Kruskakli och LCHF?

2013-06-11 8:14     21 Kommentarer    Kategori: Hälsa & Sjukdom

Det finns en hel del matbrödsrecept med kruskakli. Det anses vara ‘lchf vänligt’…? Jag har inte använt det tidigare pga kolhydratsmängden (25g/100g) – men oftast så behövs inte så stora mängder vilket kanske är anledningen till att det är ‘ok’ eller ‘godkänt’?

Vid ett par tillfällen har jag gjort Åse’s populära kesobröd, som smakar otroligt gott, verkligen som bröd! Det måste jag säga.

MEN vid båda tillfällen har jag fått fruktansvart ont i magen och magen har blivit uppsvälld och öm. Detta har inte hänt mig på 6 år och min enda förklaring är kruskakli!

Någon mera som upplevt detta? Det kan vara att jag är extra känslig då jag ätit så strikt LCHF så länge. Men det bara bevisar för mig varför jag inte ska äta det.

IMG_0017

Kruskakli: Kruskakli framställs av vetekornets skaldelar och innehåller 37 % fibrer.
Det är i skaldelarna som det mesta av vetets näringsämnen sitter och därför är kruskakli rikt på mineraler.
Vetekornets skaldelar innehåller inte gluten i sig, men vid framställningen kan andra delar av vetekornet hamna bland skaldelarna.

Jag ska testa ut att baka brödet utan kruskakli! Någon som testat? Eller någon mera som inte tål kruskakli?

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

21 Kommentarer + Kommentera

  • Hej
    Att köra för lite kolhydrater är heller inte bra för tarmen. Då får de snälla bakterierna i tarmen ingen föda. Normal lchf på ca 50 gram kolhydrater per dag och gärna kokta rotfrukter (inte potatis)några dar i veckan ger tarmen det den behöver.

    Har ätit mig frisk från svår diarré-IBS i 8 år nu. 🙂

  • Jag brukar säga att brödsubstitut är lika illa som bröd. Alla frön även solros innehåller fytinsyra vilket blockerar näringsupptag. Detta gäller faktiskt även mjöl på mandel och hassel. Lchf tillåter nötter men ytterst lite och blötlagda över natt kan de vara av nytta. Jag har inte ätit bröd i ngn form på över tio år. Har vant mig av med traditionen. Jag använder roman eller isbergssallad som underlag till ost och smör. Eller skinka som är sockerfri. Men jag småäter inte längre. Så “smörgås” existerar inte. Till dig som har ont i magen gå in på till exempel Olydiga Diabetiker 3.0 ställ din fråga och du ska få hjälp.

  • hjärtligt tack för kommentarerna om kruskakli har haft ont av tarmfickor ock skulle pröva men läste detta först det va tur annars så skulle jag blivit värre så väldigt mycke tack.

  • Tack för alla kommentarer! Jag läser väldigt gärna om sånt här just nu. Av nån anledning får jag magont efter VARJE måltid. Nollar 6v, detta börjat drug vecka sen. Diarre tillika. Magont börjar 2-3h efter måltid. Nåt tips vad det kunde handla om?

    • Kan vara för mycket kokosfett, äter du det?

  • Kruskakli är rävgift för magen tyvärr. Kli även utan att vara den extra grova kruska varianten kan inte bara förvärra utan även orsaka IBS. Ät inte vetekli av någon sort, havrekli i mindre mängd är inte lika ohälsosamt.

    Nämna pofiber och fiberhusk ovan tål min IBS mage väl, men kli skulle jag aldrig tillsätta pga den långsiktiga skadan den kan göra. Om man inte tål pofiber t ex och äter det ändå blir det inte så mycket värre än om man inte tål fibern i t ex kål – det blir lite obehag men inget mer. Fiberhusk kan dock vara lurig då man kan vara allergisk mot den, de flesta är det dock inte och den är inte skadlig på samma sätt som kli kan vara.

    Ska man överhuvudtaget äta vetebröd i någon form ska man se till att det är från vitt mjöl och utan extra gluten. Grovt bröd är *inte* nyttigare när det gäller vete utan etter värre om man med det menar helkorn (pratar man grovt från att det inte är finmalet är det ju inte dumt, men oftast menas att du har skaldelarna kvar vilket alltså är bra mycket ohälsosammare)

    LCHF eller inte – kruskakli bör man inte äta, det är långsiktigt rejält elakt mot tarmen.

    • Misstänkte det! Tack för din informativa kommentar! 🙂

  • Har inte känt av kruskakli men pofiber…..ojojoj…får så ont att jag bara ligger och vrider mig i flera timmar. Det tog ett tag innan jag kom på vad som gav mig detta magont så jag fick väldigt ont i magen flera gånger.
    Ägg är också ett problem, får ont och blir dessutomväldigt kass i magen.

    • Precis så blev det för mig i helgen, låg i sängen och vred mig i timmar! Phuuu… Ska aldrig ens testa pofiber! 🙂 Tackar rent LCHF kost säger jag bara! 🙂

  • Fick inga problem alls med kruskakli, men det visar väl egentligen bara hur olika vi är 🙂 Men det är väl kanske mer lågkolhydratsbröd än LCHF egentligen tycker jag.
    Riktigt gott bröd faktiskt även om kokosnötsmjölet gärna tar lite överhand. Undrar om man ev.kan byta ut halva mängden mot mandelmjöl?

    • Ja gör det jag kör med 1 dl mandelmjöl och en 1/2 dl kokosmjöl. Mycket godare och jag använder inget kruskakli däremot lite solrosfrön.

      • Det blir till att testa den varianten 🙂

        • Håller helt med! 🙂

      • Låter som bra alternativ!

    • Ja det är verkligen individuellt o olika! 🙂

  • Jag har gjort det flera gånger utan och det har blivit hur bra som helst! Så kör utan.

    • Toppen, det får bli så nästa gång! 🙂

  • Jag bakar utan krusakli och det funkar toppen.

    • Tack, testar det nästa gång!

  • Jag fixar inga såna fibrer alls. Dina wraps har jag faktiskt gjort utan fiberhusk. Sist hade jag i en matsked, och dagen efter var det totalstopp i min mage! Har tidigare även testat att baka på kokosmjöl, jag blev dålig av det också. Så jag skippar alla brödsubstitut. Fortsätter dock med dina wraps. Utan husk 🙂

    • Ja de funkar lika bra utan husk! 🙂 Härligt!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »