Svar från Livsmedelsverket… se här!

2015-11-12 11:56     5 Kommentarer    Kategori: Barn

 

image1(1)

På Livsmedelsverkets Kost och Måltidskonferens denna vecka kan man ställa frågor via sms. Jag ställde några frågor, och gav även lite tillbaka meddelanden (som ej kom fram dock).

Det pratades om nyckelhålsmärkning, att det är en märkning för att öka mera hälsosamma val:

Mindre socker
Mindre salt
Mer fibrer o fullkort
Nyttigare eller mindre fett

Och att:

Olja får nyckelhålsmärkas om den innehåller bra fetter (?)

 

IMG_0228.PNG

På frågan ovan om sockerhalt i fruktyoghurtar så var svaret att så mycket socker är det ändå inte i frukt yoghurt!! Varpå jag skickade messet med jämförelsen på sockerhalt i coca cola. No comment till det.

IMG_0230.PNG

Det pratades om både protein, fett och kolhydrater. Kolhydrater påstås behövas för hjärnans skull!!! Detta är en forskare som pratar och står på scen inför 300 personer och säger att man måste få i sig 130 g kolhydrater för att hjärnan ska fungera. Jag pratade med henne (Hanna Eneroth) efterråt och ifrågasatt kraftigt, hur hon kan stå och påstå att hjärnan MÅSTE ha kolhydrater… Då gick hon in o sa glukos men att det blir enklare för folk att förstå om hon förklarar på detta sättet.

Trovärdigheten för Livsmedelsverket blir ju inte större sa jag till henne, när ni ger ut falsk information.
IMG_0229.PNG

Det var även en debatt om att få män och barn att äta mera grönsaker. Att flera bör införa vegetariska rätter. MEN panelen var överrens om att barnen åt dåligt när det var vegetariska rätter i förskola och skola.

Min fråga (ovan)… Varpå svaret var: Vi vet att barnen ofta inte äter när det är Vegetariska rätter, men det är för att det är svårt att laga god vegetarisk mat. Um va???

Så ni ser… intressanta dagar med än mindre förtroende för Livsmedelsverket.

 

 

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

5 Kommentarer + Kommentera

 • Att man inom offentlig sektor skulle jobba efter modern forskning stupar ju ofta på att vårat uppdrag är att följa SLV och deras rekommendationer. Att t ex Socialstyrelsen och SBU ger helt andra råd spelar då mindre roll om man som jag jobbade som kostombud. En roll i motvind mot kaloriräknare och viktväktare. Som att försöka vända en oljetanker med händerna…

 • Hej
  Tycker fortfarande att du drar lite väl snabba slutsatser. Slv har öppnat upp för en mer liberal syn på mat och att de bara har ändrat synen på att ägg inte är farligt…det vet både du och jag inte stämmer. Sen kan jag absolut hålla med om att fruktyoghurt, söta livsmedel och livsmedel med snabba/raffinerade kolhydrater inte borde få vara nyckelhålsmärkta och där kan det absolut bara ske förbättringa. Vi äter alldeles för mycket socker i dagens samhälle men att helt kapa kolhydrater ser jag inte är lösningen.

  Vi som jobbar inom offentlig måltid lägger ner otroligt mycket tid på att hålla oss uppdaterade vad som händer på livsmedlsmarknaden samt den forskning som bedrivs. Vi styrs inte enbart av slv utan måste bland annat rätta oss efter lagar som rör miljön.

  Jag tycker personligen bara det är tråkigt att du och många andra inte kan se allt det positiva vi gör och all den energin vi lägger på att server god och näringsrik mat till elever, och äldre. Att vi bland annat använder svenskt kött, kyckling, färsk fisk, svenska mejerier, har fina salladsbord och “sockersanerar” lyfts aldrig upp.

  Jag respekterar dina åsikter och jag hoppas du kan respektera mina.

 • Om allt som nu sades under dessa dagar bara är “dåligt” ur din synvinkel varför ens åka dit? Att du med många andra har andra åsikter om mat helt helt okej, vi kan inte tycke lika om allt, men att kasta all denna skit på en myndighet som du gör förstår jag verkligen inte. Att du ens kan ifrågasätta all den forskning som dessa råd bygger på är bara löjligt…..
  Deras kunskap samt kompetens kan jag, du och många andra inte ens jämföra oss med.

  Jobbar själv med måltider inom den offentliga sektorn och skulle vi inte ha livsmedelsverkets råd och riktlinjer att förhålla oss efter, vad skulle vi då luta oss tillbaka på?

  • Lina!
   Det är väl alldeles utmärkt att sådana som Monique åker på Livsmedelsverkets konferenser. Hennes yrke består ju delvis av att förse små barn med mat. För oss utanför yrket är det ju väldigt bra att Monique kan referera att Livsmedelsverket inte ändrat på sina eländiga kostrekommendationer.

   Själv har jag som anhörig till äldre sett Livsmedelsverkets/Storkökens mat till äldre och det var ingen aptitretande upplevelse. Samma sak gäller sjukhusmaten till sjuka. Inte så aptitretande det heller.

   Tack Monique!

  • Hej Lina. Jag förstår och respekterar din fundering. Jag hade givetvis en rätt stor förhoppning om att deras nya kostråd hade förändrats mera, efter den moderna forskningen.
   Jag jobbar inom förskola och även med kostfrågor till vardags, så jag vill absolut hålla mig uppdaterad på vad denna livsmedelsmyndighet har för riktlinjer och rekommendationer. Sen behöver jag absolut inte hålla med, men hoppades givetvis att det hade hänt lite mera på fronten. En stor förändring de gjort är att erkänna att ägg ej är farligt.

   Men när, till exempel, en välutbildad ‘kompetent’ talesperson på scenen, påstår att hjärnan måste ha 130 g kolhydrater för att fungera så ifrågasätter jag i allra högsta grad trovärdigheten hos Livsmedelsverket. Detta är REN FAKTAFEL! Tom jag och förhoppningsvis du, vet det här…
   Och att ‘det inte finns så mycket socker i lättyoghurt’ som en annan talesperson sa, VET jag att det är också fel. För när jag frågade senare (i pausen) om det anses vara mycket socker i coca cola och får till svar ja, så blir jag också förvånad, för det finns mindre socker i cola än i vissa lätt yoghurtar.

   Jag hoppas att de som jobbar i offentlig sektor verkligen har koll på modern forskning och rekommendationer från andra enheter, bla WHO (Världshälso Organisationen). För att enbart luta sig på Livsmedeslverket är en ren hälsorisk! Att Livsmedelsverket FORTFARANDE rekommenderar lättmargariner till barn är ren skandal. Det räcker med att läsa innehållsförteckningen på margarin – nog att skrämma vilken påläst eller inte påläst människa som helst!

   Jag förstår att jag låter väl hård i mina inlägg, men en hälsomyndighet SKA ha koll på bra mat, hälsa och forskning. Det är det minsta jag/vi kan kräva.
   Att sedan ledamöter i Livsmedelsverkets expertgrupp även jobbar åt industrin bla Unilever (margarin tillverkare) och American College of Sports Medicines forskningsnämnd, sponsrad av bla Coca Cola – med andra ord de är avlönade av andra än Livsmedelsverket, väcker vissa frågor och funderingar tycker jag.

   Allt detta jag pratar om är väldigt enkelt att kolla upp, för vem som helst. Det är fakta. Och jag uppskattar när man baserar råd och kunskap på fakta.

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »