Stress o övervikt hänger ihop

2014-06-25 11:08     4 Kommentarer    Kategori: Hälsa & Sjukdom

IMG_3757

Idag så bara hör stress till! Till vad då? Det mesta skulle jag påstå. Stress på morgonen, frukostar blir stressiga, barnen ska upp, äta och iväg till förskola o skola. Vi ska fixa oss i ordning för att ta oss till jobbet på snabbaste sätt (utgår ifrån mig själv). Fort hämta lite kaffe, prata ihop med kollegor om dagen osv… Sen stressa med lunchen, det ska hinnas med så mycket på den lilla ‘egna’ tiden mitt på dagen. Stress ifrån jobbet för att hämta barn… Handla snabbt på vägen hem för att middagen inte ska bli alldeles för sen.

Mitt tips…. Ta dig tid att andas! Tid att reflektera! Tid att fundera! Tid att rå om dig själv…

Stresshormonet kortisol har påverkan på vikten. Men inte bara på vikten utan även andra symtom kan uppstå såsom koncentrationssvårigheter, muskelspänningar, humörsvängningar, huvudvärk, överätande, tröstätande och sämre sömn.

Det handlar mycket om rätt hormonbalans…
Vid stress, kroppens förberedelser på kamp utsöndrar binjurarna adrenalin, kortisol, noradrenalin och aldosteron. Adrenalin och noradrenalin ökar puls och blodtryck och snabbt gör att blodet pumpas ut till muskler och organ. Aldosteron kontrollerar natrium och kaliumbalansen i blodet o cellerna… Kortisol gör dig mera hungrig och sugen, gärna på sött…

…Tid att andas, njuta och le!

 

 

 

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

4 Kommentarer + Kommentera

 • Visst är det så! Stått stilla på vågen ett år, när jag började stressa igen (efter ett år hemma sjukskriven för utmattning och då minus tio kilo med lchf). Nu efter forumkursen har jag minsann tappat ett kilo igen (bara dryga femtio kilo kvar), och hoppa det ska fortsätta när semestern just börjat. Hemmasemester, lugnt och skönt!

 • Jag lovar, alla dessa stressgrejer tar plötsligt en ände den dagen Ni går i pension. Allt förändras över en natt. Man kommer på sig själv med att helt plötsligt går jag lugnt och stilla vart jag än ska. Och som LCHF-are är tiden som äldre helt underbar.
  Det går bara inte att misslyckas.

 • Hej
  Ja, man känner igen sig….tyvärr

  En fråga till dig; vi har köpt din bok LCHF för hela familjen och fick hem den igår-jättefin bok! Nu är vi så sugna på att lag lite goda recept och fredagssnickers blir det på fredag:-)
  Linfrön finns med i några olika recept-vi har läst en hel del att linfrön kan vara giftigt (kanske i stora mängder)-men vad säger du?

  Mvh Kerstin

 • Har gått upp 15 kg pga utbrändhet/stress och har haft tid att fundera på just detta.

  Det kvittar vilken kost jag stoppar i mej alt. låter bli – släpper inte på kilon när man mår dåligt, har både kört lchf o gått på gym men kroppen svarar inte…

  Allt blir ju åxå en ond cirkel
  – utbränd är inre stress=xtra kilo
  – mår dåligt för de xtra kilo jag bär på=stress

  Vet inte hur jag ska ta mej ur ekorrhjulet….

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »