Matintag i detalj!

2012-08-15 7:42     26 Kommentarer    Kategori: Ketoner, Kosttillskott

Många har frågat mig om hur mycket jag äter, om jag har räknat ut i mängden kcal, fettintag, kolhydrater osv.

Personligen är jag inte alls för att väga och mäta maten, utan man ska äta när man är hungrig (ej sugen) och äta sig lagomt mätt. Nu när jag håller på med mitt experiment och mäter ketoner så är det ganska intressant att veta HUR mycket jag äter.

Jag äter två mål om dagen, vilket kan låta som ganska lite mat. Jag har ökat mitt grönsaksintag markant (och njuter verkligen). Jag tar kaffe på förmiddagen med smör och kokosolja.

Min dag igår, i DETALJ:

Kl. 10 tog jag då bullet kaffe, med 40g smör och 25g kokosolja. Nedan är måltiden jag intog vid kl 13.30. Ett ägg med två gulor, 80g broccolimos (på broccoli, smör o riven ost), 70g ytterfilé, en halv tomat 60g.

Vid kl 20.00 så var det mat igen. En benfri fläskkotlett stekt i kokosolja, grillade grönsaker (svamp, paprika, lök, blomkål, aubergine, smör (mycket smör).

Till både måltiderna tog jag även 20g (x2) MCT olja.

För att visa er, och av liten egen nyfikenhet så har jag vägt allt idag av det jag ätit. Jag kommer att göra det då och då för att se hur mycket jag får i mig, hur mycket fett (fett nog?) och hur mycket kolhydrater jag faktiskt äter.

Det som förvånade mig mäst var den stora mängden grönsaker jag åt som visade sig vara ändå extremt lite kolhydrater. Så att man ska dra ner på grönsaker är inget man behöver tänka på i första, andra eller tredje hand, tycker jag!

Som ni ser på bilderna så är det en hel del grönsaker… Jag har även använt mig av fet dressing på salladen.

Här kommer resultaten i svart och vitt, i siffror och diagram!

 

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

26 Kommentarer + Kommentera

 • Ang Magic Bullet, kan man byra ut kaffe mot hett vatten el the? Ger det samma resutlat? För jag antar det är kombinationen av kaffe/smör/kokos som ger resutlatet? Att bara äta smör och kokos ger väl inte samma resultat?

 • Såg inslägget från Ann-Marie nedan och blev lite nyfiken!
  På vilket sätt fungerar kroppen annorlunda när gallblåsan är bortopererad och vad ska man tänka på då? Håller själv på och kämpar för att försöka komma ner i vikt mer än de första 15-18 kg, vikten har stått och stampat sedan januari nu och ibland känns det lite hopplöst så man greppar liksom efter alla halmstrån!
  Tacksam om någon ser denna kommentar och vill ge ett klokt svar!
  Tack Monique för att du delar med dig av din spännande resa med ketonmätningarna, funderar starkt på att beställa mig en egen mätare och testa!
  Kram Cecilia

  • Jag är inte helt säker på hur det fungerar när gallblåsan är bortopererad… ska ta reda på det vid tillfälle! 🙂

 • Hej!
  Jag äter LCHF sedan ca 2 år tillbaka och sedan februari har jag även uteslutit mjölkprodukter. Jag har i stort sett lika energifördelning som du ( 80 % fett, 15% protein och 5% kolhydrater)
  Jag har testat att mäta ketoner i några dagar nu. Den första mätningen visade 1,0 , så jag är nog mer eller mindre alltid i ketos. Det högsta jag har haft var 1,4.
  Det som är lite spännande är att jag var på födelsedagskalas i går och åt 1 dl fruktcocktail, 1 dl vispad grädde och 3 rutor 70% choklad ( altså mycket mer kolhydrater än jag är van med) Mitt ketonvärde (fastevärde) i dag var 1,6. Så mycket extra kolhydrater påverkade mig inte ett dugg altså! Det var väldigt posetivt.
  Min slutsats är att när man väl är i en stabil ketos, så ska det nog mer till för att ta en ur. Min energifördelning igår blev fö. 72% fett, 18% protein och 10% kolhydrater.
  Jag blev väldigt posetivt överraskad och ska prova vin, cholkad och nötter på lördag.

  • Intressant! 🙂 Hur var det nästa dag? Spännande! Kör hårt o trevlig helg!

 • Grönsaker är BRA för oss som äter LCHF. Det är dax att ta död på myten att vi som äter LCHF lever bara på ägg, fett och kött. Men något som det inte pratas om så mycket om är att vill man gå ner i vikt kan man inte äta hur mycket `kaffebröd`som helst bara för att man tagit bort vitt mjöl och socker. När man bakar på t.e.x nötmjöl och choklad blir mycket kcal för liten mängd kaka. Är man matmissbrukare blir det nog inte bara en kaka. Visst är det härligt att det skrivs så många böcker om att baka med LCHF men dom är inte för oss som vill tappa kilon. Men härligt att kunna baka något till fest, Problemet är att man som matmissbrukar hela tiden hittar på en anledning att festa. Bara en litet reflektion om i det härlig ämnet LCHF 😉

  • 🙂 Grönsakerna innehåller så mycket mindre kolhydrater än vad jag tidigare uppfattat. Glad för det. Överrens nu 😉

 • Har förstått efter alla bloggar om LCHF att min kropp inte funkar lika som andras eftersom min gallblåsa är bortopererad sedan drygt 40 år sedan. Vet du nåt om att MCTolja kanske skulle fungera för ökad fettförbränning eftersom den går direkt till levern.

  • Det skulle kunna funka då gallan inte påverkas av MCT, men jag är inte helt säker på hur du påverkas av det. Bäst att rådfråga din läkare tror jag.
   Lycka till!

 • Jag har en fràga: Jag har en vàn som bòrjat med kokosolja, pga hàlsovinsterna (och som jag tànkte introducera fòr MTC olja nàr jag fàr hem denna). Han har sen tidigare àtit en form av paleoitisk kost, men har pà senare tid gàtt òver till en mer “strikt” form av paelo/lchf (inget mer “fusk” med bròd etc). Han styrketrànar ocksà regelbundet.
  Problemet àr nu att han har vàldigt hòg àmesomsàttning, och sen dessa fòràndringar har han konstant gàtt ner i vikt. Gàr han ner fem kilo till hamnar han pà undervikt.
  Hur ska han gòra fòr att gà upp i vikt, men samtidigt fortsàtta sin hàlsosamma livsstil?
  (Han àter redan mycket grònsaker, inkl moròtter, och mycket kòtt…)
  Finns det nàgot kosttillskott han kan ta fòr att sakta ner àmnesomsàttningen nàgot?
  (De som lider av làngsam àmnesomsàtting, och skòldkòrtelproblem, kan ju t.ex. ta extra jod. Kanske finns det nàgot annat som de med hòg àmnesomsàttning lider brist av?)
  Nàgon som vet? Monique kanske?
  Ar tacksam fòr alla ràd eller kommentarer pà detta!

  • Vikten ska normaliseras, men vissa har oturen att fortsätta gå ner i vikt, framförallt män! Frukt, bär, nötter, rotfrukter, potatis ibland är det jag brukar säga till sådanna som vill öka i vikt eller hitta stabilitet! 🙂
   lycka till! MCT i samband med kolhydrater kan oxå öka vikt! 😉

  • Anne:

   Din kompis kanske måste äta lite högre andel kolhydrater. Det framgick inte hur mycket han åt men i vissa fall så kanske man måste lägga till något. Finns ju ändå bra källor, quinoa, rotfrukter, nötter, sötpotatis. Säg till honom att testa sig fram försiktigt bara :).

 • Hejsan

  Är på min 3:e dag av ketonmätning och är stadigt på 0.3. Trist att det inte visar mer men spännande då jag börjar förstå ur mycket fett jag egentligen måste äta.

  • Ja man får verkligen upp ögonen. Jag var övertygad att jag var i konstant ketos innan! Var inte ens nära! Så detta ger mycket information för den egna kroppen.

 • Hej!
  Jag blir lite konfunderad över detta med MCT-olja. När man läser om vad det är och hur det fungerar är det ju inget för dom som vill gå ner i vikt eller som äter tex LCHF. Verkar mest vara bra för de som äter högkolhydratkost. Läste detta på denna länk. Förvirrad 🙂
  http://www.kolozzeum.com/artiklar/mct.htm
  Mvh Katarina

  • Hej Kattis! Tack för länken, mycket intressant läsning faktiskt. Min uppfattning var dock att om man vill öka i vikt så ska man äta kolhydratsrik kost och ta MCT, om man vill minska så äter man lågkolhydratskost och MCT. Men det jag förstår så spelar inte MCT så stor roll… hmmm!
   Ska suga på den lite och läsa igen. Tack för tipset.

 • Hej!
  Jag har läst alla dina inlägg om ketoner, och försöker nu själv hamna i optimal ketos. Men en fråga, hur är det med ost? Undviker du detta eller försöker äta lite av det? Eller är ost okej att äta? Tack för bra blogg! /Evelina

  • Jag har dragit ner på ost och grädde. Äter det i matlagning då och då men inte alls i den mängden som jag tidigare gjort. Funkar fint! 🙂

 • Intressant! Vad är det för program du använder för att mäta i siffror och diagram?

  • Det är min kille som är duktig på xlsx, han har fixat till mig 😉

 • Tycker du verkar äta lagom mängd mat.

  Just angående grönsakerna så håller jag med. Man får äta extrema mängder med ovanjordsgrönsaker för att komma upp i några mängder. Kål i alla former är godast tycker jag.

  • Tack…Håller helt med! Kål är rena vitaminkuren!

 • Intressant!! Du är så inspirerande! Du borde både sälja cocosolja och ketonmätare här på bloggen. Tror att du skulle sälja bra 😉

  • Tack! Ja det är mitt nästa projekt! Att utveckla en riktig webshop 😉 (Hur visste du det? 😉

 • Hej Monique!
  Så skillnaden mot tidigare (för att komma i och stanna i ketos) är bara att du tagit bort allt ‘onödigt’ som vin, nötter och bär? Och ökat fettet rejält?
  Nu tränar inte jag och ‘motionererar’ inte heller. Jag bor på landet, klipper gräs, går till brevlådan (1 km tor) och rör mig ‘normalt’ under dagarna.
  Den höga fettmängden du tar är väl för att du tränar hårt?
  Jag vet att du inte har sammanfattat experimentet ännu men eftersom jag tänker börja så fort jag får min mätare så vill jag gärna tänka ut vad jag behöver förändra.

  • Hej, ungefär så ja. Bort med vin, bär, mörk choklad, nötter och dragit ner på hårdost och grädde. Tillfört MYCKET fett och MCT olja, äter inget mellan målen, utan håller mig till 2 mål om dagen (iaf för det mesta) samt bulletkaffe på morgonen. Äter inte frukost nu heller. Inget beroende på träning, utan så kör jag med eller utan träning. 🙂

   Lycka till!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »