Att behålla näringen i buljongkok

2020-10-31 16:02     Kommentera    Kategori: Hälsa & Sjukdom
Ekologisk buljong Jag gör nu dagligen egna grönsaksbuljonger. Endast ekologiska råvaror (bäst för tarm o kropp). Då jag kör vattenfasta (dag 13) så har jag tagit till med grönsaksbuljong – tarmen verkar klara det, dock inte köttbuljong för då blir det spring på toa (tyvärr). Men många härliga grönsaker gör en fantastisk god buljong. I denna hade jag även sjögräs i. Grönsaksbuljong innehåll:
  • Blomkål
  • Vitkål
  • Selari
  • Ingefära
  • Sötpotatis
  • Morot
  • Kollagen
Så här gör jag Först kokar jag upp vatten i en stor gryta. Stänger av värmen och lägger i alla grönsaker. Väntar ca 5 minuter sen byter jag till den minsta spisplattan jag har och har på låg värme så att grönsakerna nästan kokar, de ska sjuda lite o sen sänker jag igen så det håller sig varmt nog att bli mjuka så småningom. Där står dem i ca 1-2 timmar. Det är den låga temperaturen som gör att näringen från råvarorna blir kvar o inte förstöra av kokande hetta. Högst 40°c ska det vara. Det intressanta är att grönsakerna behåller viss krispighet och är goda att äta. Buljongen får en massa smak o näring kvar. Hälsosam tillskott Jag har i Kollagen från Upgrit och rör runt. Viktigt tillskott! Kollagen är ett protein, och något vi har behov av. Denna från Upgrit är av fantastisk kvalitet från gräsbetande kor. Kollagen bygger upp bindväv, leder, hår, naglar, hud och brosk. Något som är viktigt när vi blir äldre (jag är där iaf) då den egna produktionen av kollagen minskar. Proteinet innehåller glycin, hydroxiprolin och prolin – de tre aminosyror som kroppen använder för att tillverka sitt eget kollagen. Även om kroppen KAN tillverka aminosyrorna prolin och glycin själv (de är per definition inte essentiella), så har ändå många låga nivåer av kollagen. Orsaken beror på att dagens moderna kost innehåller kött men i låg grad inälvor, leder, skinn, avkok som består av kollagen. Så i grönsaksbuljong är det perfekt men även i smoothies, på gröten mm.    
« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »