Mitt möte med dr Robert Lustig – En läkare som säger ät mindre, rör dig mera är skyldig till felbehandling!

2013-11-12 8:13     25 Kommentarer    Kategori: Barn, Hälsa & Sjukdom

IMG_2849

“En läkare som säger ät mindre och rör dig mera är skyldig till felbehandling” detta enligt Robert Lustig. Och jag håller helt med!

I helgen var det hälsokonferens i Oslo där bla jag och dr Robert Lustig föreläste. Hans föredrag var otroligt intressant och spännande! Han la stor vikt att prata om hur en kalori är inte en kalori , att insulin är det som är det farliga i allt (inte själva fetman), och om fetma, diabetes och barnfetma. Nedan ger jag min sammanfattning av denna föreläsning (dessutom översatt på svenska!) IMG_2852

Hälsosamt?

371 mil diabetiker i 2012 vilket är 6% av världens befolkning!

5 mil dör varje år pga matabola sjukdomar!

Det handlar inte om fetma, det har det aldrig gjort. Det är matindustrin och metabola sjukdomar som är problemet och ALLA kan bli drabbad, oavsett om man liter av övervikt eller ej. Om vi fixar fetmaproblematiken så kommer metabola sjukdomar att förbättras – så tror många. DET är fel. MEN om vi fixar metabola sjukdomar så kommer fetma att förbättras. Det är fakta.

Så här började Lustig sin föreläsning. Starkt!

IMG_2855

IMG_2859

Lustig prata länge och  mycket om Leptin och vikten av detta hormon.
(Här kommer en enkel förklaring till Leptin: Leptin är ett hormon, ett viktigt sådant. Vikt, sömn, sköldkörtel, immunförsvaret,  hjärtat, stress, inflammationer, mättnad så är leptin med i spelet. Leptin tillverkas i dina fettceller och går ut i blodet till hjärna och meddelar hur mycket energi/bränsle som finns i kroppen i form av inlagrat fett. Hungerkänslor triggas av låga leptinsignaler. Alltså leptin har en stor betydelse för mättnadskänsla. Om leptinsignaler fungerar rätt så känner hjärnan av mättnad och att du ätit tillräckligt med mat. Många som lider av fetma har fel på leptinsignalerna och känner hunger mera ofta även om de bär på extra överskottsenergi. Då måste man äta mera (än nödvändigt) för att känna mättnad.)

Robert Lustig:
Leptinhormonet som tillverkas i fettcellerna meddelar hjärnan om vad som pågår. Insulin, helt otrolig, gör två saker samtidigt. Det driver energi in i fetcellerna och är vår lagringshormon. Det finne ingen energilagring utan insulin. När insulinet ökar efter en måltid och ‘meddelar’ fettcellerna att nu behöver du inte äta mera, sluta ät och lagra. Det finns nog med energi i kroppen. För mycket energi lagras (i fellcellerna).

Paradox:
Om du ger en 5 åring en kaka, så får den en sockerkick och energi.

Om du ger en 5 åring som lider av fetma en kaka så får den inte samma sockerkick, de känner inte av att leptinet höjs, alltså leptinresistent. När hjärnan inte ‘ser’ leptinet så blir det ‘hjärnsvält’ (brain starvation). Alltså ingen sockerkick som en normalviktig 5 åring. Hjärnan tror att den nu svälter för leptinet meddelar ej att den har fått något att äta. Och hjärnan är nu hungrig och vill då lagra vilket gör att kroppen ska nu bevara!

Det här är superintressant… Jag hoppas jag återkopplar till er på ett förståeligt sätt? Jag fortsätter…

 

IMG_2861

En leptinresistent person får insulinpåslag som då ska göra två saker, säga till fettcellerna att lagra och säger till hjärnan att sluta. Men det blir inte så! Detta är en biokemiskprocess som leder till fetma! Så det som händer med en 5 åring med fetma när den får en kaka är att den är i skafferiet och letar efter en till och en till och en till…    

IMG_2867

Robert Lustig spelade upp ett snitt ifrån filmen MIB med Will Smith där han blir uppringd och blir då frågad: What is the most destructive force in the univers? Will svarar: Socker? (obs frågetecken)

Reklam är en stor bov. Många tror på just reklam. Säger reklamen en sak så blir det en sanning för många. Tex – äta mycket så måste du röra dig mera. Så tror vi det är, för det är det vi har hört och läst. Bara äta mindre så minskar du i vikt. FAST det fungerar dåligt, det fungerar inte alls. Om du äter mindre så blir du leptinresistent och om du rör dig mera så ökar du i vikt. Läkare säger äta mindre, rör dig mera men enligt Lustig är en läkare som påstår det en läkare som begår tjänstefel. Läkaren säger då egentligen det är ‘ditt fel att du ser ut som du gör’. Det är inte sant. Det har aldrig varit sant. Forskning (science) säger annat. Bara att se på nyfödda. Det finns nyfödda som är extremt feta! Småbarn rör sig ungefär lika mycket oavsett om de är smala eller tjocka, det hjälper inte!

Förbannelsen med processad mat:
3 saker som det är för lite av och 5 saker det är för mykcet av:

För lite av:
Fiber
Omega-3 (fisk)
Näringsämnen (i processen att göra maten bla sötare så försvinner mera av den naturliga näringen)

För mycket av:
Transfetter (tog bara 25 år för att inse hur illa detta är)
Grenade aminosyror (leucine, isoleucine, valine) – från spannmålsätande djur
Omega-6 (inflammatoriskt)
Alkohol
Socker

Glukos är så viktigt för kroppen att kroppen tillverkad den mängden den behöver. Glukos är essentiellt! Du behöver inte socker, det söta vi känner till, för att överleva du behöver glukosen bara. I USA används ‘high fructose corn syrup’ (det är illa) men i resten av världen används socker. Det är lika illa menar Lustig!

Den som konsumerar socker åldrad 7 gånger snabbare!!!Är socker beroende? JA absolut!

Robert Lustig spelade upp ännu ett avsnitt, denna gång från en intervju med Eric Clapton och om hand heroinberoende. Han blev frågad om när han trodde att beroendet började. Clapton svarade att det började när han var 5 år gammal. Med socker. Han var helt beroende redan då! Sen bara utvecklades beroendet för att få starkare kickar.Dopamin ger en känsla av ökad njutning, t.ex. från choklad (socker)… Men detta ökar, behovet blir större för att hålla igång samma njutning. Socker och droger – samma effekt.

Vi har vetat i åratal att socker är beroendeframkallande. Socker utlöser dopamin i belöningssystemet. Förr så doppade man nappen till små bebisar i sockerlösning innan de (pojkar) skulle omskäras, bara det! Fy.

Utav 600 000 produkter i USA inom matindustrin så innehåller 80% av dessa socker. Det är beroende. Folk vill ha mera, äter mera, köper mera. Någon tjänar pengar!

Någon frågade Robert Lustig om frukt han mena att hela frukter är inte problemet, det går inte att överdosa på frukt. Det är den koncentrerade fruktosen som är problemet.Diabetes myndigheterna (association) säger till diabetiker, ät vad du vill, ät socker när du vill, bara ta din insulin så är det inga problem. En kalori är inte en kalorie och ingen medicinering kan ändra på det!

IMG_2879

 

IMG_2881

IMG_2865

Ett fantastiskt budskap som avslutning:

Lustig ställde frågan: Vad är skillnaden mellan lycka och njutning?

Lycka är långsiktigt, känslor, andligt, andra känner din lycka med dig, lyckan kan delas…

Njutning är kortvarigt, personligt, visuellt, enkelt att få tag i, billigt.

Jag påstår att vi vill söka lycka. Lycka är serotonin och njutning är dopamin. Med andra ord, du kan inte överdosera på för mycket lycka men du kan överdosa på för mycket njutning, vilket kan göra dig olycklig.

(Alltså, socker ger kortvarig njutning men långvarig olycka (fetma)…)


 

 

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

25 Kommentarer + Kommentera

 • Tusen takk, for at du gjorde denne jobben.veldig interessant å lese.

  Jeg bruker 5:2 metoden med LCHF. Det funker supert.

 • kan ingen länka detta till Paolo Roberto som påstår att LCHF är för lata personer. Ät mindre och spring mer är ju hans motto…..och ät då gärna Paolos pasta 😉

  • Haha, tror inte något ‘rubbar’ hans tänk! 😉

 • Verkligen jättebra…. tack snälla Monique för detta. Kommer att länka vidare direkt…

 • Ja toppenbra med Din svenska översättning här. Det skulle verkligen beövas en översättare till all engelsk info om sockrets inverkan. Fackspråk på engelsaka är inte alls lätt att sortera. Ett riktigt hästjobb Du har gjort här med Lustigs text, tack för det Monique.

 • Tack Monique för att du delar med din av detta! Jätteintressant! Jobbar som sköterska o tänker oxå dela med mig! Kram

  • Varsågod! Kul att det uppskattas! 🙂 Lycka till o heja dig!

 • Fantastiskt Monique!
  TACK!!!!

  • Tack själv! 🙂 Det var superintressant, mycket jobb att översätta o sammanfatta men kul att kunna dela med mig av något så viktigt! Kram också!

 • Vilket jobb du har lagt ner på det här inlägget, Imponerande.
  Tack för allt klargörande, Monique.
  (Själv hängde jag inte riktigt med hela tiden i Dr Lustig´s språk.)

  • Tack! Ja du, det tog några timmar faktist! Men kul är det att dela med mig av en sådan viktig föreläsning, jätteintressant! 🙂 Engelska är mitt modersmål, så där har jag kanske lite övertag! 🙂

 • “Lycka är serotonin och njutning är dopamin. Med andra ord, du kan inte överdosera på för mycket lycka men du kan överdosa på för mycket njutning, vilket kan göra dig olycklig.”

  Otroligt bra sagt.
  Någon borde översätta/texta föreläsningen/-arna som Lustig gjort på Youtube, och sedan skulle de visas i alla skolor och i tv.

  • Visst är det bra sagt! Bara att komma på den kopplingen och dessa ord! Genius! 🙂

  • Exakt min tanke! Sååå bra! Läste upp det för sonens blivande sambo som höll med o fick rysningar.

   • Härligt! Kul att det uppskattas! 🙂

  • Så bra! Hörde från Andreas att det var väldigt likt! Men då på engelska 😉

 • Tack snälla du för att vi fick ta del av detta. Alla kunde ju inte vara där.

  • Varsågod! Kul att det uppskattas! 🙂

 • Om nu leptinsystemet är rubbat hos en människa som länge ätit fettsnålt – hur lång tid tar det att återuppbygga med rätt mat (tillräckligt med mat, kolhydratsnålt, bra med fetter)? Och är det ens möjligt? Och är det under denna uppbyggnadsfas (om det nu är möjligt) i så fall bättre att äta när man är hungrig (ofta och lite) fast man vet med sig att man inte bör äta, ska man äta färre gånger fast man kan bli rejält hungrig emellan (svårt att klara av i längden, kanske)? Kanske köra 16:8 eller 5:2? Ska man hålla koll på kalorier ändå tills kroppen “lärt sig”?

  • Intressant frågeställning!

  • At enligt lchf o skippa bade 5:2 o 16:8 iallafall I borjan.ge din kropp vad den behover riktig mat o naring utan massa tillsatser o socker

   • Många anser att periodiskfasta fungerar utmärkt i kombination med lchf. Bra när man hittar sättet som funkar bäst för en själv. Viktigast är bra matval!

    • Visst fungerar det ihop rent almänt. Men finns det något sätt att underlätta för uppbyggnaden/injusteringen/kalibreringen av leptinsystemet? Jag tänker mest på att min kropp fortfarande hellre skriker efter mat än att ta av kroppsfettet..har ätit efter konstens regler i 8 månader…

     • Intressant… vet inte! Lägg fram frågan på kostdoktorn och kanske Andreas kan svara på den!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »