Gallsten och LCHF

2012-01-21 8:29     11 Kommentarer    Kategori: Hälsa & Sjukdom

Innan jag började med LCHF så led jag, och verkligen led, av gallstensanfall då och då. För er som har upplevt det, så vet ni hur smärtsamt det är. Fruktansvärt ont får man. Jag var inbokad på operation 2 gånger men när tiden väl kom så fegade jag ut (rädd för operationer).

Sedan jag ätit LCHF har jag inte märkt av gallstenen en ända gång, inte på dessa snart (i maj) 5 år! Enligt landstinget beskrivning av gallsten så är det mest vanligt hos överviktiga, de som har ärvda anlag eller vid vissa sjukdomar. Landstinget säger vidare att det är först och främst FET MAT som orsakar gallsten.

De flesta gallstenar består av ren kolesterol.

Men hur hängder det ihop. Jag som äter så fet mat har inte fått en enda attack! När jag åt fettfattigt och kolhydratsrikt mat fick jag regelbundna attacker.

Ett högt intag av kolhydrater ökar blodsocker. Ett högt blodsocker ger ett högt blodinsulin. Högt blodinsulin stimulerar kolesterolbildningen i levern och ökar kolesterolinnehållet i gallan. Vid ett högt intag av fett så produceras galla för att spjälka fettet i tarmen. När mycket galla produceras sker en snabb genomströmning av galla i gallblåsan och risken för gallstenar minskar. Vid ett intag av lite fett så blir det lite galla, det behövs inte mera, för att det är så lite fett i tarmen. Gallan blir då kvalr länge i gallblåsan och hög halt av kolesterol i den stillastående gallan ger sedimentering av kolesterol och bildning av gallstenar.
Det är lite invecklat (tycker jag själv) att förklara och tog hjälp av Annika Dahlqvist hemsida för att få en bra förklaring.

Sammanfattning: En fettfattig och kolhydratsrik kost ger en ökad riskt för gallsten.

Det förklarar iaf varför jag blivit bättre från mina gallsten!
Vad jag har förstått så kan en person som lider av gallsten och övergår till LCHF kost få känningar av gallstenen i början eftersom gallutsöndringer kan få stenarna att täppa till gallgången, men det går över!

Orsakt till gallstensbildning: Högt kolhydratintag men fett kan utlösa besvär.

Har du drabbats av gallsten?

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

11 Kommentarer + Kommentera

 • Hej. Jag har gallsten, väntar på operation och har haft många gallstensanfall. Jag vill gärna äta lchf men är livrädd för fler anfall. Jag får nämligen svårt att andas och hyperventilerar varje gång. Jag är rädd att dom kommer operera bort hela gallblåsan också och inte bara plocka bort stenen. Jag har ätit lchf förut men tappade bort mig då jag älskar pasta. Jag har fått gallsten efter min graviditet som slutade med akut kejsarsnitt, det har påverkat hela kroppen negativt

 • Rosacea! Tål du mjölk?

 • Hej. Jag tror inte lchf i sig har med din smärta från gallstenarna att göra utan det som händer invärtes när du slutar vara så inflammerad av gluten, socker etc i dina inälvor. Själv fick jag en gallstensattack efter att ha tappat 5kg med GI-metoden. Läkaren menade att det tryck jag haft invärtes hade släppt och den stora gallsten jag hade åkte neråt i gallblåsan vilket gav en attack. Jag har opererat bort gallan och är i princip symptomfri idag. Äter enligt LCHF sen oktober 2014 och har tappat 10kg. Tanken var att förbättra min Rosacea, hudåkomma, men kan inte säga att det gett något tydligt resultat för mig. /Pia

 • Hej. Jag är tjugo åt och är bekräftad att jag har gallstenar som är kanske drygt 1 cm stora. Jag började få mina besvär när jag började med LCHF dieten.
  Har provat på ett flertal mediciner och det smärtstillande jag fått dom gångerna jag var på akuten har inte hjälpt.

  Men min fråga är om LCHF dieten verkligen är så bra om man har många stora stenar som kan fastna i gallgången?
  I år vid midsommar så fick jag en så smärtsam attack att vi nästan trodde jag fått gulsot för jag blev helt gul om huden (inte om ögonen dock.)

 • Hej! Jag är också en av dessa som får gallbesvär mer eller mindre åt gången. I den alternativa värken sägs att kost med Bitterämnen är bra för gallproduktionen, vilket jag tagit till mig, genom att dricka maskroste då och då samt äta några rönnbär. Rönnbär plockar jag på hösten och fryser in. Lätt att ta efter man ätit “fel”.

 • Hej.
  Den här tråden är ju ganska gammal men hoppas jag blir läst ändå. Jag blir nyfiken på LCHF men har problem med allt jag äter just nu. Är opererad och fick kraftigt “anfall” nyligen pga fel mat och medicin som visade sig ge kramper i gallgången.

  Hur började ni med LCHF? Tycker det är svårt att börja med detta, mycket ägg och fet fisk som inte funkar för mig just nu. Har lite panik över vad jag kan äta. Blir mest vitt bröd, ris och kokt kyckling för att slippa få ont.

 • När jag var gravid med min första så hade jag jättejobbiga gallstensanfall, blev opererad ca ett år efter, och de tog bort gallblåsan. sedan efter ca 5 år fick jag lite svaga känningar av gallsten igen. har haft känningar till och från med värken sedan dess. när jag gick över till lchf så har jag inte haft en endaste känning av gallsten… och förut klarade jag inte av att äta varken ägg eller gurka. nu äter jag två till tre ägg om dagen…

 • Jag fick gallstensanfall 10 dagar efter yngste sonens födelse (över sju år sedan). Ville inte störa amningen med operation (sövs = fick inte amma på ett dygn) när han var nyfödd så jag försökte reglera med kosten och uteslöt fett och levde på socker (raka motsatsen till LCHF) och höll anfallen i någorlunda schack (och gick snabbt ner massvis i vikt). Tog jag en chokladbit fick jag anfall på kvällen och fick ofta dubbelanfall och kände under anfallen dödslängtan för att det gjorde så ont. Efter ett halvår och sisådär 20-talet anfall började jag “pinka portvin” och opererades. Fick med mig burken med över 100 stenar. Sedan har jag ändå haft känningar i gallgångarna (men inte lika ont), men fick nu i somras precis som ett gallstensanfall. Hade då tagit Spasmofen (kramplösande läkemedel med morfin i) för att häva njurstensanfall (japp, jag verkar vara en stenbildare), men fick istället som ett gallstensanfall och trodde jag blivit galen. Fick senare höra att det finns andra som opererat bort gallblåsan som ändå får anfall – utlöst av morfinliknande preparat!

 • Hej! Jag drabbades ofta av gallsten innan vi bytte till LCHF. Senast 2010 åkte jag in akut och fick senare göra ultraljud som visade på stenar. Läkaren sa att om jag fick ytterligare ett anfall så skulle man operera. Men sen bytte vi kost. Visst hade jag känning ibland, men det var när jag inte kunde hålla mig och tog en bit smörgåstårta på kalaset eller en bulle eller en mjuk smörgås. Men alla gånger kunde jag häva det själv med Papaverin och Diklofenak. Men så för 1½ vecka sedan fick jag ett gallstensanfall som jag aldrig varit med om. Tog alla mediciner jag kunde och fick slutligen åka ambulans in. På akuten fick jag fint bemötande och hamnade på en kirurgavdelning förberedd för ev. operation.
  På ronden var överläkaren skeptisk till operation då jag enbart haft ett anfall på två år. Att jag sedan berättade att jag äter LCHF och har mått bra fram tills den veckan då jag fuskat med mjukt bröd pga stress och dålig planering (lätt att falla tillbaka i gamla vanor då), då skrattade han och sa att jag nog var glutenintolerant, inte hade problem med gallsten.
  “Du får prova att äta och kan gå hem när det slutar göra ont.” sa han. Lustigt, för när ID-bandet klipptes och droppet togs bort hade jag lika ont ändå, men fick gå hem med lite starkare mediciner. Kallelse om en månad för återbesök.
  Jag har inte fått nån kallelse än. Har ibland lite ömt över gallan, men sköter mig så bra det bara går och mår toppenbra på det. Ogilla vårdens bemötande av oss som äter bra mat!

  • Wow…. Jag har oxå lidit av gallsten, bokak operation 3 ggr… Men inte en känning av gallstenen på dessa 5 år. Hoppas det ger sig för din del och att du slipper operation. Lycka till! Håller med dig om vården inställning till bra mat! 🙂

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »