Reaktionsmönster, känsloregister, sockerätande och beteende!

2016-08-24 12:50     1 Kommentar    Kategori: Hälsa & Sjukdom, Socker & Sötning

Jag blir så otroligt glad när Anders vill skriva ett gästinlägg här på bloggen. Han är både kunnig och riktigt bra på att skriva. Inte så konstigt att jag blev så kär!

Dagens gästinlägg från Anders är om ungdomar, socker och beroendebeteende, varsågoda:

Tankar från ett HVB-hem för unga missbrukare.!

I mitt dagliga jobb som föreståndare för ett behandlingshem för unga missbrukare möter jag ett stort antal människoöden. Ungdomar som brottas med att göra sig fria från missbruk av narkotika, eller som försöker ta sig ur en kriminell livsstil. !

Vi försöker ge dessa ungdomar redskap att hantera sina egna reaktionsmönster och känsloregister. Förse dom med nya upplevelser och erfarenheter, samt som goda förebilder visa på alternativa sätt att lösa och hantera konflikter. Vi är måna om att dom ska få tillbaka en god nattro och sunda matvanor. När det gäller det sistnämnda, matvanorna, har vi länge försökt se till att alla får en god och varierad kost.!

När Monique besökte och under några sommarveckor deltog i vår verksamhet, var det ofrånkomligt att det blev fokus på det enorma sockerintag våra ungdomar (flera med diagnosen ADHD) hade. En direkt åtgärd blev att avlägsna sockerströarna från matborden, vilket rätt drastiskt minskade det slentrianmässiga sockrandet, vi begränsade O´boy drickande till helger och införskaffade mindre dricksglas. !

Nu är dessa åtgärder relativt nya men för vissa har detta haft en positiv påverkan på beteendenivå och det ska bli spännande att följa utvecklingen vidare.!

Tack Monique för inspiration och klokhet.

Save

Save

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

1 Kommentar + Kommentera

  • Vill bara poängtera detta. En person med drogproblematik blir ALDRIG drogfri om inte denne drar ner på/slutar med sockret!!!!
    Tragiskt när jag MÅNGA gånger besökt olika behandlingshem och iakttagit sockerkonsumtionen..
    Visst föregår Finland med gott exempel där, tycks jag ha hört?!?

    Hoppas insikten ökar om detta för mitt hjärta gråter över okunskapen hos behandlingspersonalen. Dessa är ofta själva fd. missbrukare med ett enormt sockerbehov…

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »