Tillåt sorgen

2013-08-14 7:40     6 Kommentarer    Kategori: Barn

Nu är det inskolningstider och tillbaka till förskolan efter ledigheten…

Idag läste jag en riktig bra artikel/blogginlägg av Petra Krantz Lindgren som jag tycker alla föräldrar bör läsa. Jag jobbar på en Montessoriförskola sedan 20 år tillbaka och har varit med om tusentals inskolningar och lämningar på morgonen.

När ett barn gråter och är ledsen vid avskedet så är det givetvis jobbigt för föräldrarna, det gör ont i både hjärta och själ. MEN många ggr ska det ledsna barnet piggas upp, lockas till lek och kompisar – allt för att undvika dessa sorgsna tårar. Vi brukar säga här att det är ok att vara ledsen, att känna sorg, att det är viktigt att barnet får uttrycka dessa känslor. Nu känner jag än mera övertygad om att det är ju barnet vi ska se till och är barnet ledset så måste det få vara det.

IMG_0098

Barnet måste kunna sitta och vara ledsen. Vissa vill vara själva, vissa vill sitta i knä – det är individuellt. Viktigt oavsett att respektera och tillåta den sorgen av saknad som ett barn känner när dennes kära föräldrar åker iväg till jobbet. Det är ok att vara ledsen. Det är ok att vara själv med sina tankar och känslor om man vill det, det är ok ATT VISA KÄNSLOR!

Jag har läst en hel del om anknytningsmetoden hos barn och det är mycket intressant. Trygga barn visar sina känslor tydligt. Så ett barn som gråter vid avsked är inget man ska förkasta utan tänka istället ‘mitt barn är tryggt, det visar och vågar använda sina känslor’. För det går alltid över när väl föräldrarna har åkt iväg.

Inlägget har inget med LCHF att göra, men det har med vardagen och livet att beröra – viktiga ämnen alltid.

En Annan Du: Älskade Barn Gråt Inte

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

6 Kommentarer + Kommentera

 • Skriv gärna något mer inlägg om anknytningsteorin, det är oerhört intressant och många vet känner inte till begreppet. När man blir medveten om vilken anknytning man har så blir det lättare att jobba med den. Tack för en rar blogg!

 • Jobbar också på förskola. Håller med helt och hållet!

 • Tack snälla Monique för det inlägget!
  Vi har precis bytt från dagmamma till Fritids för vår son och de första dagarna har gått jättebra men det här är ju kanon att tänka på framöver!
  Vi har haft långa sådana perioder förut och jag har upplevt det som jättejobbigt och bävat lite för att det ska bli samma nu också men nu får man försöka tänka på ett annat sätt!!! 🙂
  Jag är ju själv en väldig känslomänniska så varför skulle inte han få vara det!

  Tusen tack!
  Cecilia

  • Är oxå en känslomänniska, hej o hå ibland! Ja det är skönt att kunna se på det från en annan vinkel. Lycka till!

 • Jag ska precis skola in min Svea, 1 år. Skönt att läsa. Tack!

  • Varsågod! Lycka till med lämningar, kommer gå jättebra tror jag! 🙂

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »