Ur ketosen av vin
Igår var jag på ett (mycket trevligt) middagsmöte med mitt förlag! Det blev några glas rödvin… Men annars helt LCHF mat i form av ‘black rock’ där man steker det man ska äta och väljer tillbehören från en buffé. Jag valde olika kryddsmör, lite coleslaw, oliver och fetaost.
Det jag stekte var småbitar av: kalvfilé, oxfilé, lammfilé, scampi, tonfisk och en pillgrimsmussla. Supergott!
MEN idag är jag helt ur optimal ketos. För första gången sedan jag kom in i den optimala nivån! Jag har ju druckit vin förut och inte hamnat utanför ketos, men då har jag legat långt över gränsnivån. De sista dagarna har jag legat precis ovanför den optimala nivån. Så det är klart att alkohol (rött vin) drar ner ketosen! Intressan!
Coleslaw man äter ute brukar ju alltid vara sockrad… men lite borde ju inte förstöra så mycket?
Precis. Jag minns på en jättefin restaurang i SA så frågade jag om det var socker i coleslawen, nej bara FANTA fick jag till svar! Jösses! 🙂 Det blev ingen coleslaw på min tallrik!
Fanta?????!!!!! Helt sjukt ju!!!
Jag är en nyfiken person som gillar siffror och tabeller och jag skulle gärna ge mig på blodketonmätning, men känner att jag inte riktigt har tiden (och pengarna!). Jag suger i mig allt jag kan läsa istället. En tid nu har jag vägt mig dagligen och fört in vikten i ett diagram. Min vikt (egentligen ganska så normalviktig) går sakta, sakta ner. En iakttagelse jag gjort är att jag har en liten puckel på diagrammet varje tisdag. Jag tolkar det som om helgens synder syns först då. Mina “synder” är helt OK lchf: lite mer frukost, ett glas vin, en mörk chokladbit, tilltugg före maten osv. Men det tar alltså ett par dagar innan det syns på vågen. Känns det igen?
Hej,
Detta passar kanske inte in i kategorin ketos men det är en iaktagelse som jag undrar om någon annan lagt märke till.
När jag varit iväg en helg och druckit vin och kanske ätit lite mer kolhydrater än vanligt så brukar jag lägga på mig mellan 1-2 kg ganska fort vilket är naturligt.
När jag sedan kommer hem och går in i mina vanliga kostvanor går jag alltid ner lite mer än jag gått upp. Har någon annan märkt detta? Vad kan det bero på?
Hälsningar Sandra
Inget jag personligen känner igen. Kanske någon annan?
Hej Monique!
Har ätit LCHF i 4 år nu och mår toppen, men har 6-8 kg kvar att gå ner i vikt. Jag mäter mina ketoner sen några månader tillbaka och har märkt att när jag dricker vin faller jag inter ur optimal ketos (ökar ibland till för hög ketos t o m) men jag går upp i vikt! Har då inte ändrat nåt med maten heller, så jag blir konfunderad till tusen. Men spännande är det!!!
Däremot faller jag ur ketosen om jag äter ost, mycket grädde bl a. Bra att veta när man vill bli av med dom envisa kilona. Vi fortsätter mäta och se om vi kan få fram ett “facit” 😉
/Monica
🙂 Tack för det, spännande att höra andras uppfattningar. Mäter du blodketoner?
Japp! Stick i fingret varje dag 🙂 . Skriver dagbok med utvärderinga så det blir lättare att se sambanden med det jag äter och hur jag mått. Jag märker också att jag inte är lika hungrig när jag ligger i övre optimal ketos. Mycket intressant detta!
Så kul! Det är ju så svårt att få till ett optimalt läge… Men vi testar vidare! 🙂
Det är inte så förvånande egentligen
Några glas vin gör att levern måste jobba med annat än att producera ketoner
Alkoholen blir även en extra kalorikälla vilket gör att kroppen kör på nedbrytningsprodukter av denna istället
Det påverkar ketonerna och du bryter inte ner fett den dan men det betyder inte med automatik att du går upp i vikt heller bara att kroppen nu körs på alternativbränsle
Jo precis, men jag har testat alkohol ca 4ggr hittills och inte gått ur ketosen dessa gånger. Så frågan är varför det blev så idag… Om vinet i sig var ett sötare vin än övriga jag druckit (dock var det ändå rött), eller om det var mera proteiner än vanligt…
Hade du koll på hur mycket kolhydrater vinet innehöll då? För det kan ju vara rätt svårt när man äter ute och inte vet vad man får :/ Hemma har jag alltid vitt, rött och rosé med under 3g/100 och det känns supertryggt att kunna ta ett glas om man skulle råka få tillfälle 🙂 Sker dock ganska sällan i mitt fall ^^
Du tror inte att det kan ha varit för mycket protein under gårdagen och kanske även för lite fett till middagen? Båda verkar ju verkligen kunna påverka både ketoner och vikt.
Visst kanske proteinerna… Men är ändå tveksam till det, men det är en tanke – hmmmm! 🙂
Om det ändå fanns ett facit 😉 har du ätit för lite fett dom sista dagarna när du legat precis över den optimala gränsen? Nej förresten det var ju säkert brödet.. När man ska dricka några glas vin tror du att man ska ta det lite lugnare med fett den dagen? Då kroppen har fullt upp med att förbränna alkoholen ist för fettet? Som sagt, facit tack 😉
Fett får jag i mig massor, tveklöst! Jag tror aldrig man ska ta det lugnare med fettet faktikst! 🙂
Jag låg på 2,2 i går morse. I går kväll drack jag ett halvt glas rött. Värdet idag: 0,8!