Transfetter i smör (?)
Efter lunchen var det åter i lektionssalen. Ämnet: FETT
Min fundering var hur mycket jag skulle ifrågasätta eller kommentera eller faktist ‘rätta’ då det var en hel del faktafel under dagen. Jag ville ju heller inte vara ‘den jobbiga som inte kan vara tyst’ 🙂
I bilden nedan läs (i mitten):
Transfett, något skadligare än mättat fett
Fionns i delvis härdag veg.fett, feta mjölkprodukter, kött från nöt och lamm.
Dietisten pratade om nötter och allergi. Viktigt. Även om fettinnehållet i nötter som ser ut som följande enligt henne:
Fetthalt per 100g
Kokosnöt 34 g
Cashew 46 g
Jordnöt 49 g
Mandel 52 g
Hasselnöt 63g
Paranöt 68g
Pekanöt 68 g
Macadamianöt 75 g
Varpå jag lägger till att macadamianötter är riktigt bra, minst kolhydrater mest fett och mättar bäst.
Dietisten håller med om att nötter är en bra fettkälla men inte om man vill minska i vikt – man kan inte äta feta produkter då.
Hon fortsatte om att det finns ingen forskning på barn och lchf över längre tid. Då svarade jag med att det är ju inget konstigt man äter med lchf och vilken forskning finns det idag som visar att den maten vi ger våra barn nu (och de senaste 30 åren) har varit bra för oss. Det har aldrig varit så många sjuka, diabetiker, feta, cancersjuka människor som det är nu? HUR har den forskningen då gått till? Svaret var att vi måste följa livsmedelsverket där är det alltid uppdaterat! *SUCK*
Dietisten rekommenderar att vi steker mat i olivolja och rapsolja. Då räckte jag (snällt) upp handen och sa att olivolja ändrar ju form vid hög värme och bildas transfetter. Dietisten höll inte alls med, för det hade hon inte lärt sig på universitetet. Det var nämligen HELT OMÖJLIGT!
En annan person i salen instämmde dock med det jag sa. Och det var ett surr bland folket. Jag sa bara att hon borde uppdatera sig, för jag hittar inte på…
TRANSFETT var nästa ämne (passande).
Transfetter är inte bra, säger dietisten, men man behöver inte förbjuda saker, man ska aldrig förbjuda… I Danmark är transfetter förbjudna, men hon menar på att vi och Danskarna får i oss lika mycket iaf.
Men det pratades inte om transfettsyror som bildas vid industriell delvis härdning av fetter och oljor. Utan bara om transfetter som finns i delvis härdat veg.fett, feta mjölkprodukter och kött från nöt och lamm.
Nu var tiden ute för föreläsningen och detta var slutklämmen:
Smör innehåller transfetter!