Skrämmande råd till småbarnsföräldrar

2014-08-10 11:03     12 Kommentarer    Kategori: Barn, Mina böcker

Min goa vän Åse har nygligen fått sitt femte barnbarn. De nyblivna föräldrar går till BVC i godantro om bra råd och vägledning. Föräldrarna får denna broschyr:

bild 3

Bland råden står det att småbarn behöver fett och att fettet ska tillsättas i maten. So far so good. MEN det är ju margarin som rekommenderas:
“Använd gärna flytande margarin eller rapsolja som innehåller nyttigt fett från växtriket. De har hög fetthalt och är av bra kvalitet.”

Jag undrar här vad de baserar ‘bra kvalitet’ på när det gäller margarin?

Mera ‘goda’ råd är att barnen som går från den extrem feta bröstmjölken ska gå över på lättmjölk eller mellanmjölk då den är d-vitaminberikad. Men d-vitaminet som finns naturligt i vanligt mjölk försvinner när man tar bort fettet. Dessutom är d-vitamin fettlösligt (alltså det behövs fett). Det är bättre med d-vitamintillskott, som de flesta ändå behöver.

bild 2

Broschyren är utformat av leg. dietister på avdelningen för Klinisk Nutrition och Barnmedicinska kliniken på Skånes universitetssjukhus i Lund… Rätt skrämmande att kunskapen brister och att modern forskning ej finns med i dagens kostråd till bla föräldrar. En Universitstsjukhus tycker jag inte känns lämpligt att ligga bakom sådana här råd! Tur att många föräldrar börjar ifrågasätta och lita på sig själva.

Mitt tips är givetvis BARNMATSBOKEN – den bör varenda nybliven förälder få! För barnens bästa!

Barnmatsboken - fram:bakJ

Den finns att beställa här:

 

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

12 Kommentarer + Kommentera

 • Är också tämligen säker på att personalen på BVC måste ge råd enligt vad våra myndigheter säger. Vi som jobbar på apotek måste göra det och får absolut inte blanda in våra personliga åsikter.

  • Så är det säkert… Men forskningen borde vara grund nog att basera råd på 🙂

 • Hej!
  En fråga till dig som jag skulle bli så tacksam för om du svarade på.
  Jag och min man har sedan ett halvår tillbaka lagt om vår kost och äter nu LCHF.
  Nu vill vi ta steget att även våra barn ska äta mer LCHF eftersom vi ju själva märker de positiva effekterna.
  Vår äldsta pojke är snart 7 år och har alltid varit smal men sen i våras började han få ganska pluffsig mage. Han växer ju och vi märker att han äter ganska mycket.
  Min fråga är: Finns det risker med att blanda LCHF-mat och vanlig kolhydratrik mat för hans del? Vad jag menar är att han äter ju i skolan och os kompisar och där är maten ofta kolhydratrik o fettsnål. Kan kombinationen av vår fettrika kost hemma och den kolhydratrika kosten i t.ex. skolan bli en dålig kombo för våra barn eller har fettet bara positiv påverkan?
  Vill bara klargöra att han är inte överviktig och jag menar inte att han ska äta strikt LCHF men jag vill också kunna bromsa det jag ser- nämligen att han blivit mulligare- så att det inte förvärras. Hur ska man tänka som familj? Din bok “barnmatsboken” är redan inhandlad! Super!
  Vänliga hälsningar Jenny

  • Hej Jenny
   Nej, det jag ser så finns inga risker. Tvärtom, LCHF kosten gör barnen mera mätta och mindre sugna på det som är ‘fel’…
   Kul att du gillar boken, tack!
   Kör på, det är bara positivt för barnen med LCHF… sen är de mera ‘tåliga’ så det funkar även ihop med skolmaten osv…

   • Tusen tack för ditt svar! Känns skönt med feedback och att vi tänker rätt.

 • En broschyr skriven av moderna “änglamakerskor” anno 2014

 • Men, måste inte en BVC följa vad som är vetenskap och beprövad erfarenhet i sin rådgivning? Precis som Annika Dahlqvist en gång blev anmäld till Socialstyrelsen för sin rådgivning om LCHF (som står i överensstämmelse med nämnda norm) borde denna BVC-rådgivning och liknande anmälas.

  Nu när det börjar komma barnbarn i släkten ser jag till att de får Barnmatsboken som doppresent. Föräldrarna är jättetacksamma för de känner sig väldigt vilsna.

  • Härligt! Tack… Lycka till med barnbarnen!

 • Bra att du finns jobbar i fritids skola det bara bjuds lätta eller becel något barn har bregott med sig men det blir jobbigt att hålla isär alla paket.

  • Åh fy! 🙁 Tumme ner för becel och speciellt till barnen! URK!!!

 • Då har hon ju en väldig tur som har dig så nära till hands som har skrivit en så bra bok om just bra mat för barn.

  • TACK! 🙂

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »