Läkare och expert om ketoner

Jag satt som klistrad när jag lyssnade på läkaren Peter Attia, och fick ännu mer ångest att jag inte var med på Ancestral Health Symposium i år!
Och ännu mera inspiration att fortsätta med mina ketonmätningar och min egen ketonundersökning. Känns helt rätt!
Spännande! Peter Attia här även en jätteintressant och bra blogg och hemsida.
Hej igen och tack Anne och Susanne för era inlägg.
Människokroppen är komplicerad, det finns massor att läsa om det som gäller proteiner, kolhydrater, fett mm, och då inte bara för de som är LCHFare.Bloggar är utmärkta kunskaps- och informationskällor.
Jag har ätit LCHF i flera år, men pga sjukdom är jag skeptisk till intaget av fett.
Har därför provat DUKAN dieten där man i 1-10 dgr endast äter proteiner och lite kolhydrater som består av 1,5 msk havrekli per dag. Nästan inget fett (endast 1-2% fett i t ex mjölkprodukter.) Efter den s k Attackfasen med endast proteiner lägger man till grönsaker tills man når sin idealvikt.
Jag körde dieten i 5 dgr och gick ner 5,6 kg (har övervikt på ca 20 kg.) När jag började med grönsaker gick jag hela tiden ner men i betydligt långsammare takt. Därefter ska man ha en proteindag i veckan i hela livet.
Min fråga om proteiner uppkom därför i samband med Dukan dieten. Trots allt föredrar jag LCHF pga att jag bl a älskar ost.
Man ställer sig frågan vad som händer med kroppen på sikt när man utesluter fett, kolhydrater, proteiner eller vad det nu kan vara.
Mona: Kolhydrater kan du teoretiskt utesluta, men du *màste* àta de andra tvà (i alla fall làngsiktigt).
Tack àn en gàng fòr dina svar Susanne!
Jag har sjàlv fram till nyligen levt i tron att det var tillràckligt med fett naturligt i kòttet (samt i dessertost, hàrdost, dressing etc) och inte lagt till extra smòr i maten. Eftersom jag dà blivit mindre màtt har jag sàkert òveràtit en massa protein. (Kolhydrater har ju gàtt in att man ska vara restiktiv med..) Kànns lite hemskt att jag kanske gàtt med “òvergàngsbesvàr” i òver ett àr. (Har dock àtit MYCKET ost, sà en del fett dàr, samt oftast karrekòtt…)
Nu fòrsòker jag làgga om kosten till 15-20% protein, 5% kolhydrater och resten fett, som rekommenderat enligt ketogena mathàllningen. Men fràgan uppkommer dà: Vad ska man egentligen àta? Visst, man kan bli màtt pà att àta nàstan bara smòr hela dagen (fòrutom de 20-25 procenten), men smòr (och andra fetter/oljor) innehàller ju inte *sà* mycket nàringsàmnen trots allt.
/Fortfarande lite fòrvirrad/undrande, trots all nyttig information (tack àn en gàng fòr denna!!).
Anne: mkt mat innehåller fett även om man inte tror det! Och du kan ju lägga till bernaisesås, majonäs, mkt kokosfett och en del MCT olja, ägg, köttfärs, avokado, olivolja, nötter mm mm. Det är inte alls svårt att komma upp i en hög fettprocent! 🙂
Här är en länk till vad Dr Peter Attia äter under en vecka. Läs också för övrigt hans sida som dock är på engelska och tämligen vetenskapligt förklarad då han är läkare!
http://eatingacademy.com/nutrition/what-i-actually-eat
TACK SusanneL för alla dina toppen och välpålästa svar! Imponernade! Vilken kunskap och kunnande du sitter med! Underbart!
Tack! 🙂
Susanne: tack fòr lànken och fòr ditt tàlamod med alla mina fràgor!!
Ja, han àter verkligen lite protein fòr att àta 4000-4500 kalorier per dag (150 gram av dessa protein)…. Det verkar som att den enda hàllbara lòsningen om man ska hàlla proteinmàngden sà làg som den faktiskt bòr vara, àr att bara àta kòtt /fisk pà kvàllen (eller, ja, i en av ens màltider).
Anne;
Man behöver inte höja kolhydraterna om man äter mkt protein då ett högt proteinintag omvandlar proteinet till glukos/glycogen. Det finns de som äter en högprotein kost med få kolhydrater och lite fett-kroppen bildar ändå sitt glukos/glykogen. MEN du kan då inte komma i ketos med dess fördelar.
Susanne: Det du skriver làter vettigt (har dock egentligen ingen aning, eftersom jag inte alls àr biokemiskt insatt..).
Dà borde alltsà detta med att “nolla” kolhydrater, eller begrànsa dem allt fòr mycket, vara helt fel om man samtidigt àter (fòr) mycket protein (vilket man ju oftast gòr om man inte tànker aktivt pà detta) (?).
SusanneL: Tack fòr ditt svar relaterat till nollning– sàg den nedanfòr nu.
Jag fattar i sà fall dock fortfarande inte vad som avgòr om man har “òvergàngsbesvàr” eller bara àter mycket protein. Overgàngsbesvàr ska ju leda till làgre fysisk och mental prestation, sà dàr vill man helst inte vara nàgon làngre tid…
Tack fòr din hjàlp!!
Anne; det är så komplext med hela energiomvandlingen. Kroppen behöver ju egentligen inte alls några kolhydrater då kolhydrater INTE är essentiella (essentiell=nödvändig) Kroppen klarar sin energiomvandling ändå via proteiner (som är essentiellt) som byggstenar( dess minsta byggstenar är aminosyror) och fetter (är också essentiella) som ger “bränsle” till energiomvandlingen i cellerna. Det är rent praktiskt svårt att inte äta några kolhydrater alls såvida du inte lever på rent kött och fett. Oftast inte heller nödvändigt då bra kolhydrater i form av grönsaker, och bär och för de som klarar det; en del mejerier är gott och även innehåller en del nyttigheter. Svårigheterna kommer då vi äter fel sorts kolhydrater och för mkt av de “dåliga” kolhydraterna. Som sagt man “behöver” inga kolhydrater men bra kolhydrater kan i varierande mängd vara bra. De ger en annan sorts energi än fett och med handen på hjärtat skulle nog jag tycka det vore tråkigt att alltid bara äta rent kött och fett utan något grönt till. Det finns inga “fel” eller “rätt”. Allt beror på hur man mår av det man äter och för vilket syfte man äter det (för att förebygga/hindra sjukdom, övervikt, för träning etc…)
Anne; övergångsbesvären pågår tills kroppen har anpassat sig och övergångsbesvären kan förlängas just PÅ GRUND AV att man äter för mkt protein. Dvs att äta för mkt protein kan SKAPA övergångsbesvär. Likaså om du äter för mkt kolhydrater och för lite fett. De som äter LCHF ligger oftast lågt redan innan på kolhydrater, så de förändringar som skall till är oftast att SÄNKA proteinet och ÖKA fettet
Vad roligt att det finns så mycket kunskap i dom här 9 kommentarerna.
Då kanske någon kan tala om för mig vad som händer i kroppen om man äter för mycket proteiner.
Tack på förhand!
Mona; Om du äter för mkt protein omvandlar kroppen det till glukos. Vid en ketogen diet vill man att kroppen skall tillverka ketoner som kroppen (hjärna och muskler istället kan använda som bränsle. Det här är oerhört komplicerade processer och är man intresserad kan jag rekommendera bla Phinneys och Voleks bok. Men det finns även annan forskningslitteratur som förklarar hela processen vg omvandling i “citroncyracykeln” (energiomvandlingen). Det är oftast dock svårt att förstå om man inte är insatt i biokemi. Normalt räcker det att förstå att det är fullt tillräckligt att äta LCHF och man märker då om man tappar energi; då äter man oftast lite mer. På LCHF kan man ligga lite högre i protein och kolhydrater än vid en ketogen diet. Men om man vill maximera sina prestationer vid idrott (ffa vid konditionsidrotter, explosiva idrotter kräver, även enligt Dr Attia mer kolhydrater) gå ner i vikt eller bli av med sin migrän etc kan man testa att äta ketogent. Detta måste man göra medvetet och beräknande för att optimera balansen för att inte riskera att under onödigt lång tid hamna i det mellanrum av LCHF och ketos där du äter för lite fett och för mkt protein och kolhydrater för att vara i ketos ( då kroppen förbrukar mer ketoner än glykogen) och för lite kolhydrater för att vara i LCHF (då kroppen kortfattat förbrukar glykogen ist för ketoner). Under denna övergångstid slåss som sagt muskler och hjärna om de få ketonerna. Det bästa är att antingen äta LCHF eller bestämma sig för att testa ketogen diet och då moderera kolhydrater, fett och protein ffa sänka protein och höja fettet.
Mona: Det tycks som att man, om man àter fòr mycket proteiner ocksà bòr komplettera med mycket kolhydrater, sà att kroppen i sà fall fàr tillràckligt med brànsle fòr att gà pà kolhydratsdrift. (Eller har jag fel hàr?)
Dock tycks det finnas vissa andra “insatta” som hàvdar raka motsatsen, om jag fòrstàtt det ràtt. Mark Sisson, t.ex., tycks hàvda att man ska begrànsa kolhydraterna *ànnu mer* om man àter “fòr mycket” protein, eftersom han hàvdar att kroppen kan producera nàgon slags “motattack” mot insulinhòjningen (som resulterar) ifall det finns en avsaknad av kolhydrater med i ekvationen.
Sisson’s inlàgg hàr: http://www.marksdailyapple.com/insulin-index/#axzz24libbXdO
Sjàlv kànner jag mig fortfarande ganska fòrvirrad i denna fràga, àven om SusanneL’s kommentar gav en del hjàlp. Bàde SusanneL och Margareta verkar luta àt fòrsta fòrklaringen. Stàmmer denna àr det jàtteviktigt att man inte òveràter protein om man àr lchf-are (sà att man inte stannar i “stàndiga” òvergàngsbesvàr — nàgot som jag tror att kanske de flesta “lchf-are” i realiteten i sà fall befinner sig i, tyvàrr…).
Dock pekar som sagt Sisson’s fòrklaring i rakt motsatt riktning…
Hoppas vi kan bena ut detta snart!
Jag fattade det så att han numera åt cirka 120 gram.
Dr Attia åt den mängden protein INNAN han la över till ketogen kost. Idag äter han mkt mindre. Anne: innan kroppen är tillfullo ketosanpassad så “slåss” hjärnan och musklerna om ketonerna, varför man under en övergångsperiod kan få liknade besvär som när man går från vanlig kost till LCHF. Om man inte vågar öka fettet och ligga på moderat nivå protein och lågt på kolhydrater så förlänger man denna övergångsprocess Man är alltså i ett tillstånd då man varken är kolhydrat eller fettdriven…
Volek och Phinney rekommenderar till kvinnor på ca 70 kg som har ca 20% kroppsfett att ligga på ett proteinintag på 72-120 g protein/kg dvs 1.2.-2.0 g protein per “lean body mass” (dvs räknat på kroppsvikten utan fett)
Själv har jag märkt att jag klarar att både ta kreatin och BCAA (grenade aminosyror) som intas i samband med styrketräning) när jag styrketränar och kan ändå ligga i optimal ketos. Jag får dock då inta måltiden någon timme efter träningen och lägga mig lite lägre i protein. Jag skulle dock INTE rekommendera Wheyprotein som innehåller flera olika aminosyror (delat protein) . Forskning har visat att just L-Leucin och L- isoleucin är de aminosyror i proteinet som endast påverkar och är positiva för ketos. BCAA innehåller L-Leucin, L-Isoleucin och L-Valin vilket alltså är positivt. Andra aminosyror i bla EAA (en annan form av grenade aminosyror) och Wheyprotein innehåller många fler aminosyror av vilka många är glucogenpåverkande=dvs negativt!
Ta alltså BCAA och gärna MCT olja vid träning!
/SusanneL
Tack fòr ditt svar SusanneL — vàldigt bra information fòr mig!
240 gram proteiner är väl mycket? När jag äter 2 gram proteiner per kg vikt så kommer jag upp i 160 gram.. Tycker det är mycket o äta.. =)
Katarina: 240 gram proteiner.. om vi tar 2 gram protein per kg så ska han väga 120kg.
Han åt nog närmare 3 gram proteiner per kg kroppsvikt ;P
Jag tror du tänker rätt Anne
Jag tror han sa att han àt 240 gram proetiner, och han var àndà topatlet, man och minst normallàng.
Han hade ju ett kcal intag på över 4000 så proteinmängden sedd i förhållande till total mängd energi är inte så hög. Kanske han ligger på något mindre än 1,5 gram protein per kilo kroppsvikt också, vilket inte är mycket med tanke på hans stora träningsmängd. Eller tänker jag fel?