Ska man behöva försvara sitt LCHF ätande?

2014-10-24 18:14     1 Kommentar    Kategori: Hälsa & Sjukdom

Läste just en artikel om att tackla LCHF kritik så fort man nämner att man äter LCHF. 5 tips om att bemöta kritiken mot LCHF.Jag har fått så otroligt många mail genom åren om just hur folk ska besvara ifrågasättandet av deras matvanor och val av livsstil.

kritikj

Här kan du enkelt få lite hjälp om vanliga påståenden:

1:

Äter du mindre än vad du gör av med kommer du gå ner i vikt.

Forskning visar att en lågkolhydratsdiet ger bättre effekt på viktminskning än andra dieter. En LCHF kosthållning är ändå rätt rik på kalorier men fettet som är kaloririkt ger mättnad och ej blodsockersvängningar som gör att sötsug försvinner.

Källa: http://www.sbu.se/sv/Publicerat/Gul/Mat-vid-fetma-/

2:

Jag har hört att man får högre kolesterol av att äta LCHF.

Att ha ett högre HDL är bara positivt, det tar hand om det ‘sjuka’ i kroppen. När du äter LCHF sänkts LDL (det ‘farliga’ kolesterolet), det blir stora fluffiga partiklar istället för små kompakta som fastnar. Studier visar att LCHF påverkar blodfetterna positivt med en ev ökning av det goda HDL och minskning av triglyceriderna.Källa: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-789X.2012.01021.x/abstract;jsessionid=7396D07C42DB2B84642D35158B132AF9.d04t04

Påstående 3:

Man blir trögtänkt av att inte äta kolhydrater!

Under omställningen till LCHF (fettdrift) kan man uppleva att det är svårt att koncentrera sig, får huvudvärk eller allmänt känner sig sega. Detta är bara under kroppens omställning, sen ändrar det sig och det blir tvärtkom.

Källa: http://ajcn.nutrition.org/content/86/3/580.full.pdf+html

4:

Det är inte bra för ­magen att äta mycket fett.

Det är en gammal myt att fett är farligt och dåligt för kroppen. Tex vid magproblem. Men studien visar att personer med IBS på strikt LCHF upplevde stor förbättring.

Källa: http://www.cghjournal.org/article/S1542-3565(09)00198-0/abstract

5:

Mättat fett leder till hjärtproblem!

LCHF visar att risken för hjärt-kärlsjukdomar minskar. Ofta så både går man ner i vikt (vid övervikt) och får förbättrade kolesterolvärden vilket ger bättre allmän hälsa och mindre risk för hjärtsjukdom.

Källa: http://annals.org/article.aspx?articleid=1900694

HELA artikeln läser du här

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

1 Kommentar + Kommentera

  • Skulle vara intressant att se dig bemöta Jakob Guidols artiklar om LCHF. Det är svårt att bortse från de vetenskapliga förankringarna som han har där. Tycker du inte?

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »