Otäcka välling! Fylld med maltodextrin!

2016-05-25 22:21     4 Kommentarer    Kategori: Barn

Det var länge sedan jag skrev om välling… Och det bör påminnas och informeras om denna ohälsosamma dryck som prackas på småbarnsföräldrar som något hälsosamt och bra alternativ istället för mat!

Ingredienser: Skummjölk, avsaltat vasslepulver (från mjölk), havremjöl, maltodextrin (majs), grädde 9,5 %, vetestärkelse, siktat havremjöl, rapsolja 7,5 %, solrosolja 7,5 %, mineralämnen (kalcium, järn, zink, jod), vitaminer (A, D, E, C, tiamin, niacin, B6, folsyra, B12, pantotensyra). Produkten innehåller 19 % fullkornsmjöl.

Ingredienser
Skummjölk, mjölksocker, maltodextrin, grädde, vassleprotein (från mjölk), galaktooligosackarider GOS (från mjölksocker), solrosolja, rapsolja, palmolja, kokosolja, mineralämnen (kalium, kalcium, natrium, klorid, fosfor, magnesium, järn, zink, koppar, mangan, jod, selen), emulgeringsmedel (sojalecitin), vitaminer (A, D, E, K, C, tiamin, riboflavin, niacin, B6, folsyra, B12, biotin, pantotensyra), fiskolja, kolin, veg. olja (algsvamp (M. alpina)), taurin, inositol, L-karnitin.

Då och då dyker frågan upp från föräldrar som är kluvna över vällingens vara eller inte vara.
Vad skall man ge istället för välling? MAT!

Den otäcka sanningen…

Att den tredje största ingrediens är MALTODEXTRIN!!! Och att de tillsätter omega-6 (vilket vi får alldeles för mycket i oss av, och det är inflammatoriskt!)

Näringsvärde per 100 gram:

Protein¸ g 10
Kolhydrat¸ g 63
Fett¸ g 19

Vilket budskap ger vi våra barn via välling? Jo att ‘äta’ när barnet är ledsen¸ att trösta sig med vällingen¸ att ‘äta’ utan att vara hungrig… Och allt detta dessutom med snabba kolhydrater. Ytterligare en sak är barnens tänder? Välling på kvällen och under natten¸ vad gör det med tänderna?

Jag tror helt på tanken att barn skall ha modersmjölk till minst 6 månaders ålder¸ (självklart även längre) och om inte det fungerar så är det modersmjölksersättning som gäller. Men därefter skall barn få i sig mat. Riktig mat. Näringsrik OCH mättande mat.

Vad är det som gör att många tror att just välling är livsnödvändigt? Varför rekommenderar bla BVC välling? Jag minns en förälder på min förskola som fick rådet på BVC att ge barnet välling istället för frukost och gärna även till lunch eller middag om barnet åt dåligt. För då fick barnet iaf i sig alla viktiga näringsämnen. VA???

Min (långa¸ 20 år) erfarenhet inom barnomsorg visar¸ ganska tydligt, att barn som växer upp på välling är barn som matvägrar¸ som krånglar vid måltider och som är petiga i maten… (På förskolan alltså).

Välling är ett flytande livsmedel vars huvudingredienser är kolhydrater samt vatten eller någon annan vätska¸ t.ex. kokt komjölk. Den berikas numera ofta med mineraler och vitaminer. I Sverige dominerar vetemjöl¸ men välling kan också göras på andra mjöltyper¸ exempelvis rågmjöl¸ mannagryn och majsmjöl.
På senare år har glutenhalten i välling debatteras. Enligt en doktorsavhandling av barnläkaren Annelie Carlsson vid Universitetssjukhuset i Lund har antalet barn med glutenintolerans fyrfaldigats sedan glutenhalten i vällingprodukter ökade under 1980-talet.?

Kan det vara sant? Ja¸ tydligen…

Innehållsförteckningen på välling visar att vällingen innehåller maltodextrin. Varför tillsätter man detta i välling?

Det enda maltodextrin gör är att ge barnet en “kick”. Lika som man får en “kick” av kolhydrater¸ en sockerkick. Men just maltodextrin är till för att man ska få den absolut snabbaste “kicken”. (Maltodextrin är ju bla den främsta beståndsdel i gainers som elittränande äter för att fylla upp sina kolhydrater i kroppen snabbt efter intensiv träning. Maltodextrin och gainers ska man BARA äta direkt efter intensiv träning¸ och knappast innan man går och lägger sig).
Kan det vara bra att get så mycket näringsbefriat socker till ett litet barn?

Maltodextrin är smaklöst och säges vara lugnande, beroendeframkallande och utan näring! Jag antar att det tillsätts i välling för att barnet ska tycka det är gott med välling¸ samt att barnet ska vilja ha mera och får en skön “måbra känsla” efterråt… eller?

Vad tror du?

Meningen med detta inlägg är absolut inte att skapa något dåligt samvete hos föräldra pga att man/du ger ditt barn välling. Vi som föräldrar gör vårt bästa så klart…
Men jag vill bara upplysa om vällingens baksida¸ som tyvärr¸ oftast ej kommer fram. Mina barn fick också välling¸ men hade det varit idag så skulle jag inte göra om det.

TIPS på egen välling, om man ändå vill ha den mysiga stunden med varmdryck…

Det finns många flera tips annars i BARNMATSBOKEN!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

4 Kommentarer + Kommentera

  • Hej! Förstår ditt budskap och håller med. Men vill ändå påpeka att på bilden är det tillskottsnäring och inte modersmjölksersättning. Modersmjölksersättning från exempelvis Semper heter baby semp 1 och innehåller INTE som tur är maltodextrin. Tycker inte att man ska förväxla dessa två. Mvh Elin

  • Hej! Tack för ett bra inlägg, jag hade ingen aning om detta och kommer göra egen välling nu. Vi använder nestl’e nattvälling med fullkorn och hittar inget om maltodextrin i innehållsförteckningen, kan jag fortsätta med den?!

  • Hej. Lite förvirrad nu bara, på bilden är det ersättning nummer 3, inte välling. Men du skriver att ersättning är ok? Då menar du alltså välling, och inte just det som är på bilden??

    • Jag förstår… La in en bild på välling också nu! Ersättning är det ända alternativ som finns om man ej kan amma, den är inte ok, men det är den ända, tyvärr! Tack att du sa till om bilden, det är lite ‘same same’ tyvärr…

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »