Sötning tarm & hälsa

2020-11-01 8:39     2 Kommentarer    Kategori: Hälsa & Sjukdom
Sötning och kroppen Detta med sötning, socker och kroppen! Det är långt från lätt och enkelt. Jag har kört strikt LCHF i många år och de flesta av de var helt utan sötning. Allt bra! Men sen började lite smått att använda sötning i form av stevia när det började bli så stort, kändes som en ok produkt (ville tro). Så lite här och lite där så har jag börjat införa sötströ och steviadroppar, i efterrätter (inte så ofta dock) och bakverk (då och då). Min läkare frågade om jag åt sötningsmidel, men även om det var sparsamt så varnade han starkt för det för tarmens skull. Att det finns väldigt lite information om just sötningsmedels påverkan på tarmen. Ändå varnar många sötningsmedel för att vara laxerande – bara det borde ju vara varning nog. Så lätt att se förbi det tänker jag. Närproducerad Nu med min IBD så har jag tvärslutat (och slängt) allt vad sötningsmedel är och heter. Jag har istället letat upp lokalproducerat honung, lokalproducerade honungar är så gott som alltid (kolla dock alltid) opastöriserad vilket innebär att den inte blivit uppvärmd och näringen har då försvunnit. Jag har också förstått (men inte 100% säker) att all flytande honung som finns till salu är alltid pastöriserad. Men nu har jag i alla fall hittat honung från fantastiska Tistelgården och är sååå nöjd. Dessutom fick jag tag i äkta raw honung där (ännu bättre och mera näringsrik – perfekt för fermentering). Underlag för sötningsmedels negativa påverkan för hälsan På styrkelabbets hemsida hittar jag följande: Hur påverkas tarmfloran av sötningsmedel “Först och främst måste det nämnas att vi faktiskt vet ganska lite om hur tarmfloran påverkar vår hälsa i det långa loppet. När man läser en del artiklar slås man av intrycket att interaktionen mellan tarmfloran och vårt födointag och hur dessa påverkar kropp och hälsa är väl utforskade områden, men så är inte riktigt fallet. Forskningen är fortfarande i blöjstadiet”. Advances in Nutrition, Volume 10, Issue suppl_1, January 2019, Pages S31–S48. Effects of Sweeteners on the Gut Microbiota: A Review of Experimental Studies and Clinical Trials. Här kommer lite från SVD: Sötningsmedel kan skada tarmen “Enligt en studie som publicerats i tidskriften Molecules har sex vanliga artificiella sötningsmedel påverkan på möss tarmbakterier. Det är forskare vid Ben-Gurionuniversitetet i Negev i Israel och Nanyangs tekniska universitet i Singapore som testat acesulfamkalium, advantam, aspartam, neotam, sackarin och sukralos. Forskarna kunde se att bakteriefloran i mössens matsmältningssystem tog skada vid en given koncentration av sötningsmedel. Det räckte med att mössen kom i kontakt med så lite som ett milligram per milliliter sötningsmedel och bakterierna påverkades negativt. Samma bakterier som undersöktes finns även hos oss människor och forskarna har därför dragit slutsatsen att sötningsmedel faktiskt kan påverka vår hälsa negativt”. Nu när fermentering och kvass har blivit en del av min vardag så är det opastöriserad honung som är den enda sötning jag kommer använda mig av, kan behövas i vissa jäsningsprocesser. Om jag ska baka till familjen så är det även där honung som kommer vara den eventuella sötning som jag kommer använda. 

SLUTÄTIGT sötningsmedel! BAM!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

2 Kommentarer + Kommentera

  • Varför måste vi ha sötning?

  • Bra skrivet och krya på dig, delar vidare på Facebook så fler får upp ögonen för sötningsmedlens risker.

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »