LCHF, optimal ketos och viktminskning

2013-08-28 12:10     5 Kommentarer    Kategori: Ketoner

20130828-104801.jpg

Nu börjar jag mäta ketoner igen… Det var ett tag sedan och jag känner jag vill ha koll och samtidigt försöka bli av med 5 kg (ja det behövs, gärna 10 men blir nöjd med fem!) För mig hjälper det att mäta ketoner och då sikta på att hamna i det som kallas optimal ketos. Då ska ketonvärdet ligga mellan 1,5-3 mmol/l.

I morse blev jag riktig glad när jag direkt hamnade på 1,4 mmol! Det är troligen både fettkaffe och träningen som har hjälpt till, och även mitt super strikta ätande den senaste dagarna! (Ej nötter, mörk choklad, alkohol o minimalt med grädde).
Att minska i vikt, effektivisera fettförbränningen och få koll på hur din kropp fungerar och reagerar på det du stoppar i dig, så kan man mäta blodketoner.

När du äter LCHF så använder du fett som energikälla och inte kolhydrater, då kan man hamna i det vi kallar för ketos. I vanliga fall använder kroppen glukos (kolhydrater) som energi vilket bryts ner till glukos och blir till blodsocker. Men vid strikt LCHF (minskad kolhydratsintag och ökat fettintag) så använder kroppen och  hjärnan fett som energi.

Fett måste omvandlas för att kunna användas av hjärnan till energi, först bryts det ner till fettsyror och sedan omvandlas det till ketoner i levern. Fettet i musklerna förbränns direkt.

22

Vad är ketoner?

Ketoner är ett energiämne (som blodsocker) och är ett alternativt bränsle för hjärnan som dessutom är ett utmärkt sätt att få energi och bränsle. Man blir tom mera fokuserad och pigg av ketoner, och energiförsörjningen blir mera stabil.
Eftersom kroppen alltid har lagrad fett så är det enklare för kroppen att orka längre tider på rent fettbränsle, där vi ‘i vanliga fall’ får en dipp och behöver äta energi (via kolhydrater) så löser kroppen detta av sig själv för den som går på fettdrift.

IMG_3180-530x427

Nu finns även hjälpmedel för att få bättre koll på dina blodketoner, det är inget måste men det är väldigt intressant. För den som är nyfiken på blodketonmätare så finns dessa HÄR.
När du hamnat i det vi kallar för ‘optimal ketos’ så är ditt blodketonvärde mellan 1,5 och 3 mmol/L, men det är helt ok att ligga både under och över, dock utan några extra fördelar.

Läs mera om viktminskning och ketos här: BANTA & LCHF

 

 

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

5 Kommentarer + Kommentera

 • Och..ser att det här är ett gammalt inlägg men hoppas på svar/råd ändå 😉

 • Funderar på att köpa en blodsocker/ketonmätare men eftersom stickorna är väldigt dyra så funderar jag på hur ofta man ska ta ett test för att..dels veta om kroppen är i optimalt ketostillstånd och sen förbli där..UTAN att bli fixerad och frestas testa för ofta..Kostnaderna rusar iväg.. Skillnaden mellan att ta ett blodsockertest när man äger en mätare och då får gratis stickor..är ju milsvida. Det här är inte så lätt..

  • Jag har mätaren, men mellan gångerna tar jag “vanliga” ketostix som jag köpt på apoteket. Men då med de som visar två värden och inte bara ett som de verkar ta in oftare nu.
   Mkt billigare och lätt att kolla så att man har en liten aning om status.
   Dock mäter det ju inte alls lika exakt, vilket man bör ha i åtanke.

 • Jag undrar hur du tänker om din målvikt. Jag tycker att det är svårt. Det har hänt att när jag närmar mig målet och borde vara nöjd, då unnar jag mig att äta allt möjligt och går upp i vikt. Jag tycker även att det är svårt att veta hur mycket man borde väga.

  • Känner igen det där! Jättesvårt att hitta ‘rätt’ – Jag vet var jag trivs bäst och vill gärna nå dit o stanna där, men det känns omöjligt! Som du säger, så fort jag är där så kryper kg tillbaka igen, kroppen vill väga mera än vad jag vill! Phuu!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »