Välling värre…

2014-04-15 11:37     5 Kommentarer    Kategori: Barn

Välling är bland mina stora ämnen! Vällingträsket som jag brukar säga är precis det, ett träsk! En viktig del som jag brukar lyfta fram är att det finns maltodextrin i välling (VARFÖR?). Maltodextrin är en extrem snabb kolhydrat, utan smak. Den finns annars i gainers och används av body builders. Den är lugnande och sägs vara beroende. Hm, mera maltodextrin mera vällingberoende barn?

Nu har det gjorts en avhandling vid Sahlgrenska akademin där matvanor och tillväxt hos över 2000 barn har studerats. Slutsats: Ge inte barn välling! Framförallt välling i flaska står det i artikeln.
Från ett år bör ingen mat ges via flaska, jag håller helt med.

I studien visar det sig att barn som fått välling istället för bröstmjölk från 6 månader vägde mer vid 12 och 18 månader än de som fått mat (gröt och puré). Innehållet i gröt och välling är (tyvärr) väldigt lika MEN det menas att gröt ger mer mättnad. I forskningen menas dock att det inte är vällingen i sig som är ‘boven’ utan mängden och kalorier. Jag kan nog tro och tycka lite annat…

En stor nackdel är att många barn får tröst via vällingflaskan (håller med) och det är klart när det även innehåller maltodextrin så tror jag absolut att kroppen (vikt) påverkas av många många flaskor välling per dygn.

Recept på egen välling:Egen välling

Tidigare om välling:
Välling och barn: Sanningen
Den skrämmande sanning om välling

Sempers svar om välling

IMG_0234
« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

5 Kommentarer + Kommentera

 • Tack för att du tar upp detta ämne och informerar dagens småbarnsföräldrar.
  Tror att även Kostdoktorn har tagit upp vällingproblematiken.

  För mina barns vidkommande, födda -86 o -90, blir skadorna mer o mer tydliga. Vad jag förstår har denna generation fått i sig en rejält glutenspäckad produkt. Detta har satt sina spår. Båda har magproblem o är tydligt sockerberoende o överviktiga.

  Maken o jag äter LCHF sedan sedan 5-6 år tillbaka men det är lögn att få över dem på en kolhydratsnål kost. Smör o olivolja har de i vart fall gått över till.
  Pekpinnar är inget vi använder oss av och dessutom är de vuxna nu med eget ansvar för sina kroppar. Men vilket kolhydratmonster vi i okunskap har givit dessa två….

  När de är på besök serverar jag husets kost……tänker tyst inom mig att dessa smakupplevelser kanske landar som små frön. Dessutom vet de att maken o jag via kostbytet har gått ner i vikt, fått billiga tandvårdsräkningar, blivit av med huvudvärk o magkatarr samt att makens prediabetes är borta.

  Tänk om vi som föräldrar hade haft denna kunskap på 80 o 90 talet.

 • Har en liten fråga! Arbetar på förskola och ska ha en liten påskfest i morgon. Har du förslag på vad vi kan ha att bjuda på istället för fika? Anneli

 • Test av helena

 • Fast ersättning måste man väl ändå få ge med flaska?
  I övrigt kan jag inte annat än hålla med. Och efter ett års ålder kan barnen äta mat istället för välling. Och man hjälper dem inte direkt att hålla sig torra över natten om de sveper en flaska välling innan de somnar.

  • test av helena

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »