Sockerfritt barnkalas

2013-07-03 19:43     4 Kommentarer    Kategori: Barn

I helgen träffade jag Jonas Bergqvist, som jag känt i några år nu! Han berättade om sin 5 åring som nyss hade haft 5-års kalas, ett sockerfritt sådant!

Underbart med föräldrar som vågar! Aftonbladet fick nys om kalaset och visade intresse i det hela. Är det möjligt att ha ett sockerfritt kalas för 5 åringar? Inga problem menar Jonas (och jag håller med)!

333983

Bild: Jonas Bergqvist

I tillbringar på bordet stod det vatten med bär, inte ett enda barn bad om saft. Det fanns korv, tomatpuré, jordgubbar, hallon, blåbär och vispgrädde! Till grädden och bären var det riven mörk choklad, kokos eller hackade nötter!

Till fiskdammen fiskade barnen upp små skattepåsar med plastsmycken, klistermärken och tatueringar!

Ett toppen kalas anser jag, vilket gör även Jonas och hans sambo. Lugnt och harmoniskt blev hela kalaset! Låter toppen!

jonasJ

Läs gärna hela artikeln:

Aftonbladet: Sofie, 5, hade kalas – utan en gnutta socker

 

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

4 Kommentarer + Kommentera

 • Men så rent ut sagt förbannad jag blev över den krönikan!! Brukar sällan kommentera dylika men nu kunde jag banne mig inte låta bli!!! Minns själv med fasa ungarnas kalas där allt mellan 5 och 25 ungar bara rusade runt och skrek på slutet. Jag kommer också ihåg ett kalas där vi serverade “plockmat” faktiskt och det var helt klart succé. Önskar bara att jag vetat då vad jag vet nu så att jag inte hade överfört mitt sockerberoende på äldsta dottern som är både förståndshandikappad och har ADHD. Jag kunde hålla koll någotsånär på hennes vikt när hon bodde hemma men när hon flyttade hemifrån gick hon upp 20 kg på ett år och då hade hon redan runt 15 kg övervikt. Detta har resulterat i att hon fått ett för högt tryck på ryggmärgsvätskan som i sin tur gett henne en inflammation på synnerven som i sin tur gett henne ständig huvudvärk. Hon går nu på jättestarka mediciner som ska hålla trycket nere för att det förhoppningsvis inte ska bli permanenta skador på synnerven. Från början fick hon även en jättestark epilepsimedicin “för den gör folk mindre hungriga” och order om att gå ned i vikt eftersom neurologen direkt talade om för oss att det var övervikten som orsakat allt.
  Jag lyckades få honom att sätta ut epilepsimedicinen efter en månad för man fick inte äta ketogent samtidigt. Jag kan fortfarande inte kontrollera vad hon äter men hon vet vad hon ska låta bli och jag upprepar det så ofta jag kan. Nu har hon gått ned 10 kg på rätt liberal LCHF och mår jättebra och hennes onda knä gör inte ont längre. Minst 5 kg till ska bort innan man förhoppningsvis kan minska på medicineringen och sen har hon dryga 15 kvar till normalvikt. Sorry för långt inlägg…

  • Tack! Du behöver aldrig be om ursäkt för långa inlägg! Bara trevligt att du vill dela med dig! Håller med, pinsam krönikör!

 • Sådan, Jonas! Vi har selv gjort det samme – sukkerfri og glutenfri børnefødselsdag er et hit 🙂 Men husk: Presentation is everything!

  Mad på pind er altid sjovt. Stik små træpinde i de sunde kokoskugler eller bag sukkerfri og glutenfri popcakes dyppet i mørk chokolade og stik neonfarvede sugerør i. Skær vandmelonen ud med dine kageforme til brunkager – lav hjerter og blomster osv 🙂 Eller lav smukke frugt- og grøntsagsspyd (jordbær, agurk, blåbær, cherrytomat, druer osv.) Små pandekager/klatkager med toppings er også godt 🙂

  Børn elsker også valgfri toppings – super ide med hakket chokolade, kokos, hakkede nødder og flødeskum til frugten. Til de lidt større børn har vi lavet chokolade-fondue med forskellig toppings.

  I stedet for slikposer lavede vi nogle fine små cellofanposer pyntet med gavebånd og navneskilte med glimmerlim. Pigerne fik glansbilleder, en fingerring, glimmerlim osv. Drengene fik en hoppebold, en plasticedderkop, tatoveringer osv. Ingen efterspurgte slik!

  Og så er det vigtigt at fokusere på en masse sjove lege i stedet for lagkage og is 🙂

 • Låter hur bra som helst, så skulle jag oxå ha gjort om jag hade haft barn i kalasåldern. 🙂 Synd bara att det alltid är vuxna som ska förfasa sig över sockerfria kalas (eller “matsnobberi”, som krönikören kallar det), när barnen uppenbarligen inte saknar det:

  http://www.aftonbladet.se/wendela/article17061003.ab

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »