C-vitamin inte som man trott…
Många tar c-vitamin tillskott hat jag förstått, dessutom ska det vara helt ofarligt – eller så har vi lärt oss! Men ny forskning visar något annat. Risken för njursten är dubbelt så hög om man äter tillskott av c-vitamin!
Studien visar att män som använder c-vitamin tillskott regelbundet hade dubbelt så hög risk för att utveckla njursten, dessa jämfördes med män som inte tog tillskott.
C-vitamin kan brytas ner till en av de huvudingredienserna i just njursten vilket gör att risken ökar. Dock via kosten så kan aldrig detta ske, utan endast med tillskott då den är så koncentrerad.
Det är ingen fördel för kroppen att ha höga doser av c-vitamin som kosttillskott
C-vitaminrikt mat är kål i alla sorter! DET däremot är jättebra för kroppen!
http://newsvoice.se/2013/02/06/dags-for-nasta-larm-nu-ska-halsogivande-c-vitamin-utpekas-som-farligt/
Tack! 🙂
Ja, det är inte klokt vad man har blivit itutad att det är så nyttigt med apelsiner! Men de innehåller ju lite c-vitamin jämfört med paprika. Och paprika är så mycket godare!
Precis! Heja paprika! 🙂
Har inte tagit extra c-vitamin en enda gång sen jag gick över till lchf. Jag får i mig det c-vitamin jag behöver via grönsakerna jag äter. Tänk om man hade haft samma koll för några år som som man har nu! Då tvingade jag i mig apelsiner mm för det var ju “så sunt”.
Nu äter jag bara apelsiner kring jul och när jag är på Mallorca, där kan jag plocka dem solvarma direkt från träden. Det är då man inser hur en apelsin verkligen ska smaka!
I know! Tänk om… men vi är ju glada för det vi kan idag, aldrig för sent att lära sig nytt och ändra på livsstil!
Gul och röd paprika innehåller 200mg.per 100 gr. Man behöver ca.75 mg c-vitamin per dag. Det räcker att äta ca 40 gr paprika för att täcka dagsbehovet och eko. förstås!
Visst ja! Toppen c-vitaminkälla! Tack för upplysningen!