Ketoner och ketonfas! ‘Strikt’ LCHF.”

2012-01-12 10:35     1 Kommentar    Kategori: Ketoner

Detta är ju ganska intressant för mig att se!

Nu när jag för ‘kostdagboken’ åt er, då jag skriver ner allt jag stoppar i mig under dagarna så inser jag hur strikt jag är, ganska plötsligt.

Jag har ju alltid ätit det jag kallar för strikt lchf. Men nu när jag är verkligen noga med att skriva ner allt så är jag än mera strikt. Förut kunde jag ta lite nötter ibland, eller en ostskiva – ‘bara för att’ det fanns tillgängligt. Men nu kör jag stenhårt.

Resultat är att jag känner väldigt tydligt att jag är i ketonfas, även om jag ‘alltid’ är där, men nu är det nog som starkast.

‘Symptomer’ på ketonfas:Otroligt mycket energi på mina träningspass
Mindre sömnbehov
Mindre hungerkänslor
Metall (äcklig) smak i munnen
Starkare svettdoft (inte så trevligt heller, mycket deoderant 🙂

Jag mäter aldrig med ketostix eftersom jag känner det så tydligt.

VARFÖR hamnar man i ketonfas och hur blir det med fettförbränningen?

Under de första dagarna använder kroppen de energilager som finns i muskler och lever. Energilagerna kallas för glykogendepåer och består av socker (glykogen). Innan fettet börjar förbrännas i kroppen så töms glykogendepåerna i kroppen. Fett bränns ändå alltid (mer eller mindre), man behöver inte vara i ketos för det. Vid ketos får man en extra fettförbränningsturbo kan man säga. Extra mycket fett förbränns och en del bildar ketoner som blir bränsle till hjärnan bland annat. Det kan vara jobbigt under de första dagarna, eller första veckan. Vissa kan få känningar av orkeslöshet, yrsel, trötthet, huvudvärk… Efter en tid med LCHF har kroppen anpassat sig bättre till fettdrift.
När glykogendepåerna är tömda så börjar kroppen ta av fettet, äter man då sockerrik mat (kolhydrater/glykogen) så blir processen längre för att tömma depåerna och det tar längre tid att nå maximal fettförbränning.
När glykogenlagren är tömda så börjar kroppen hämta all sin energi från befintliga fettdepåer. Då har kroppen anpassat sig.
Denna process kan ta up till en vecka, kanske mindre kanske lite mera.
När fettförbränningen är i full gång så kan du känna det på smaken i munnen (lite acetonsmak) och även på andedräkten som ändrar doft.
Du märker oxå att du känner dig piggare och att hungerkänslorna är borta… Passa på att träna nu ? när du har mycket energi och är så välmående.

Ketoner ? vad är det?
Ketoner bildas när kroppen får i sig mycket lite kolhydrater.Ketoner bildas när kroppen förbränner fett. Ketoner gör att du känner dig pigg och hungerkänslor försvinner. Tecken på ketoner är att man har kommit i maximal fettförbränning.(Ketoner förekomma oftast inte om man äter ‘vanlig’ kost. Det kan annars vara ett tecken på sjuklig nedbrytning och bör utredas av läkare. Det kan även räcka med en kort tids svält (en halv ? en dag kanske) för att få lite ketoner i blodet, och behöver inte vara ngt farligt heller).

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

1 Kommentar + Kommentera

  • Jag känner igen symtomen och jag rekommenderar alla som har problem med övervikt att åtminstone testa strikt Lchf.
    En som förut jojobantat.

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »