Undvik E621
Inför påsken tänk på att se upp lite extra för detta:
E621, natriumglutamat, MSG (monosodium glutamate), jästextrakt, Kärt barn har många namn! Finns i bla snacks, buljonger,
Om glutamat/E621
(Wikapedia)
“Natriumglutamats påstådda skadeverkningar har debatterats sedan 1980-talet. Vid de mängder som är aktuella i mat finns inga påvisade eller ens misstänkta skadeverkningar, varken för naturligt förekommande natriumglutamat eller för tillsatser.[2]
Det har påståtts att ämnet kan ge överkänslighetsreaktioner som allergiska besvär, huvudvärk, svettning, halsbränna, tryck över bröstet och illamående.[3] Ämnet har också anklagats för att orsaka en mängd allvarligare sjukdomstillstånd, inklusive fosterskador, vredesutbrott, epileptiska anfall om man är epileptiker, astmaanfall, djupa depressioner, tillväxtproblem, försenad tillväxt, hormonstörningar, leverskador, nervskador och försämrad syn (eftersom glutamat kristalliseras i näthinnan).
Ingen av de påstådda negativa hälsoeffekterna har bevisats men det svenska Livsmedelsverket avråder ändå från att använda glutamat i mat som lagas speciellt för spädbarn och små barn: “Glutaminsyran och dess salter, glutamater, får användas till alla livsmedel som får innehålla tillsatser utom livsmedel som tillverkas speciellt för spädbarn och småbarn.”
GD: E-nummer att lägga på minnet (en äldre artikeln, men info är fortfarande aktuell)