Hjärnan behöver glukos inte kolhydrater

Man har hört frågan och påståendet ett antal gånger! Hjärnan behöver kolhydrater… eller?
Nej… så här är det: Hjärnan behöver GLUKOS inte kolhydrater! Och kolhydrater man äter blir till glukos (socker) i magen. MEN levern tillverkar glukos också från protein och fett (processen kallas Glykoneogenes – ett underbart ord ;))

Hjärnan använder sig också av ketoner.

När  man begränser sin föda på kolhydrater hamnar kroppen i ketos. Ketoner  bildas från lagrad fett när kroppen inte får kolhydrater som bränsle.  Kroppen använder då det lagrade fettet som energikälla i stället. Det är  ett naturligt tillstånd som kroppen är utrustad med. Eftersom kroppen  nuförtiden inte lider av brist på föda så utsätts kroppen sällan för  detta.

Kolhydrater  höjer blodsockret, vilket stimulerar till frigörande av mera insulin.  Insulin hjälper blodsockret att komma in i cellerna där de förbränns  till energi. Högt insulin omvandlar blodsocker till fett och främjar  fettinlagring. Högt insulin blockerar fettförbränningen och kan orsaka  ohälsa i kroppen. När man reducerar intaget av kolhydrater i kroppen  behöver man alltså inte vara rädd för fett och kalorimängden eftersom  den då inte kan lagras.