Undvik E621, glutamat, jästextrakt!
Då och då lägger jag ut en lite påminnelse!
Läs innehållsförteckningar och undvik allt innehållande E621, glutamat, mononatriumglutamat, jästextrakt, smakförstärkare. Många namn för samma sak. Producenter är inte dumma utan när konsumenter (vi) lär oss namnet på något att undvika (som förekommer ofta) i maten så byter de ut namnet…
Varför ska man då ha detta i maten om det är så farligt/dåligt? Jo för att produkten är av såpass dålig kvalitet från början och har förlorat sin naturliga smak så tillsätter man E621 för att förstärka ursprungssmaken. Det förekommer mera ofta i ‘billiga’ varor. Men finns i mycket kryddblandningar, tex grillkrydda, buljong (ej ekologisk), chips, aromat, mm
Wikapedia:
Påstådda hälsoeffekter
Natriumglutamats påstådda skadeverkningar har debatterats sedan 1980-talet. Vid de mängder som är aktuella i mat finns inga påvisade eller ens misstänkta skadeverkningar, varken för naturligt förekommande natriumglutamat eller för tillsatser.[2]
Det har bl.a. påståtts att ämnet kan ge överkänslighetsreaktioner som allergiska besvär, huvudvärk, svettning, halsbränna, tryck över bröstet och illamående.[3] Ett fenomen som brukar kallas för “kinasyndrom” (Chinese Restaurant Syndrome).[2] Det finns inga vetenskapliga belägg för att glutamat kan ge överkänslighetsreaktioner[4][5], tvärtom så räknas natriumglutamat snarare som en säker livsmedelstillsats.[6] [7]
Ämnet har också anklagats för att orsaka en mängd allvarligare sjukdomstillstånd, inklusive fosterskador, vredesutbrott, epileptiska anfall om man är epileptiker, astmaanfall, djupa depressioner, tillväxtproblem, försenad tillväxt, hormonstörningar, leverskador, nervskador och försämrad syn (eftersom glutamat kristalliseras i näthinnan).
Ingen av de påstådda negativa hälsoeffekterna har bevisats men det svenska Livsmedelsverket avråder ändå från att använda glutamat i mat som lagas speciellt för spädbarn och små barn: “Glutaminsyran och dess salter, glutamater, får användas till alla livsmedel som får innehålla tillsatser utom livsmedel som tillverkas speciellt för spädbarn och småbarn.”[2] Däremot är glutaminsyra en viktig beståndsdel i bröstmjölk.[8]
Enligt mig så ska barn INTE äta denna tillsats! Inte vuxna heller för den delen…
Det finns jästextrakt i renee Voltaire ekologiska lantbuljong