett ( i det silvriga paketet ) och den i burk förutom att den sista är ekologisk?
  Hjälper den möjligen mot trög mage?
  Mvh Ingela

  • Kokosfettet i silverpaketet är fullhärdat, man har alltså gjort om det omättade till kemiskt mättat fett (sånt fett är inte lika nyttigt som naturligt mättat fett)

   Så här svarar Unilever själva när en annan bloggare frågade

   Unilever angående sin tillverkning av kokosolja:

   1. Upphettning vid utvinning ur kopra, i så fall vid vilken temperatur? Ja, upphettning har används, vi ger inte ut temperaturen men kan garantera att kokosoljan har en bra kvalitet.

   2. Fraktionering, i så fall har något lösningsmedel använts? Nej, kokosfettet är inte fraktionerat, det är fullhärdat. Dvs. alla omättade oljor är ändrat till mättat fett för att bättra produktens egenskaper (hållbarhet och konsistens).

   3. Raffinering, i så fall har kokosfettet varit i kontakt med natriumhydroxid, fosforsyra/citronsyra och bentonitlera? Ja. Kokosoljan är fysiskt raffinerad, vilket innebär att fosforsyra, blekjord (bentonitlera) och aktivt kol används som processhjälpmedel. Både fosforsyra, blekjord och aktivt kol är godkända processhjälpmedel (av EU), och det finns inga rester kvar i den raffinerade slutprodukten. Fosforsyra används ofta i många livsmedel, blekjord är en naturlig lera som också är tillåtet att använda direkt som foder, aktivt kol även känt som som Nori, användas av människor när de har ätit något fel. Alla dessa processhjälpmedel är godkända av EU och används i livsmedel eller foder.

   4. Har kokosfettet deodoriserats, i så fall vid vilken temperatur? Ja, deodorisering gör man för att små partiklar t.ex. metaller, fria fett syror, färgrika ämne har påverkan till smak, färg och hållbarhet. Vi ger inte ut temperaturen.

   Så i min mening är inte det kokosfettet något alternativ 🙂

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »