Sluta sockerdopa våra barn!
Men vilken fantastisk bra artikel som min käraste Mattias visade mig nyss!
Frida Boisen lyfter fram ärligheten med att barnen idag är pastaknarkade… Hur vi vuxna ofta pga fåfänge läser om och följer olika dieter och hälsoråd. Såsom nu med att info i media om hur farligt pasta, bröd och snabba kolhydrater är. Då är det enkelt för den vuxna att ändra sina matvanor! MEN hur blir det för barnen?
Vidare skriver Frida Boisen att all den där sockerdopingen medför ju mycket allvarligare effekter än eventuell övervikt. Sockret påverkar hjärnan. Sockret gör oss lynniga och korkade. Energihöga ena sekunden. Sedan trötta, lättirriterade, svårare att koncentrera oss, svårare att lära och snart hungriga igen.
Hjärnforskaren Martin Ingvar vid Karolinska institutet har släppt en ny bok “Hjärnkoll på skolan och varför barn behöver dig för att lära”. Där beskrivs det hur sockret slår hårdare mot barnhjärnor. Barnet får koncentrationssvårigheter. Ingvar och Eldh skriver att den sockrade maten inte bara påverkar barnens hjärnor, utan stör deras ämnesomsättning, alltså hur barnens kroppar tar till sig näringsämnen.
Gå in och läs hela artikeln och sprid en vidare!
GT: Sluta att makaron-knarka våra barn
Och den underbara slutklämmen på artikeln lyder så här:
“Nu byter vi falukorven mot en laxbit. Det är att visa kärlek och omtanke för våra barn. Det är att ge dem en riktig chans att lära lättare. Och må bättre. Det är våra barn värda.”