Krav och ekologiskt, nitrit ja eller nej?
Efter mitt inlägg om baconlindad köttfärslimpa som blev röd så uppkom en vidare diskussion om nitrit. Nitrits vara eller icke vara! Flera menar att nitrit är viktigt så att vi är skyddade mot tillväxten av den farliga bakterien Clostridium botulinum i bla charkuterier. Men nitrit är ju inte heller bra eller hälsosamt…
Ekologiska produkter är inte nitritfria! MEN däremot är KRAVmärkta produkter fria från Nitrit!
KRAV tillåter inte nitrit
Köper du KRAV-märkt chark slipper du tillsatsen nitrit. Nitrit är annars vanlig i charkprodukter. Den är även tillåten i ekologiska livsmedel som är producerade enligt de minimiregler som EU har satt upp för ekologiak produktion.
Ett av argumenten för nitrit är att ämnet ger produkterna en vacker röd färg. Ett annat är att hållbarhetstiden kan förlängas utan ökad risk för att konsumenten ska bli sjuk. Men behövs verkligen nitrit?
Nitrit är ett salt som har en konserverande effekt, men som också ger produkten röd färg och gör att fettet inte härsknar lika snabbt. Nitrit hämmar också tillväxten av den för oss människor så farliga bakterien Clostridium botulinum i exempelvis charkprodukter.
Men nitrit kan omvandlas till nitrosaminer i våra magar och det diskuteras om nitrosaminer kan ha cancerframkallande effekt. Av försiktighetsskäl godkänner KRAV därför inte nitrit, för det går att tillverka säker chark utan nitrit.
För att förhindra tillväxt av bakterier i livsmedel behövs en hel rad hinder. Används inte nitrit ska de andra hindren förstärkas. Det handlar till exempel om god hygien och kortare hållbarhet.
VAD VILL DU? Med eller utan Nitrit?
Tyvärr existerar inte något bacon utan nitrit, i de stora affärskedjorna iallafall. Det är därför man inte hittar kravmärkt bacon bara ekologiskt (med nitrit)
I södra Sverige kan man åka till Ängavallen och köpa men man måste beställa nitritfritt en vecka i förväg.
Men det är inte nitriten som färgade “Moniques” bacon, det måse väl vara färgämne för att göra köttet ännu rödare???
Glöm bara inte att nitrit finns i de flesta processade charkprodukter som korv och falu och salami….
Länge leve PARMASKINKA!!!! Bara salt och hel skinka och låång tid…
Mjukt och smakrikt och …helt underbart….
Pröva parmachips – tunn skinka på bakplåtspapper i ugnen – gott tilltugg!
Fast restaurangen påstod att de hade inget färgämnen i köttet, utan att det var från baconet. Men du kanske menar färgen från baconet?
Nitrit finns verkligen i mängder med varor! 🙁
Jag vill kunna köpa bacon utan nitrit. Om hållbarheten blir sämre så skulle jag gärna köpa bacon i frysdisken, konstigt att det inte finns. Jag har inte lyckats hitta någon krav-bacon… vart får man tag i det?
Vilken bra idé, i frysdisken! ATT inte det finns redan! Håller helt med dig!
Såklart man väljer utan. Generellt sett förstår jag inte behovet av tillsatser i mat, bara för att det ska se bra ut. Nä, jag försöker göra så aktiva val som möjligt, både vad gäller mat och produkter i min vardag. Men visst, det kräver att man läser på! Tur då att man följer bloggare som kan upplysa en med jämna mellanrum 😉
🙂 Man måste engagera sig, det har du helt rätt i! 🙂 Men man lär sig mycket på vägen oxå – det är ju positivt!
Köpte rimmat fläsk idag. När jag kom hem såg jag att det var socker i. Ska det va nödvändigt i rimmat kött. Har sett att även tjälknul ska läggas i lag med socker. Blir det mycket socker i köttet, tror ni?
Bättre att köpa färskt kött, förstås.
Finns alltid någon form av socker i fläks, bacon, skinka, salami, osv… TYVÄRR!!! 🙁 Jag hade inte lagt köttet i socker.
När jag gör Tjälknöl så använder jag bara saltlag-inget socker och det blir hur bra som helst =)
Så bra! Har inte heller använt socker… Har inte ens socker hemma! 🙂
Utan!
🙂
Utan rent spontant men samtidigt så är det nog inte så svart eller vitt precis som med mycket annat. Antagligen så överlever man lite nitrit då och då precis som att man överlever sötningsmedel i mindre doser då och då. Men självklart ska man undvika tillsatta kemikalier i så stor utsträckning som möjligt.
Men vem avgör ‘mängden’ man får i sig, att det är lite eller mycket? Vad är mycket, vad är lite? Helst utan Nitrit tycker jag! 🙂
Helt klart utan.
Samma här, utan!!!
UTAN! Som sagt, det går att göra produkter utan nitrit. Tråkigare färg och kortare hållbarhet blir resultatet, men det tar jag gärna för att slippa nitrit. Känns dumt att äta något som eventuellt kan göra dig svårt sjuk liksom…
Eller hur! Känns skrämmande bara det att hållbarheten ska ökas – hur naturligt är det?! Säger oxå utan nitrit!