Äkta majonnäs eller?
I programmet PLUS lyfte fram vad ordet ‘ÄKTA’ innebär… Ett vilseledande uttryck på vissa förpackningar.
Just i detta fall är det ‘ÄKTA’ majonnäs som är på tepeten. Ica och Coop har valt att ta bort ordet, fast Findus och Kavli försöker ta sig runt sina vilseledande uttryck genom egna påhittade definitioner.
Vad är äkta majonnäs?
Några regler för vad som får kallas för vare sig majonnäs eller “äkta majonnäs” finns inte. Däremot är “äkta” ett så kallat säljande uttryck, som enligt livsmedelslagstiftningen inte får användas hur som helst. Grundprincipen är att det ska undvikas, eftersom det får andra majonnäser att framstå som oäkta. Det får dock användas om det kan motiveras varför på själva förpackningen.
Trots det har samtliga större majonnästillverkare under lång tid – och helt omotiverat – använt uttrycket på sina produkter.
Först 2013 agerade myndigheten mot någon av majonnästillverkarna och fick då Findus att lägga till följande text på sina burkar och tuber:
“Med ‘äkta’ menar vi att majonnäsen sedan lanseringen 1947 uppfyllt kraven på en oljebaserad fetthalt på minst 80 % som gällde under lång tid. I motsats till så kallad ‘falsk’ majonnäs som tillagades på t ex smör eller grädde.”
En märklig förklaring, enligt Björn Bernhardson, verksamhetsledare på ÄTKA VARA.
Lätt majonnäs kanske ska kallas för FALSK majonnäs? Den innehåller ju mindre än 80% fett….
Coops och Kavlis majonnäs innehåller till exempel mindre än 80 procent fett och Kavli kom dessutom sedan själva med en egen text, efter att Äkta vara anmält dem till Eslövs kommun där tillverkningen sker:
“Med äkta majonnäs menar vi traditionellt recept med ägg och hög mängd olja.”
I likhet med konkurrenterna innehåller den dock dessutom en rad tillsatser.
– Uppenbarligen tycker de därmed att ett ”traditionellt recept” får sin konsistens fejkad med två stabiliseringsmedel och sin färg från ett färgämne. Jag tror nog att de flesta konsumenter tycker att en traditionell majonnäs är något helt annat, i synnerhet en som dessutom kallar sig för “äkta”, säger Björn Bernhardson.
Förutom namnbytet ska Ica också göra förändringar i receptet.
– Vi jobbar kontinuerligt med att utveckla och förbättra våra produkter tillsammans med leverantörerna. En del är att se över och minska användningen av tillsatser. Ett arbete pågår också med att se över recepturen för vår majonnäs, säger Anna Hedström.
Om den nya majonnäsen kommer att vara helt utan tillsatser eller bara med färre kan hon i nuläget inte svara på, inte heller när förändringarna kommer att genomföras.
Se och häpna! Dessutom innehåller Coops majonnäs MALTODEXTRIN!!!!!!!!