Välling och barn! Sanningen…

2014-01-24 7:34     19 Kommentarer    Kategori: Barn

Ett av min mest populära inläggen genom åren är denna om välling – DEN SKRÄMMANDE SANNINGEN, med ca 120 kommentarer. Jag tycker att det är dags att lyfta fram den igen! Info måste ut, dela gärna vidare bland småbarnsföräldrar (och BVC)!

Den skrämmande sanningen om välling


Då och då dyker frågan upp från föräldrar som är kluvna över vällingens vara eller inte vara.
Vad skall man ge istället för välling? MAT! Eller iaf egna alternativ till välling, en varmande hälsosam dryck! TIPS FINNS HÄR.

Den otäcka sanningen…

IngredienserSkummjölkspulver¸ avsaltat vasslepulver¸ veg. olja (palm¸ raps¸ solros)¸ siktat havremjöl¸ majsmjöl¸ maltodextrin¸ havremjöl¸ vetestärkelse¸ mineralämnen (kalcium¸ järn¸ zink¸ jod)¸ emulgeringsmedel (veg. mono- och diglycerider)¸ vitaminer (A¸ D¸ E¸ C¸ tiamin¸ niacin¸ B6¸ folsyra¸ B12¸ pantotensyra).

Näringsvärde per 100 gram:

Protein¸ g 13
Kolhydrat¸ g 57
Fett¸ g 21

För att ändå vara något rättvis så är det pulvret som är 57g kolhydrater, en vällingflaska på ca 2 dl blir ca 14g kolhydrater, vilket motsvarar kolhydratmängden i en coka cola!

Vilket budskap ger vi våra barn via välling? Jo att ‘äta’ när barnet är ledsen¸ att trösta sig med vällingen¸ att ‘äta’ utan att vara hungrig… Och allt detta dessutom med snabba kolhydrater. Ytterligare en sak är barnens tänder? Välling på kvällen och under natten¸ vad gör det med tänderna?

Jag tror helt på tanken att barn skall ha modersmjölk till minst 6 månaders ålder¸ (självklart även längre) och om inte det fungerar så är det modersmjölksersättning som gäller. Men därefter skall barn få i sig mat. Riktig mat. Näringsrik OCH mättande mat.

Vad är det som gör att många tror att just välling är livsnödvändigt? Det är ju bara i Sverige som välling används…

Min (långa¸ 20 år) erfarenhet inom barnomsorg visar¸ ganska uteslutande¸ att barn som växer upp på välling är barn som matvägrar¸ som krånglar vid måltider och som är petiga i maten… (På förskolan alltså).

?Välling är ett flytande livsmedel vars huvudingredienser är mjöl samt vatten eller någon annan vätska¸ t.ex. kokt komjölk. Den berikas numera ofta med mineraler och vitaminer. I Sverige dominerar vetemjöl¸ men välling kan också göras på andra mjöltyper¸ exempelvis rågmjöl¸ mannagryn och majsmjöl.
På senare år har glutenhalten i välling debatteras. Enligt en doktorsavhandling av barnläkaren Annelie Carlsson vid Universitetssjukhuset i Lund har antalet barn med glutenintolerans fyrfaldigats sedan glutenhalten i vällingprodukter ökade under 1980-talet.?

Kan det vara sant? Ja¸ tydligen…

Innehållsförteckningen på välling visar att vällingen innehåller maltodextrin. Varför tillsätter man detta i välling?

Det enda maltodextrin gör är att ge barnet en ?kick?. Lika som man får en ?kick? av kolhydrater¸ en sockerkick. Men just maltodextrin är till för att man ska få den absolut snabbaste ?kicken?. (Maltodextrin är ju bla den främsta beståndsdel i gainers som elittränande äter för att fylla upp sina kolhydrater i kroppen snabbt efter intensiv träning. Maltodextrin och gainers ska man BARA äta direkt efter intensiv träning¸ och knappast innan man går och lägger sig.)
Kan det vara bra att get så mycket näringsbefriat socker till ett litet barn?

Jag antar att det tillsätts i välling för att barnet ska tycka det är gott¸ vilja ha mera och får en skön måbra känsla efterråt… eller?

(Maltodextrin finns inte i alla vällingssorter¸ men däremot är all välling väldig kolhydratsrikt!)

Vad tror du?

Vore väldigt intressant om flera vill skriva om just hur de gör UTAN välling och hur barnen är sover och äter för övrigt.

Dela gärna med er…. Det uppskattas av många tror jag! :) Tack på förhand.

Meningen med detta inlägg är absolut inte att skapa något dåligt samvete för att man/du ger ditt barn välling. Vi gör vårat bästa… Men jag vill bara upplysa om vällingens baksida¸ som tyvärr¸ oftast ej kommer fram. Mina barn fick också välling¸ men hade det varit idag så skulle jag inte ge det till mina barn.

Vad är din åsikt om välling?
Visste du redan allt detta om välling innan inlägget här?Har du fallit för vällingfällan?Kan du tänka dig göra en förändring?

GÖR DIN EGEN VÄLLING – HÄR FÅR DU TIPS PÅ HUR!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

19 Kommentarer + Kommentera

  • Kalla det vad du vill, men oavsett om du menar sockerkick eller superenergi så finns inget sådant som existerar! Barn får inte mer energi för att dem äter socker, dem kan bli hypade av själva situationen att dem t.ex. Får godis som de flesta antagligen tycker är gott, men det är inte själva sockret som har den inverkan på kroppen som skulle göra att dem får en kick/energi av det..

    • Vi tycker nog rätt så olika här!

    • Evelina, detta kan du uppenbart inte så mycket om, de kemiska reaktionerna i kroppen, även kallade sockekick. Så nu presenterar jag vad läkare, forskare m fl säger om detta:

      Dina tänder
      Sockret blandar sig med munhålans befintliga bakterier. Resultatet blir en frätande syra som bryter ner tändernas skyddande emalj. Värst är kladdiga godisar, som bokstavligt talat fastnar på tänderna. Att tugga hårda karameller har samma effekt, eftersom sockret fastnar direkt på tanden.

      Din mage
      Efter 15 minuter börjar kroppen bryta ner sötsakerna. Här skiljer kroppen på glykos, kroppens och hjärnans vanligaste energikälla, och fruktos som i dagligt tal är känt som fruktsocker.

      Både glykos och fruktos omvandlas till fett när kroppen får för mycket. Ett överskott av glykos påverkar insulin-nivåerna negativt, medan för mycket fruktos har kopplats samman med höga halter av triglycerider. Det sistnämnda är en form av fett som gärna lägger sig kring kroppens organ och förekommer i hög utsträckning hos överviktiga och diabetiker.

      Ditt blod
      Efter 30 minuter står glykosnivån i som allra högst i blodet. Bukspottkörteln arbetar med att förse kroppen med insulin medan levern börjar bearbeta fruktosen.

      Din hjärna
      Insulinet signalerar ser till att kroppens upptagning av glykos aktiveras. Under de kommande två timmar kommer du bli både piggare och gladare. Hjärnan behöver glykos för att fungera optimalt och producerar må-bra-hormonerna dopamin och serotonin. Belöningssystemet är aktiverat och du får en socker-kick som kvitto.

      Dina celler
      Efter två timmar har kroppen omvandlat sockret till energi. Eventuellt överskott lagras som fett. Nu sjunker också insulinet (och humöret). Kroppen signalerar att den gärna vill ha mer. Sträcker du dig efter en ny näve godis börjar cykeln om på nytt.

      • Tusen tack för ditt utförliga kommentar! Den var super!

  • Semper, med hjälp av Malin Westling, skjuter sig själv i foten…

    • Hej!

      Vore trevligt att dels veta vem du är, och dels vad du menar med din kommentar?
      Det var just lite saklighet som jag efterlyste.

      Vänliga hälsningar
      Malin Westling, Semper

    • Eller hur!

  • Hej Malin Westling!

    Precis den myten har forskning spritt om vuxen mat i allt för lång tid. Som tur är så inser de flesta idag att just kolhydrater inte är avsett för andra än eliten bland idrottsutövarna.
    Som tur är så inser allt fler forskare även att den mat vi alla ska äta ska baseras på så lite kolhydrater, socker och mjöl- kornmat som bara möjligt.
    Allergier, överviktiga och flera andra hälsorelaterade sjukdomar i alla former löper som en tråd i förhållande till den stora kostförändring som infördes på 60 -70 talet. Där även vällingen introducerades

    Men det tar tid lära våra invånare äta hälsosamt efter alla dessa års felaktiga kostråd. De flesta forskare, läkare,och kostrådgivare inser att gluten även finns i havregryn, dock i mindre mängd än vete.
    Och när havre odlas, behandlas och mals i närheten av andra sädesslag som innehåller gluten så går det inte att utesluta gluten från havregryn.

    Med vänliga hälsningar
    Christel Andersen

  • Det finns inget som heter ‘sockerkick’, det är en stor myt och har förklarats i medier av ett antal läkare.. Med andra ord får jag inte ihop det du skriver…

    • Sockerkick – superenergi då…

  • Hej,
    Om ditt inlägg hade varit sanning så kan den nog tyckas skrämmande. Men, tyvärr saknas en del fakta vilket innebär att du snarare spär på många myter om välling här. Alla får ha synpunkter på vad som är bra mat, men när det gäller barn så måste man komma ihåg att de inte är inte små vuxna. Det finns väldigt strikta regler om vad barnmat får innehålla och även vad den ska innehålla. Reglerna bygger på mångårig forskning. Bland annat behövs kolhydrater. Till skillnad från Coca cola så kommer vällingens kolhydrater inte från socker. Välling innehåller inget socker. Maltodextrin har Semper använt för konsistensen skull. Den ger inte en söt smak och inte en energikick, men vi undersöker ändå möjligheterna på att utesluta den i framtida recept, eftersom alla andra ingredienser i vår välling nu är helt naturliga.

    Sempers vällingar görs på havre och innehåller inte alls vetemjöl som du påstår. (Först från 12 månader och uppåt ingår lite vete, eftersom man bör introducera gluten i små mängder när barnet börjar äta.) Så sambandet med glutenintolerans och välling är en myt.

    Det finns inte heller något som talar för att vällingdrickande barn skulle matvägra senare i livet. I så fall skulle väl 70 % av våra barn matvägra? Hur ett barn påverkas av att bli matat som tröst, eller hur tänderna påverkas av mat mitt i natten, är knappast kopplat till välling, utan gäller ju i lika stor utsträckning för amning eller annan mat som man ger sitt barn?

    Så sanningen är att välling är en nyttig dryck som är full av naturliga ingredienser. Den innehåller dessutom noggrant utvalda råvaror som motsvarar de höga kvalitetskrav som finns på barnmatsråvaror. Inte alls så skrämmande alltså!

    Vänliga hälsningar
    Malin Westling på Semper

    • Malin, du skriver “så kommer vällingens kolhydrater inte från socker”
      Så är det nu inte, om vi kan lite om kemiska reaktioner.

      Vad händer i kroppen när vi äter mycket kolhydrater?
      För att få svar på den frågan måste vi titta på vad kolhydrater är.
      Kolhydraterna indelas kemiskt på följande sätt:

      Enkla sockerarter (monosackarider).
      Hit hör glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), galaktos och ribos.

      Sammansatta sockerarter (disackarider = två enkla sockerarter som sitter ihop).
      Sackaros (rörsocker) ”vanligt” socker (består av glukos och fruktos).
      Laktos (mjölksocker) (består av glukos och galaktos och finns i mjölk).
      Maltos (maltsocker) (består av två glukosmolekyler och finns i spannmål).

      Maltos sönderdelas snabbt till två glukosmolekyler. Och här därmed till kategorin Snabba kolhydrater.

      Dessa fick vi tillgång till under industrialiseringen, vilket visar sig på följande sätt.

      Vi har fyra olika hormoner som kan höja halten socker i blodet (glukagon, tillväxthormon, kortisol och adrenalin), men bara ett hormon, insulin, som kan sänka den. Detta är ett tecken på att människan aldrig tidigare under sin utveckling haft problem med höga blodsockerhalter, utan att vi i första hand haft behov av att se till att vi inte får för lågt blodsocker.
      Anledningen till att vi nu får problem, är den otroliga mängd snabba kolhydrater vi pumpar in i våra kroppar. De senaste 30 årens kostrekommendationer har varit den droppe som fått bägaren att rinna över, med galopperande fetma, högt blodtryck, diabetes, cancer och hjärtkärlsjukdomar som följd.

      Så Malin, om ditt svar ska anses som seriöst, då får du baske mig tillskansa dig lite kemisk kunskap.

      • Sammanfattning
        Människan har under sin evolution bara ätit kolhydrater i begränsad mängd och då nästan uteslutande riktigt långsamma kolhydrater. Vi är inte anpassade till jordbrukets snabba och alltmer raffinerade kolhydrater.
        Intaget av snabba kolhydrater leder till sötsug och överätande och överskottet lagras som kroppsfett. Många blir sockerberoende (kolhydratberoende).
        De snabba kolhydraterna (och industriellt framställda fetter som margarin) gör oss sjuka.

        Snabba kolhydrater finns företrädesvis i sädesslag (vete, råg, havre, korn, ris, majs osv.) men naturligtvis även i andra stärkelserika grödor som potatis, sockerrör, sockerbetor liksom produkter av dessa. I affären hittar du dem i socker och godis, läsk, saft, kakor, bullar, kex, chips, flingor, bröd och liknande och tillsatta till en hel mängd lightprodukter.

        NOTERA speciellt att det finns även i havre! Och jo det är sockerprodukter, även Sempers kolhydrater. De är indelade i snabba och långsamma.

        • Hej Christel,

          Tack för din lektion i sockerarter. Ja det var lite slarvigt av mig. Jag är själv inte kemist, men som tur är finns det flera andra på Semper som har den kunskapen 🙂
          Till skillnad från Coca-cola så innehåller inte välling sackaros. Men en liten del av vällingens kolhydrater är sockerarter, det vill säga mjölksocker. Så det har du rätt i.

          Vänliga hälsnignar
          Malin Westling

    • Hej Malin!
      Tack att du tog dig tid att skriva här.
      Berätta gärna vad jag skriver som ej är sanning? Inom näringslära så vet vi att kolhydrater är EJ essentiella (det innebär att de är inte nödvändiga för kroppen, verken små eller stora kroppar).
      Hänvisa gärna till den forskning som du skriver om som säger att man inte överlever utan kolhydrater.
      Håller med, vällingens kolhydrater är inte tillsatt socker, men kroppen reagerar på samma sätt oavsett kolhydratskällan. Chips innehåller heller inte socker, det innebär inte att de är hälsosamma.

      Vad jag vet så har maltodextrin ingenting med konsistensen att göra. Och som du säger, det är smak- och luktfritt. Det ger dock en ‘må bra’ känsla och ett beroende för att vilja ha mera. Därför fungerar det jättebra i välling vad gäller försäljningssiffror, barnet vill ha mera, får en måbra känsla och beroendet är ett faktum och föräldrar fortsätter köpa! Googla gärna på maltodextrin!!! Fakta är att maltodextrin är en extrem snabbverkande kolhydrat. För den som inte vill googla: “Maltodextrin är rena kolhydrater skapade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, vanligtvis med syra och/eller enzymer. Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en mycket lätt, vit, kristalliknande och smaklös substans.Maltodextrin används främst som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Många sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin eftersom det tas upp snabbt i kroppen.”

      Jag har arbetat inom barnomsorgen i över 20 år och min erfarenhet (och många med mig) visar att det ligger ett stort samband mellan kräsna eller matvägrande barn och välling. Genom mina dörrar har tusentals barn passerats, och jag ser en mycket tydlig koppling.

      I min värld är välling inte en nyttig dryck, förutom att det är tillsatt olika näringsämnen som barnet ändå kan få via bra kost!

      Och jo, välling är skrämmande!
      Mvh Monique F

      • Hej igen,

        Roligt att du uppskattar att vi svarar i din blogg 🙂
        Debatten om hur mycket kolhydrater man överlever på eller inte lämnar jag mig utanför. (Men små barn behöver en viss mängd. I modersmjölk ingår kolhydrater, som till största del utgörs av laktos.) Barn måste inte dricka välling för att överleva, men det jag ville säga var att det fanns en del missuppfattningar i din text som jag tycker är viktiga att bemöta.
        Bland annat stämmer det inte att välling görs på vete och skapar glutenintolerans. (Såg en annan kommentar här om vällingen på 60-talet, men det är ju så att recepten ändras varefter vi utvecklar produkterna och ny forskning kommer. En sådan åtgärd är att vällingen i största utsträckning görs på havre i stället för vete.) En liten mängd gluten bör också introduceras för barnet medan det fortfarande ammas för att undvika celiaki.

        Och din text om anledningen till att det finns maltodextrin i välling stämmer inte heller. Det maltodextrin som används i Sempers produkter har låg nedbrytningsgrad av den ursprungliga stärkelsen. Det ingår i produkter för att ge en, för barnet, optimal balans mellan kolhydrat, fett och protein och även för att ersätta annan stärkelse i vissa av produkterna för att inte vällingen ska bli för tjock.
        Maltodextrin har ingen uttalat söt smak, är lätt att digerera (bearbeta i magen) och är därför speciellt lämpligt och beprövad för användning i barnmat.

        Det vi baserar näringsinnehållet på i våra produkter är bland annat Livsmedelsverkets föreskrifter om barnmat för spädbarn och småbarn samt de Nordiska Näringsrekommendationerna. Läs gärna mer på Livsmedelsverkets hemsida ww.slv.se , där kan man läsa föreskrifterna, råden och den forskning som de baseras på.

        Vänliga hälsningar
        Malin Westling på Semper

        • T o m Livsmedelsverket får idag backa då det gäller vad som är nyttigt, hälsosamt och baserat på vad kroppen behöver.

    • Ja, det är tur att vi har en industri som har människans hälsa som främsta focus.

      • 😉

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »