För lite energi? Ät mera fett…

2015-07-27 9:47     3 Kommentarer    Kategori: Fett

smor_2_hel

Allt som ofta dyker frågan upp om hur mycket smör eller fett man ska få i sig. Och många gånger så äter många för lite fett. Jag hör flera som berättar om att de äter LCHF men blir ändå lite småhungrig mellan måltiderna. Eller inte får den ‘där’ energikicken som så många pratar om.

Min erfarenhet är att det är ofta för lite fett i kosten. Speciellt om man är van att äta fettsnålt eller tom fettfritt under lång tid. Då tycker ‘man’ att det blir jättemycket fett jämfört med ‘förr’ – bara för att man nu steker maten i lite smör. Det räcker sällan.

Vill du uppnå en längre mättnad och kunna skippa mellanmål eller spring till skafferi eller kyl, då är svaret att öka fettintaget. Du behöver inte häva i dig fett (även om det inte gör något) men se till att laga mat med rikligt med smör och sedan smält smör över några grönsaker. Gör örtsmör eller pepparsmör som du lägger en klick på en kött eller kycklingbit. Välj feta alternativ. Creme fraiche är 34%fett och majonnäs är 80% – vilket innebär att du blir dubbelt så mätt av samma mängd majonnäs som creme fraiche. Eller en smörig sås som också är fet, mycket smör, lite grädde och kryddor.

Var inte rädd för fettet, utan njut och våga ta i!

Ha nu en härlig måndag och vecka!

Själv är vi kvar i båten och befinner oss i Kristinehamns gästhamn då jag ska på röntgen här imorgonbitti. Tror inte det är många som tar båten hit för det! *SMILE* Trots vind och ruskväder så är det ju hur mysigt som helst.

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

3 Kommentarer + Kommentera

  • Har en fråga om recepten i din bok Lchf på riktigt som är väldigt fin. Du anger både gr och matkedar och då räknar du med att en matsked är 20 gr. Brukar det inte vara 15 gr. Det är speciellt i kaffet på morgonen det gör stor skillnad, totalt 60 el totalt 45 med smör o kokosolja. Jag kämpar så att säga med att finna en god balans och komma ur fetträdsla. Jag carinbc@gmail.com verkligen lidit av fettskräck och detta nya sätt att äta är befriande. Tack för en inspirerande bok. Carin

    • Oj jag minns inte hur jag räknade då… Men 45 g är det jag brukar ha i! 🙂

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »