Livsmedelsverket har störst ansvar

2014-03-16 12:26     Kommentera    Kategori: Hälsa & Sjukdom
Gott om sockerfällor till frukost.

Foto: TT Dagens Nyheter

Det är hettt! WHO:s nya rekommendationer och toppen att det tas upp många gånger, för någonstans måste myndigheterna börja att inse sitt ansvar i denna fråga!
Tre skivor mörkt bröd och fruktyoghurt är det som behövs för att nå den sockerhalt som överstiger WHO:s rekommendationer. Och enligt DN igår, säger forskare att det är hos Livsmedelsverket som det största ansvaret ligger.

Enligt WHO ska vi halvera sockerkonsumtionen till max 5% av vårt energiintag. Det blir mellan fem och sju teskedar socker om dagen, för en vuxen.

– Det här är ett jätteproblem. Det värsta är att saker som anses nyttiga som bröd, flingor, juice och yoghurt ofta är de värsta sockerbovarna. Brödföretagen brukar hävda att sockret behövs vid jäsningsprocessen, men det finns ju bröd utan tillsatt socker, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.

Charlotte Erlanson-Albertsson tycker att livmedelsföretagen har ett visst ansvar, men att det största ansvaret ligger hos myndigheter som Livsmedelsverket. Livsmedelsverket har redan nu sagt att man inte kommer följa WHO:s förslag utan att de gamla rekommendationerna ligger fast.

Jag undrar hur de på Livsmedelsverket tänker då???

Livsmedelsverket har tyvärr av tradition koncentrerat sig mer på fettet än sockret. Bra att Charlotte lyfter fram att företag döljer gärna sockerhalterna i sina produkter genom att använda ‘andra namn’ för socker såsom ‘maltos’, ‘dextros’ eller ‘sockerarter’.

Läs hela artikeln:
DN: Frukostens värsta sockerfällor

Mera på ämnet kan du läsa här:

Så mycket socker i maten

Sockerintaget ska minskas globalt

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »