Semper har skrivit till mig om välling!!

2014-01-26 8:17     11 Kommentarer    Kategori: Barn

Mitt inlägg om vällingskräck har uppmärksammats av självaste SEMPER! Jag fick en kommentar här på bloggen som ser ut så här:

Hej,
Om ditt inlägg hade varit sanning så kan den nog tyckas skrämmande. Men, tyvärr saknas en del fakta vilket innebär att du snarare spär på många myter om välling här. Alla får ha synpunkter på vad som är bra mat, men när det gäller barn så måste man komma ihåg att de inte är inte små vuxna. Det finns väldigt strikta regler om vad barnmat får innehålla och även vad den ska innehålla. Reglerna bygger på mångårig forskning. Bland annat behövs kolhydrater. Till skillnad från Coca cola så kommer vällingens kolhydrater inte från socker. Välling innehåller inget socker. Maltodextrin har Semper använt för konsistensen skull. Den ger inte en söt smak och inte en energikick, men vi undersöker ändå möjligheterna på att utesluta den i framtida recept, eftersom alla andra ingredienser i vår välling nu är helt naturliga.

Sempers vällingar görs på havre och innehåller inte alls vetemjöl som du påstår. (Först från 12 månader och uppåt ingår lite vete, eftersom man bör introducera gluten i små mängder när barnet börjar äta.) Så sambandet med glutenintolerans och välling är en myt.

Det finns inte heller något som talar för att vällingdrickande barn skulle matvägra senare i livet. I så fall skulle väl 70 % av våra barn matvägra? Hur ett barn påverkas av att bli matat som tröst, eller hur tänderna påverkas av mat mitt i natten, är knappast kopplat till välling, utan gäller ju i lika stor utsträckning för amning eller annan mat som man ger sitt barn?

Så sanningen är att välling är en nyttig dryck som är full av naturliga ingredienser. Den innehåller dessutom noggrant utvalda råvaror som motsvarar de höga kvalitetskrav som finns på barnmatsråvaror. Inte alls så skrämmande alltså!

Vänliga hälsningar
Malin Westling på Semper

Givetvis har jag svarat på kommentaren och håller självklart inte med Malin Westling på Semper…

Hej Malin!
Tack att du tog dig tid att skriva här.
Berätta gärna vad jag skriver som ej är sanning? Inom näringslära så vet vi att kolhydrater är EJ essentiella (det innebär att de är inte nödvändiga för kroppen, verken små eller stora kroppar). Hänvisa gärna till den forskning som du skriver om som säger att man inte överlever utan kolhydrater.
Håller med, vällingens kolhydrater är inte tillsatt socker, men kroppen reagerar på samma sätt oavsett kolhydratskällan. Chips innehåller heller inte socker, det innebär inte att de är hälsosamma.

Vad jag vet så har maltodextrin ingenting med konsistensen att göra. Och som du säger, det är smak- och luktfritt. Det ger dock en ‘må bra’ känsla och ett beroende för att vilja ha mera. Därför fungerar det jättebra i välling vad gäller försäljningssiffror, barnet vill ha mera, får en måbrakänsla och beroendet är ett faktum och föräldrar fortsätter köpa! Googla gärna på maltodextrin! Fakta är att maltodextrin är en extrem snabbverkande kolhydrat. För den som inte vill googla: ”Maltodextrin är rena kolhydrater skapade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, vanligtvis med syra och/eller enzymer. Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en mycket lätt, vit, kristalliknande och smaklös substans.Maltodextrin används främst som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Många sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin eftersom det tas upp snabbt i kroppen.”

Jag har arbetat inom barnomsorgen i över 20 år och min erfarenhet (och många med mig) visar att det ligger ett stort samband mellan kräsna eller matvägrande barn och välling. Genom mina dörrar har tusentals barn passerats, och jag ser en mycket tydlig koppling.

I min värld är välling inte en nyttig dryck, förutom att det är tillsatt olika näringsämnen som barnet ändå kan få via bra kost!

Och jo, välling är skrämmande!
Mvh Monique F

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

11 Kommentarer + Kommentera

  • Aha!
    Mitt första barn ammade bara några månader, drack sedan mycket välling och är nu petig medan mitt andra bara ammade och sedan åt mat tillsammans med amningen till 1,5 år och hon äter bra.
    Dom är nu snart 7 och 5,5 år.

  • Skriv gärna ett inlägg om hur du ser på modersmjölkersättning.

  • Så bra skrivit Monique! Håller med dig om allt! Maltodextrin ska man inte äta men det finns ju i allt! Och man kan ju undra varför?!? Kan tillägga att mitt första barn gillade inte välling o hon äter allt nedans mitt andra barn bara ville ha välling o hon har varit väldigt petig i maten. 😉

    • Tack… Förstår det, ser mönstret dagligen med ‘petiga’ barn 😉

      • Samma här, mitt första barn gillade inte välling och har alltid ätit bra. Hans lillebror drack massor med välling länge och har varit extremt kräsen och är fortfarande, fast han nu är 13 år. Fick precis en aha-upplevelse 🙂

  • Jag har heller aldrig gett mina barn välling. Däremot har jag gett dem färdiggröt av pulver, men det blir nog inte så stora mängder som äts som av att dricka välling. Fick jag barn idag skulle jag skippa gröten också.Välling (och gröt) ser jag som nödmat när det råder fattigdom. Det gjorde det ju tidigare här i Sverige och vissa saker har liksom hängt sig kvar från den tiden, verkar det som.

    • Håller helt med. Finns ju flera bra alternativ till egen hälsosam gröt istället!

  • Hej! Jag håller med dig i det du skriver 🙂 Bra att du svarade men det skulle ha vägt mycket tyngre känts mer vetenskapligt om du hade referat till forkning och skrivit ut vart du har tagit källorna ifrån eftersom du vill att Semper ska visa på vart de fått sin information ifrån.

    • Helt sant! Tack…

  • Jättebra svarat Mina barn är vuxna nu men de fick nästan ingen välling jag gav dom mycket äggröra och andra äggrätter tyckte dom var lugna och höll sig mätta längre. LCHF fanns inte.

    • Tack… Härligt med äggröra till barn, så perfekt!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »