Min hälsoanalys…

2012-09-21 11:25     53 Kommentarer    Kategori: Hälsa & Sjukdom, Ketoner

Som många av er vet så var jag på en grundlig hälsoanalys! Det tog 3 timmar, dock 50% av tiden handlade om trevliga pratstunder, LCHF, och lite extra fördjupningar i olika tester och resultat. Det var jättespännande!


Annica på hälsodynan är duktig på det hon gör. Hon är väldig insatt i kroppens funktioner och vitaminer och mineraler. Det var verkligen intressant och kul att lyssna på det hon berättade.

 
Annica gjorde en frekvensanalys och torrblodstest, samt saliv, ph och urintest.

Jag kommer inte gå igenom allt, för det var MYCKET… Men det som är av störts intresse tycker jag.
Först lite om frekvensanalys:
Detta används för att mäta näringsstatus och funktioner i kroppen. På några minuter får du ett stort antal mätvärden med information om näringsnivåer på vitamin och mineraler, aminosyror och co-enzym. Även funktionsstatus på flertalet organ i kroppen.

Vi fick tex fram en obalans i min isulinproduktion, vilket på sikt, med dålig kost skulle helt säkert (min tolkning) leda till diabetes 2. Det finns i min släkt också.  Men detta är bara en indikkation. Bra då att jag redan äter rätt kost.

Jag hade bl.a. funktionell brist när det gäller kalcium. Det innebär att jag får i mig kalcium via livsmedel men kan inte tillgodogöra mig detta optimalt. Kalciumupptaget gynnas bl.a. av magnesium och d-och k-vitamin. Alltså MERA magnesium!

PH balansen var bra, likaså blodfeetter perfekta (kolesterol), bra blodtryck, bra HB…

Här på bilden kollades metaller i urinet, där låg jag perfekt till – den gröna färgen tyder på det! Det kollas koppar, bly, kadmium, quicksilver,

Jag hade dock brist på vitamin d (har inte börjat med mina tillskott än, börjar genast)! Och brist på B-vitamin, b12. Har börjat med tillskott där också. Här finns en artikel om B12 brist. Jag vet att brist är väldigt vanligt men har egentligen inte känt av någon form av biverkning pga brist, förutom extrem torr hy!

Summering:

Behövande kosttillskott:
Magnesium
Omega-3
D-vitamin
B12 / folsyra
B-comp
Vatten (proven visade en lätt brist på vatten i kroppen – och jag är otrolig dålig på att dricka vatten!)
Ev. även zink

 

Fria radikaler indikationen var perfekt (alltså inte för mycket).

På torrblodstestet kunde hon se höga  stressnivåer, vilket jag förstår, även om jag känner mig betydligt lugnare nu än vad jag gjort i flera år. Men däremot går jag igenom lite personliga  issues som säkert stressar mig.

I urinprovet så visades

 

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

53 Kommentarer + Kommentera

 • Jag kan inte hitta något om Kalium,jag fick åka in till las. akut för hjärtklappning och mycket högt blodtryck, fick en påse kalium i dropp på natten,någon som kan visa vad man kan läsa om det eller någon som har erfarenheter av detta, har ätit LCHF kost i drygt tre år.

  • http://www.halsosidorna.se/Kalium.htm

   En sida av alla jag hittade på google när jag skrev in Kaliumbrist =)

   • Kicki jag hittade den sidan också, men de jag funderar på, är LCHFkost är “energifattig” de kan de ju inte va ,jag har ätit denna kost i över tre år och trodde inte att jag kunde få kaliumbrist.

 • Var gòrs testet och vad kostar det?

  • I Karlstad… Kostnad beror på vad man vill ha gjort. 🙂

 • Så här står det på en sida på http://www.1177.se angående IF.

  “Orsaken till bristen på IF är oftast en speciell form av inflammation i magsäckens slemhinnasom man haft under lång tid. Då angrips de körtlar som producerar saltsyra i magsäcken av det egna immunförsvaret, en så kallad autoimmun reaktion. Det kan pågå under årtionden. Så småningom slutar de flesta av körtlarna att fungera. Eftersom dessa körtlar utsöndrar proteinet IF uppstår även en brist på vitamin B12.”

  • Tack så mycket för den! 🙂

 • Dessa brister beror inte på lchf kosten utan på kosten vi har ätit innan vi la om. Alla människor har en eller en annan brist då våran mat blir sämre och sämre. Vi förstör våran jord med en massa utskäpp och kemikalier och bekämpningsmedel. Allt detta hamnar i jorden. Vårat dricksvatten är inte heller 100 procent rent utan fullt med massa kemiska rester. Det är dags att vakna upp på flera nivåer. Hurra för att du går ut med detta. Alla dessa tester skulle vi få göra inom sjukvården i stället för att göra det med privata medel. Jag skulle inte vara frisk i dag om dessa analyser inte fanns, sjukvården har inte kunnat göra någonting för mig. Att jag fungerar till 50 procent (arbetar) kan jag tacka min egen ekonomi för (pengar som jag kunde lagt på mina barn), det suger att inte alla kan få hjälp inom vården.

  • Jag lever också i tron att mycket har man förstört under många många år, innan LCHF blev känd! Att äta dålig mat i 35-40 år eller längre och sedan LCHF i några år säger ju sig självt om att kroppen måste ha tagit stryk under lång tid! 🙂

   • Håller med dig till 100 % Monique. Dessutom, när man ser på hur stor kosttillskottmarknaden är, och har varit i många herrans år (morsan åt Omega mm redan på 80-talet), måååånga år innan LCHF dök upp, så är dessa brister inget nytt och kan därför verkligen inte beskyllas på LCHF-kosten.

    • Visst är det så! 🙂 Tackar…

  • “Dessa brister beror inte på lchf kosten utan på kosten vi har ätit innan vi la om.”

   Hur kan du påstå detta! Källa? Studie? Vad får dig att skriva denna mening?

   • Som en läsare skrev, vilket jag själv tycker var relevant och intressant i denna fråga:

    ”Orsaken till bristen på IF är oftast en speciell form av inflammation i magsäckens slemhinnasom man haft under lång tid. Då angrips de körtlar som producerar saltsyra i magsäcken av det egna immunförsvaret, en så kallad autoimmun reaktion. Det kan pågå under årtionden. Så småningom slutar de flesta av körtlarna att fungera. Eftersom dessa körtlar utsöndrar proteinet IF uppstår även en brist på vitamin B12.”

 • Solblomman

  Jag har ingen aning om varför man får b12brist. B12 KANSKE behöver speciella kolhydrater för att funka effektivt. Eller så KANSKE fet mat gör att upptaget blir sämre. Äter man high fat så KANSKE kroppen få kämpa med detta fett så att det går åt massa andra nödvändigheter.

  Tror vi gör klokt i att vara extremt ödmjuka till det vi tror är veteskap. Ingen i världen vet hur allt i kroppen hänger ihop och vad som påverkar vad.

  Det sägs numera att ko-mjölk kan försvaga skelettet. Men ko-mjölk ska ju ge starka ben..

  Nu var det ju inta bara B12 brist. Listan är ju ganska lång.

  Behövande kosttillskott:
  Magnesium
  Omega-3
  D-vitamin
  B12 / folsyra
  B-comp
  Vatten (proven visade en lätt brist på vatten i kroppen – och jag är otrolig dålig på att dricka vatten!)
  Ev. även zink

  Tänk om en veganförespråkare hade visat upp dessa brister. Herregud vilket liv det hade blivit!

 • Är du gravid? ” I urinprovet så visades…”

  • Absolut inte… Vad syftade du på? Skrev jag något som tydde på graviditet? 🙂 Inte meningen!

 • Väldigt givande att få höra om detta. På måndag är det dags att träffa läkaren för att komma med önskemålet om blodprover. Bra att veta mer om varför och vad man ska önska,
  Stor tack Monique för det du gör….

  • Varsågod. Lycka till! 🙂

 • Kul att läsa om dessa tester. Och jag är också frisk, ska snart lämna prover och tycker det är viktigt att hålla koll. Kan man må bättre genom någon extra vitamintablett så varför inte?

  • Klokt sagt! 🙂

 • Johan, för att B12 ska tas upp effektivt behövs ett protein i magsäcken som kallas inre faktorn (IR). Vissa människor saknar detta protein och kan inte ta upp B12 effektivt oavsett hur mycket man får i sig via födan. Äter man LCHF så får man i sig ganska mycket via kött, fisk, mjölkprodukter och ägg. En fråga till dig Johan,varför skulle alla som äter LCHF sakna detta protein?

  • Intressant, tack Solblomma!

 • Suck…läs på innan ni börjar yla om kvacksalveri och humbug…
  Kolla t.ex. hur frekvensanalys används inom vården i Tyskland!

  • Jo, jag har läst på. Men jag går inte med på att alla dessa kroppsfunktioner går att tolka med QMrA, frekvensanalys. Torrblodsanalys övertygar inte heller – att mikroskopiera och tolka humant material är inget man lär sig på en snabbkurs, det krävs gedigen utbildning och framför allt erfarenhet. Och sedan är tolkningarna av det som syns i mikroskopet mer eller mindre knasiga.

   Men, var och en blir salig på sin tro.

  • Eller hur, det är jättestort där och i många andra länder! Jag tror att flera kör taggarna utåt så fort det närmar sig ‘alternativa’ sätt inom medicin o sjukvård. Eller?

 • Allvarligt! Detta låter allvarligt! Fler som äter LCHF bör nog kolla upp sig.

  • För att? Vad exakt låter allvarligt? D-vit, omega-3 är brist hos så gott som alla här i norden. Magnesium, rätt vanlig förekommande brist för mejeriätande LCHF’are. Det ‘enda’ är vit B12, men även det är helt ‘normalt’ och vanligt hos kvinnor. Men det tar långt tid innan det upptäcks oftast.
   Berätta gärna din tolkning?

   • Jag tänker att hade jag ätit mat som ger mig detta:

    Summering:

    Behövande kosttillskott:
    D-vitamin
    Magnesium
    Omega-3
    D-vitamin
    B12 / folsyra
    B-comp
    Vatten (proven visade en lätt brist på vatten i kroppen – och jag är otrolig dålig på att dricka vatten!)
    Ev. även zink

    Så hade jag varit skeptisk till min mat. Men eftersom ingen i världen vet hur kroppen hänger ihop så kan det vara precis vad som helst som ger brister. Men det är enligt mig anmärkningsvärt att du som äter lchf har dessa brister. High fat har ju många varnat för. Men kanske av fel anledning? Och ja, jag tycker det är allvarligt. Vi ska ju må bra och vara friska den korta tid vi få leva.

    Hur tror du en veganförespråkare hade fått för mottagande med samma brister som du har? Jag gissar att Per Wikholm och gänget hade snappat upp det direkt.

    • Det här är nog inget att bli upphetsad över Johan 😉 Finns mycket mera och värre brister ‘out there’ 😉

     • Tycker du är fantastisk som går ut med dina provsvar trots allt. Tror inte många hade haft mod till det. Inte när man äter lchf iaf. Ha det bäst!

     • Tack tack Johan! 🙂 Ha det gott du med!

  • Haha, jag kan garantera att de som inte äter LCHF har BETYDLIGT flera saker som fattas… 😉

  • Ehhh? Om man mår bra, varför ska man “kolla upp” sig? Om man mår dåligt, visst, gå till din husläkare, men inte annars väl…? Eller vad menar du?

   • Om LCHF ger dessa brister så kanske det inte är å bra. Man kan må bra trots brister. Men det håller inte på 20- 30 år. Men man gör som man vill såklart.

    • Har kommenterat din kommentar redan, säger samma sak – vilka brister menar du att man får från LCHF, förutom då magnesium, för det vet vi om?

    • För övrigt vill jag ge cred till Monique som så ärligt visar upp dessa brister. Det är nog många som hade dolt detta. All heder!

     • Inget att dölja! D-vit och omega-3 brist har så gott som alla! Magnesium, väldigt vanigt bland LCHF-are som får i sig stora mängder kalcium. Det enda är ju då B12 vilket inte är ovanligt för kvinnor upp mot medelåldern tex. 🙂

     • Så för att en har “dåliga värden” på B12, så har alla det som äter LCHF…? Tror inte det.

     • Absolut inte… Det är jättevanligt bland kvinnor, men oftast så vet man inte om det!

 • Kära nån, hoppas verkligen inte att folk börjar göra den här typen av undersökningar istället för att gå till doktorn om de mår dåligt. Det gränsar ju till kvacksalveri!

  Tänk er för innan ni satsar era pengar, och kroppar, på detta!

  • Jag tror inte man gör ‘detta’ istället för att gå till doktorn om man mår dåligt. Jag gjorde det av ren nyfikenhet och intresse. Sedan tror jag att man måste ha ett öppet sinne för alternativ medicin/behandling. Det har jag 🙂 – tycker det är jättespännande. Sjukvården i sig kan man ifrågasätta många gånger! Naturmedicin är väldigt stort och visar fantastiska resultat världen över… Men jag förstår att många är skeptiska, det är upp till var och en.

 • Frekvensanalys låter som rent humbug. Folsyra och Vitamin B12 kan mätas i blodprov inom sjukvården. Skulle förvåna mig om du har brist på detta. En ung människa med brist på vitamin B12 bör utredas för bakomliggande orsak.

  • Frekvensanalys ska tydligen vara väldigt bra och används mycket inom sjukvården utomlands. Vi tog blodprover!

 • Håller med Catti, förstår inte heller hur du kan ha B12-brist? Krävs det ngt annat för att kroppen ska tillgodogöra sig B12?
  Läser på vitaminsidan.se (ang B12):
  “Vid allsidig kost behöver man knappast oroa sig för att få i sig för lite B12-vitamin med födan. Det avgörande är den “inre faktorn” som bildas i magsäcken hos friska personer och som är nödvändig för att man ska ta till sig B12-vitamin på rätt sätt”
  Vad är den där “inre faktorn”?

  • Doch är B12 en mycket vanligare brist än många tror. Men visst, man funderar lite…

   • Min brors flickvän fick nyligen reda på att hon har ordentlig B12-brist så nu måste hon ta sprutor en gång i veckan under en tid för att få upp nivån och därefter tabletter. Hon är vegetarian.

    • Stor brist är allvarlig 🙁 Bra att det finns hjälp att få. Vegetarianer och framförallt veganer har ofta rätt många och stora brister… Finns MYCKET näring i kött och fisk (proteiner)… Ganska intressant om man tänker efter, för många klagar över att man går miste om så mycket när man inte äter så mycket grönsaker (den som ‘nollar’ inom LCHF tex), men de har sällan brister, utan många flera brister uppkommer för de som inte äter kött och fisk…

 • Hej!

  Vill gärna höra mer om provet med insulinproduktionen. Gjorde du ett glukostest osv?

  • Nej inget glukostest. Jag tror det var genom Frekvensanalysen om jag minns rätt… Kanske även något med blodet som visade… Ska försöka komma ihåg att ta reda på det! Var SÅ MYCKET info under dessa 3 timmar!

 • Mycket intressant! Skulle gärna göra en sådan undersökning själv någon gång. Men jag förstår inte hur du kan ha brist på B12? andra b-vitaminer okej om du inte äter så mycket grönsaker men B-12 förstår jag inte, du är ju inte vegan. Tack för att du delar med dig av dina resultat 🙂

  • B12 brist är mycket vanligare än många tror. Jag överäter dock inte grönsaker, kanske därför?

 • Spännande att ha möjlighet att göra ett sådant här test! Vad är torrblodstest för något? Tar man inget blodprov då?
  Undrar hur länge ev metaller osv ligger kvar i kroppen? Jag själv utsattes några gånger som barn av att bilen jag satt i blev besprutad med DDT för att inte ev smitta skulle spridas vidare mellan olika regioner.
  Enligt min läkare så gör kroppen allt för att hålla kvar fettcellerna intakta för att på så sätt slippa släppa ut giftet i kroppen. (Gift lagras i fettcellerna). Detta kan vara en möjligt orsak till utebliven viktnedgång.
  Blir mycket extra för dig att äta nu då i form av tillskott! Jag äter de flesta du skrev upp.Plus C-vitamin, Selen och Zink.

  • Torrblodstest är ett blodprov, sedan lägger man droppar av blod på en glasskiva så det torkar, tittar i mikroskop och ser hur bilden ser ut. Finns massor att läsa i blodet. En gammal beprövad metod.
   Vet ej hur länge metaller finns kvar i kroppen, otäck tanke egentligen… 😉
   Zink tyckte konsulten att jag skulle oxå ta… Funderar! 🙂

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »