Sockerlöst matsnobberi – nästa debatt igång

2013-07-03 22:42     7 Kommentarer    Kategori: Barn

Oj, snabbt blev det reaktioner och debatt kring Jonas Bergqvist dotters sockerfria kalas! Krönikön Sara Milstead har andra åsiket om ett sockerfritt kalas!

sockerfrittJ

Självklart vill ju Sara provocera, ha det i åtanken!
För en tid sedan hade Jonas och hans sambo ordnat ett barnkalas åt dotter, 5 år. Som många andra föräldrar så har även de sett hur socker påverkar barn, inte minst sagt i kalas sammanhang. MYCKET socker, många barn – turbo energi… Det viktiga på ett kalas är att barnen träffas, fikar och leker! Fikat har barnen sällan någon åsikt om, så länge det är ‘något’ att äta och dricka så brukar barnen vara nöjda, faktiskt! Men vuxna däremot reagerar, man kan undra varför(?), för ALLA VET att socker inte är bra. Och som Sara påpekar men lite tårta på kalas är ju inget konstigt, men hur många kalas, fikastunder, lördagar (lördagsgodis) blir det över tiden? Det blir mycket socker!!! Det VET vi alla!

Så vad är det som upprör?

Jonas blev uppringt av Aftonbladet som ville gärna skriva om detta sockerfria kalaset! Han ställde upp!

Sara får det att låta så här: “Jonas Bergqvist har dukat upp ett sockerfritt barnkalas och njuter av uppmärksamheten.” Lite personangrepp där tycker jag! Är det ok? Sarkasm är inte heller så trevligt, vilket lyser igenom hela artikeln!

Sara: “En tårta gör inte heller till eller från, om man antar att barnen inte firar födelsedagar varenda kalenderdag. Och att barn blir chockade av socker är en sedan länge av forskare avfärdad myt.” Jag undrar vilka forskare och vilka studier hon syftar på som visar att socker inte ger barnen en ‘sockerchock’! Titta bara på all den forskning som görs på barn med ADHD! Och ADHD barn är inte ensamma att påverkas av socker, bara att chocken blir något värre, eller överaktiviteten och konflikter ökar är den tendensen jag ser som jobbat med barn i 20 år!

Hela artikeln: Sockerlöst matsnobberi en uppvisning för vuxna

Under artikeln kan ni följa hela debatten, och det är på tiden att den lyser fram! Tack Jonas! 🙂

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

7 Kommentarer + Kommentera

 • Vilket härligt kalas tycker jag 😀

  Det hade varit lite roligt att fått veta hur dom andra barnen var när dom sen kom hem, min kvalificerade gissning är att barnet kom i säng med ett helt annat lugn, mot när det frossats i socker..?!

  Det förvånar mej lika mycket varenda gång över att sockerfritt och ekologiskt till barn upprör så pass mycket som det gör, i media fortfarande…

 • Det är kanske inte farligt med socker om det är ett kalas om året men iland blir det flera gånger i veckan. Tycker det var ett alldeles jättebra initiativ av Jonas. Bjuder själv bara på LCHF till både barn och vuxna alla vill ha recept.

 • Alltså.. vad trött man blir på sånt här! Men, jag gillar Jonas svar här http://www.jonasbergqvist.se/blogg/2013/7/3/hur-mycket-kan-ett-sockerfritt-kalas-provocera-anno-2013

  Heja heja 🙂

 • Jag ser det som ytterligare ett tecken på att många journalister inte längre bryr sig om substansen. Nä, allt ska framstå som så extremt som möjligt för att synas i nyhetsflödet. På en krönika ställs iofs andra krav än på en renodlad nyhetsartikel, men nån måtta får det allt vara ändå 🙂

  Hade det framgått vad Jonas Bergqvist arbetar med skulle det ha tagit udden av krönikan. Och ingen krönika skulle ha skrivits. Sara Milstead hade då istället kunnat skriva en riktigt intressant artikel om varför man väljer att ha ett sockerfritt kalas!

  • Jo visst är det så… Den artikeln om varför man väljer ett sockerfritt kalas finns redan, det var det som Sara reagerade på! 😉

   • Jo då, det uppfattade jag 😉 Men hade hon gjort en snabb check av Jonas Bergqvist och sett att han har gedigna kunskaper om lchf/paleo hade hon ju fått en riktigt bra utgångspunkt för en mer djuplodande och förklarande artikel.

    Men vad tusan, i morgon får vi läsa nåt nytt knas och då detta är glömt 😀

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »