Lobbyn sockrar näringsråden!!

2016-09-19 11:44     Kommentera    Kategori: Hälsa & Sjukdom

Jag fick tips om en jättebra debattartikel i DN, skriven av Karin Bojs!

Gamla dokument om sockerindustrin har grävts fram. År 1967  publicerades en sammanfattning i New England Journal of Medicine, NEJM. Där slogs studier fast att det bara existerar “en enda väg” för att minska hjärt- och kärlsjukdom. Genom att minska det mättade fett intaget.

NEJM är världens mest inflytelserika medicinska tidskrift, och sammanställningen fick mycket stort genomslag.

sockerj

Det visar nu att sammanfattningen innehöll ett tämligen obalanserat urval av tidigare forskning. Risker med fett spelades upp, risker med socker spelades ner. Och det var knappast någon tillfällighet.

Författarna fick 6.500 dollar, i dagens penningvärde motsvarade omkring 440.000 kronor, av sockerindustrin för studien i NEJM.
Det finns ingen redovisning för de pengarna. Tidigare krävde inte medicinska tidskrifter att forskare skulle offentliggöra ekonomiska band till forskningen.

Sockerindustrins branschorganisation spenderade, i dagens värde, ca 48 miljoner kr för att minska information om att socker kunde vara en risk för hjärt- och kärlsjukdom.

Forskaren vid University of California, Stanton A. Glantz och hans kolleger, som gräver upp information för att nå sanningen, publicerar sitt avslöjande i tidskriften Jama Internal Medicine. Deras rön påminner om hur angeläget det är att allmänna medel finansierar hälsoforskning där det finns starka ekonomiska intressen. Det kan handla om tobak, socker, kött.

Självklart ska betalningar redovisas öppet och tydligt när det är i intresse av den som betalar att forskningen/forskaren lutar åt ett specifikt håll. Trovärdigheten sätts även i spel här, vilket är viktigt tycker jag. Ska finansiären gynnas så ska det framgå!
LÄS HEL ARTIKELN, den är superbra!!!

 

Save

Save

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »