Ketoner och fettförbränning

Ketoner, ketonfas, förbränning, LCHF och kroppen

När man börjar äta LCHF så blir det en omställning för kroppen.  Hjärnan är van vid att få näring genom glykogen (socker/kolhydrater)! Med LCHF så drar man ner mycket på kolhydrater.
Under de första dagarna använder kroppen de energilager som finns i muskler och lever.  Energilagerna kallas för glykogendepåer och består av socker (glykogen).  Innan fettet börjar förbrännas i kroppen så töms glykogendepåerna i kroppen.
Fett bränns ändå alltid (mer eller mindre), man behöver inte vara i ketos för det. Vid ketos får man en extra fettförbränningsturbo kan man säga.  Extra mycket fett förbränns och en del bildar ketoner som blir bränsle till hjärnan bland annat.  Det kan vara jobbigt under de första dagarna, eller första veckan.  Vissa kan få känningar av orkeslöshet, yrsel, trötthet, huvudvärk… Efter en tid LCHF har kroppen anpassat sig bättre till fettdrift.
Att röra på sig hjälper kroppen att tömma glykogenlagret och får igång blodcirkulationen.  Det kan vara tufft, men försök att håll ut.


När glykogendepåerna är tömda så börjar kroppen ta av fettet, äter man då sockerrik mat (kolhydrater/glykogen) så blir processen längre för att tömma depåerna och det tar längre tid att nå maximal fettförbränning.
När glykogenlagren är tömda så börjar kroppen hämta all sin energi från befintliga fettdepåer. Då har kroppen anpassat sig.
Denna process kan ta up till en vecka, kanske mindre kanske lite mera.
När fettförbränningen är i full gång så kan du känna det på smaken i munnen (lite acetonsmak) och även på andedräkten som ändrar doft.  Ens partner kanske reagerar på just andedräkten… (inte så kul, tipsar om SB12 munskölj på apoteket…)!
Du märker oxå att du känner dig piggare och att hungerkänslorna är borta… Passa på att träna nu – när du har mycket energi och är så välmående. Ketoner – vad är det? Ketoner bildas när kroppen får i sig mycket lite kolhydrater.  Ketoner bildas när kroppen förbränner fett.  Ketoner gör att du känner dig pigg o hungerkänslor försvinner.  Tecken på ketoner är att man har kommit i maximal fettförbränning.


(Ketoner förekomma oftast inte om man äter ’vanlig’ kost.  Det kan annars vara ett tecken på sjuklig nedbrytning o bör utredas av läkare. Det kan även räcka med en kort tids svält (en halv – en dag kanske) för att få lite ketoner i blodet, och behöver inte vara ngt farligt heller).
Hoppas det kan förklara lite av era frågor kring hur man mår o det som känns jobbigt den första tiden.
Välkommen in i en bra fettförbränning!!!! 😀