Fettdrift eller kolhydratsdrift – hur funkar det?

2014-08-21 12:07     2 Kommentarer    Kategori: Fett, Träning

Hur fungerar det med LCHF och träning? Behöver inte kroppen extra kolhydrater då, för att orka med ett tufft träningspass? Nej den gör inte det, om inte det är extremt långt och explosivt men även då är jag övertygad om att det behövs inga kolhydrater såsom att kolhydratsladda för att orka med!

IMG_5467.JPG

När man går på kolhydratsdrift så ska man äta kolhydrater som energikälla MEN när det du har ätit tar slut så ‘går man i väggen’ som det i träningssammanhang heter. Energin tar slut och man orkar inte mera. Det blir tvär STOPP! Då behöver du ladda in med mera kolhydrater för att få energi igen.

MEN när du äter LCHF och kroppen går på fettdrift så är fettet din energi. Fett är energirikt, dubbelt så mycket än kolhydrater (bara det), så när du äter en fettrik kost och kroppen använder fettet som energikälla så kan du träna otroligt länge, betydligt längre än på kolhydrater.

Varför blir det så?

Jo kroppen har alltid egna fettdepåer att ta utav. När det du har ätit ‘tar slut’ under ett träningspass så fortsätter kroppen och använder istället fettdepåerna som redan finns, till energi. Det är ju perfekt! Och ALLA har egna fettdepåer, även den smalaste personen.

Levern omvandlar dessutom det du äter till den mängd glukos som hjärnan behöver för övrigt, så ‘hjärnan behöver inte kolhydrater’ så som många tror och säger. Man behöver inte äta kolhydrater för hjärnans skull. Kolhydrater är inte essentiella – dvs är inte nödvändiga för överlevnad. Det är fett och protein. Bra att veta…

Hur funkar din träning på fettdrift?

Bilden nedan är ifrån ett tungt kettlebellspass igår, inga problem – tvärtom – hur mycket energi som helst på fettdrift! 🙂 Och inte nödhungrig efter träningen heller.

IMG_5460.JPG

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

2 Kommentarer + Kommentera

  • Jag kör spinning, jympa, core med mera, har alltid tryck i benen, återhämtar mig snabbt. Det som är konstigt är att även om jag är lite småhungrig innan träningen, så är jag absolut inte hungrig efter…?
    Känns som om kroppen går på turbo-fettdrift och det spiller över efter träningen liksom?

  • För mej fungerar det alldeles utmärkt med att träna på LCHF-kost, dvs fettdrift. Jag tränar mycket styrketräning och har mer energi under passen och även EFTERÅT när jag kommit hem. Har ibland svårt att slita mej från gymmet och åka hem (bara EN övning till) och när jag kommer hem är jag inte tokhungrig utan kan lätt vänta mer än 1 timme med att äta.
    Resten av dagen är jag också mycket piggare (om jag tränar på förmiddagen) i stället som förut, (när jag åt kolhydrater), vara seg och allmänt orkeslös i flera timmar.

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »