Ketonrapport

2012-08-10 14:22     10 Kommentarer    Kategori: Ketoner

Igår var ketonerna tillbaka på över 2, alltså mätte blodvärdet till 2,9.

Igår drack jag bullet coffee, åt kyckling till lunch, och sedan hade jag Zumba på kvällen. De senastae dagarna (veckan) har jag jobbat otroligt mycket med mitt projekt så jag har inte lagt mig innan kl 2 på nätterna och har jobbat från 7.30 på morgonen på mitt vanliga jobb.

Det förklarar, varför, efter passet igår så var jag ganska sliten. Både fysiskt och mentalt. Så jag orkade inte göra middag. Det blev ett paket salami, en avokado och en massa majonnäs.

Idag hade mina ketonvärden ökat till hela 4,6!
Vilket kanske spontant kan tyckas, wow! Men det tror jag inte… Utan då har jag gått över den ‘magiska’ keto zone (mellan 1,5-3) och istället hamnat på svält.

Min idé om det är att då släpper inte kroppen ifrån sig fett utan håller igen och spar!

Jag åt för lite mat, helt enkelt! Så tror jag det är! Vad tror du?

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

10 Kommentarer + Kommentera

 • Vi får ju lära oss att svält är kalorier under 750 i alla fall. har du vägt maten så du ser att ditt energiintag ligger på över 1000 kcal iaf?
  jag mäter ju inga ketoner, men väljer att ha koll på kcal och proteinet och i viss mån kolhydraterna. Mina kcal ligger å runt 2000 och det verkar jag lätt komma upp i då fettmängden ökat markant, ligger på ca 170-200 gram fett /dagen, men försöker hålla proteinet till under 80 g/dagen.
  Jag förstod att du inte gillar att väga o mäta maten, det gör inte jag heller egentligen ser det mer som ett steg på vägen för att lära på nytt vad en adekvat och moderat mängd protein är, har nog aldrig fattat det riktigt. Att sedan bara fläska på med fett tills jag är mätt är relativt lätt. Upptäcker att jag troligtvis kommer i någon omställningsbesvär igen, fast inte som vid övergången till LCHF, iaf inte ännu.
  men återigen jag vet ju inte om vi idkar samma experiment. 🙂

 • Hej! Jag har ätit LCHF under lång tid men började minska ännu mer på kolhydraterna och öka på fettet för ca 1-2 veckor sedan. Mätte mitt blodsocker för någon vecka sedan och då låg det på 3.7 vilket är ganska lågt. Var och inhandlade ketosstickor häromdagen och testade mitt blod nu på morgonen – ketonvärdet var på hela 5.6! Gissa om jag blev orolig… Vad kan detta bero på? Kan jag vara i svält?

 • Ja, så tror jag absolut att det är! Svält tider tror kroppen! Precis som när jag fastade och sedan lade på mig ännu lättare sedan- som vid all bantning!
  Utan blodketonmätning så hade man ju trott att du ätit ganska bra ändå, men nu syns det att det var för lite.

 • I dag tnkte jag på dig n’r ajg åt konstant i tolv timmar. Jepp är inte lchf men borde bli för länge sedan.

 • Jag tror faktiskt att kroppen släpper ifrån sig ännu mer. det är ju känt att diabetiker som hamnar i ketoacidosis (väldigt farligt) kan droppa upp till 10 kg på en vecka.
  Men med så sagt är det inte bra. Mellan 1-3 är där studie visar att man mår bäst. Dock kan man inte hamna i ketoacidos om man inte är diabetiker (och producerar noll insulin) .

 • Låter ju logiskt med för lite mat. Var du inte hungrig?

 • Jo det kanske är svält. Men ketonerna måste ju komma någonstans ifrån, och om kroppen inte släpper ifrån sig fett så vet jag inte varifrån, så det gör den nog. Risk kanske för näringsbrist istället.
  Mkt intressant att följa ditt experiment.

  • Jippe: Kroppen kan även bryta ner muskler och göra om till bränsle en muskel är en stor belastning om det blir svält så ju mindre desto bättre.

   • @EB
    Jo jag vet att muskelnedbrytning är en baksida av det hela, men du får inga ketoner av det. Ock sannerligen inte 4,6 mmol/L.

 • Men vad säger Volek/Phinney om det? Varför är det inte bra att gå över 3? Vad händer kroppsmässigt egenligen?

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »