Ett gäng läkare ifrågasätter LCHF

2012-09-15 17:28     8 Kommentarer    Kategori: Hälsa & Sjukdom

Nu är Sydafrika DÄR! Prof. Tim Noakes som har nyligen gått över till LCHF variant av kosthållning blir nu ifrågasatt i Sydafrika av ett helt gäng läkare! Det känns som han blir Sydafrikas ‘Annika Dahlqvist’. Skillnaden kanske är att han var redan populär, omtyckt och känd innan han började med lågkolhydratskost.

Idag, i Sydafrika, kan man läsa denna artikel: Noakes goes too far

Prof. Tim Noakes föreslår ett byta av kosthållning till ett intag som består av high fat och protein, och att han förespråkar detta för alla, inte bara atleter. Läkare i Sydafrika menar att nu har Noakes gått för långt!

Dessa läkare menar att det är farligt att äta lågkolhydratskost med högt fettintag för alla som har eller ligger i riskzon för hjärt problem. De anser detta bli en skandal i Sydafrika! Läkarna som ifrågasätter består bla av: Professor of cardiology Patrick Commerford…

I dagarna fick Prof Noakes en ‘lifetome achievemnet award’ för hans forskning inom sport science.
Noakes har svarat dessa ifrågasättande läkare och kritiserat deras fega sätt som inte vågade ifrågasätta honom under en föreläsning som han höll i under Juli i år, då flera av läkarna var på plats.

Så här sa Noakes:
“None of them got up. It will be interesting to hear them say what I’m wrong about. There was a nutritionist, Dr Priscilla Steyn, who stood up and said I simplified the issue. But I’m happy to give a talk again.”

I ett gemensamt brev till en av Sydafrikas största tidningar skrev dessa 6 läkare att det Noakes säger är motsägelsefullt mot många aspekter av konvensionell visdom och accepterad läkarvård. De höll med till viss del att vissa aspekter som Noakes påstår kan vara sanna, att rena colhydrater kan ha en påverkan på dagens fetmaepidemi. MEN att Noakes tar det för långt när han föreslår att ‘alla’ mår bra av att ändra på hur de äter idag till ett kostintag som innehåller färre kolhydrater och mera fett. Vidare menar dessa läkare att ett sådant sätt att äta kanske har hjälp Noakes att minska i vikt och löpa snabbare men för övrigt är det inte att rekommendera, och är inte accepterat bland världens hjärt- och kärlsjukdoms samhälle. Att det är inte bevisat över huvudtaget och kan vara farligt för personer med hjärtproblem.
Att Noakes ifrågasätter statiner och övriga kolesterolsänkande mediciner tycker dessa läkare är oklokt och farligt.
Läkarna vill varna folk för att följa Noakes råd och att de riskerar sin hälsa genom att följa hans råd.

Jag känner, när jag läser artikeln, hur min puls höjs. Jag verkligen längtar nu till min resa till Sydafrika och ser fram emot mitt möte hemma hos Tim Noakes! Så spännande!

 

 

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

8 Kommentarer + Kommentera

 • Tycker atta Sydafrika är ett bra exempel på att LCHF fungerar. Stora klasskillnader som påverkar matintaget. Välbeställda/vita, (som i regel äter mycket viltkött och nöt, med grönsaker) oftast är betydligt smalare än fattiga/svarta (mycket majs).

  • Vet inte om jag håller helt med. Sydafrikaner är väldigt likt Amerikaner i kroppsform och fetma. Så jag tror inte att SA är ett LCHF land, men visst äter de ‘rika’ bättre än de ‘fattiga’ men även mycket skräp och godis, läsk etc… men majs är ‘staple diet’ i Södra Afrika. 🙂

 • Visst, det var ju högst väntat att han skulle stöta på motstånd förr eller senare.
  Det känns dock bra att han är en etablerad auktoritet som många troligen kommer att lyssna på, och jag tror media snabbt kommet att låta honom få komma till tals i tv och tidningar.
  Han verkar också mycket lugn, saklig och gör sig väldigt bra i tv samt är en riktigt bra berättare (tex detta utmärkta framträdande på youtbe: http://www.youtube.com/watch?v=Bsx72V4IpJY)
  Han kommer garanterat att ge dessa läkare svar på tal och komma med obekväma frågor.
  Räknar kallt med att du hårdbevakar Monique! 🙂

  • Hihi, självkart hårdbevakning Majoren! Håller med dig för övrigt så klart 😉

 • ja det där har vi svenskar hört förut… men kanske är det nytt för sydafrikanerna….

  • Hittills så har inte många ifrågasatt Tim Noakes, vad jag har förstått… Men det är klart att det kommer, och nu med buller och bang! Men han är lugn o sansad. Blir spännande att följa! 🙂

 • Klart det finns Marcus och Rössnermodeller även där….. 😉

  • Eller hur, plus några till 😉

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »