MARGARIN i alla Karlstads skolor!!!! (?) WHAT?

2014-01-23 17:47     28 Kommentarer    Kategori: Barn

Under hösten hade jag ett möte med rektor på min dotters skola angående kost i skolan. Han bjöd även med Karlstad Kommuns Koststrateg Mats Eliasson och Kökschefen Helén Andersson. Det Mats och Heléna tyckte var att de kunde inte ta bort margariner men däremot kunde alla skolor som ville välja att även servera Bregott, barnen kunde välja vilket de skulle äta. Kändes som en bra kompromiss. Det var uppenbart dock att kostkunniga inom kommunen inte visste någongting om skillnaden på smör och margarin och var övertygade att margarin var bra. Spelade ingen roll vad jag sa eller vilken forskning jag la fram om ämnet.

Idag fick jag veta att skolorna i Karlstad Kommun ska nu ta bort mellanmjölken och har infört endast lättmjölk samt tagit bort bregotten och serverar nu bara lättmargariner till barnen.

Kolla bilden, är valet svårt? Kemikalisk fabriksframställt smörLIKNANDE smörja som både bleks, färgsätts och smaksätts för att likna smör eller väljer äkta smör?

smor

Jag har även mailat rektor på min dotters skola samt tidningen! Så här skrev jag till rektorn:

 

Hej ……. ,

Jag har förstått att ni har helt tagit bort bregott i skolan och infört helt och hållet lättmargariner samt lättmjölk.
Detta gör mig jätteledsen, upprörd och besviken.

Som förälder, är margarin det absolut sista jag vill att min dotter Lisa ska äta. Hur löser vi det? Jag kommer med ett paket bregott med hennes namn på, det känns som det bästa alternativet i dagsläget. Lisa ska inte äta margarin.

Som information läs gärna länken här från matfusket, mycket läsvärt och intressant.
Matfusket

Det är jättetråkigt att det blivit ett baksteg (inom Karlstads kommun och skolor) eftersom ALL modern forskning visar att det är riktigt fett som är bra och ofarligt och att margarin är en dålig och billig substitut som är fabrikstillverkad.
WHO (Världshälsoorganisationen) har bl.a. utfört en mycket stor forskning på ämnet redan 2009!

WHO: Forskningsrapporten

GP: Förenklad version av WHO forskningsrapport

Under det möte du, jag, kommunens koststrateg Mats Eliasson, kökschefen Helene Andersson , och Aida Alvinius politiker hade i höstas så förstod jag av Mats Eliasson att alla skolor kunde själva välja att servera bregott och margarin som två alternativ och att då föräldrar kunde hjälpa sina barn med vilket val som var viktigast för dem. Det serverades dessutom mellanmjölk då. Nu är det borttaget, både mellanmjölken och bregotten och alternativen är nu begränsade, obefintliga.

Vad har hänt sedan vårt möte? För något nytt politiskt beslut är ej framtaget vad jag kan hitta?

Hoppas verkligen att Råtorpsskolan kan fortsätta att erbjuda bra mat med hög kvalité.

Mvh
Monique Forslund

Det känns som mötet jag hade med rektor och kommunens kostansvariga gav motsatt effekt, trots att jag lämnade över flera forskningsrapporter och förklarade skillnaden på margarin o smör, vilket de inte visste tidigare. Att det ens var en skillnad…. Hur kan man jobba med kostfrågor inom kommunen och inte vara mera insatt i ämnet? DET borde ifrågasättas!

Jag som förälder kan bara inte låta bli och tycka att detta är ok!!!

Hur har du det i din kommun?

 

TILLÄGG kl 18.30

Kommunens kökschef ringde precis upp mig! Hon säger att kommunen följer politiskt beslut. När jag bad om att få ta del av detta beslut så gick inte det, för den var ifrån flera år tillbaka. Så Karlstad kommuns egna kostansvariga har själva beslutade att ta bort bregott och mellanmjölk som ändå har funnits i våra skolor i flera år, och nu inför lättmargarin o lättmjölk.

Jag sa att jag kommer skicka med bregott, men det fick jag absolut inte då det finns risk för kontaminering (?) så ingen får skicka med mat till skolan. Ändå har alla vi föräldrar fått direktiv att skicka med frukt eller fika till förmiddagsfika för våra barn. Suck! HUR TÄNKER DE NU???

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

28 Kommentarer + Kommentera

 • Jag är så glad att alla politiker i Karlstad har slutat med alla förmåner. Inga resor. Inget kaffe, inga kakor. Nu ska det sparas pengar på politikerna. Hälften av politikerna ska avgå. Dvs alla de som aldrig yttrar sig eller enbart är aggressiva mot Alliansen

  • Ja men visst, eller hur! 😉

 • Eftersom det är livsmedelsverket som rekommenderar lättmjölk o margarin och de vill väl inte barnens bästa och endast är ute för att se till att kommunerna tjänar pengar så tycker jag att man ska lägga ner energi på att se till att få det verket nerlagt. 😉 http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Maltider-i-vard-skola-omsorg/Maltider-i-forskolan/lattmjolk-och-margarin-i-forskolan/

 • Hej!
  Gå ihop några stycken och håll era ungar hemma ,skaffa en advokat eller anmäl
  till JO.Det är ni som vet vad som är bra för era barn. kommunpolitiker och och alla kunniga tjänstemän ,det är en klubb för inbördes beundran.Här ska det inte komma någon vanlig förälder och sätta oss på plats( så tänker dom säkert).
  Men ni kommer aldrig någon vart med att skicka lite mail och ringa, ni måste nog göra något radikalt.
  Lycka till
  Mvh Håkan

  • Tack… det får kanske bli i ett nästa steg!

 • Tack för att du kämpar, Monique!
  Under vår inskolningsvecka såg vi att de serverade lättmjölk, men ställde fram ketchup till lunchen. Frukost och mellanmål-då åkte sirapslimpan fram….och sen pratar de om att lättmjölken är för att det ökat med barnfetma? HALLÅ????!!!!

  • Tack för support! 🙂 Ryser vid tanken, småbarn lättmjölk OCH ketchup! HJÄLP!!!

 • Jag frågade mina grabbar som också går på en skola i Karlstad… I närheten av ditt jobb 🙂 De sa att det finns både Bregott och lättmargarin. Mjölken var de osäkra på… Hoppas att de inte tar bort bregott!

  • Vad jag har förstått så ska bregotten bort på alla KD skolor nu! Hoppas skolan där vågar stå för bättre val! HEja heja där!

 • Känner precis igen mig. Har tjatat om mjölken och margarinet sedan min son började dagis för snart tio år sedan. Ibland gick det bra eftersom personalen ofta också ville att de skulle få fet mjölk och bregott. Men sedan kommunen fått en kostchef så blev det bara försämringar på den fronten. Nu får inga rektorer bestämma om skolmaten längre. Och förvånande nog så är det ju så att de som jobbar med kosten inte verkar förstå skillnaden på flytande fett och margarin. Otroligt frustrerande alltihop. Och så dessutom vet man ju inte alls vad som finns i själva maten.

  • Jag tycker att det är ett oerhört övertramp att attackera skola/rektor i det här ämnet. Utifrån Barnens bästa, naturligtvis, utgår de från livsmedelsverkets rekommendationer/riktlinjer och jag tycker att har man något att klaga på så kan man gå direkt till “roten av det onda”, livsmedelsverket, och ifrågasätta deras kunskaper. ;http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Maltider-i-vard-skola-omsorg/Maltider-i-forskolan/lattmjolk-och-margarin-i-forskolan/ men läs det här först

  • Verkligen frustrerande! Suck… Ibland känns det så hopplöst, men man kan ju inte bara ge upp kampen heller! 🙂 Vi kör på!!!!

 • Har inte hittat källan, men det påstods i en blogg att 25% av Sveriges befolkning äter någon form av lågkolhydratkost, 6% vegetariskt. Det borde reflekteras i utbudet.

  • Eller hur! 🙂

 • Ta upp det med lokala politiker, det är valår i år, i många kommuner har politiker beordrat fram smör/bregott som ett alternativ igen.

  • På gång! Här ska det protesteras!!! 😉

 • Det här är ett exempel där det anses viktigare att följa regler än att göra vad som är mest hälsosamt.

  • Visst är det så! Och väldigt frustrerande och tråkigt!

 • Åh så trött man blir! Att vara kostansvarig och inte veta skillnaden på margarin och smör är ju skrämmande!

 • Hej! Följer detta om skolmat trots att mina barn är vuxna, mitt jobb är dagmamma och jag serverar dom den bästa mat dom kan få såklart. Här har vi ett föräldarpar som har fått igenom att deras barn ska få specialkost i skolan vilket innebär svensk mat hmmm, det har dom fått igenom. Sök på Norrtelje tidning och Anette Gustawson Billinge Gård. Det finns en facebook grupp har inte fb själv men måste väl gå att söka på detta. Lycka Till i din kamp jag följer dig och ser vilken fin mat ni också serverar på Er förskola.
  Mvh Ulrika

 • Detta handlar inte om vetenskap utan om maktfullkomliga småpåvar som vill visa “vem som bestämmer”. Naturligtvis kommer vetenskapen att komma ifatt dem till slut – även om det kommer att dröja längre än många av oss hoppas på.

  • Känns så, framförallt då detta ‘plötsliga’ beslut kom strax efter mötet jag hade med dessa personer om just kosten i skolan!

 • men seriöst?! vet de inte skillnaden mellan smör och margarin kanske det vore dags att hitta nån som är insatt i ämnet de jobbar med?!

  • Ja verkligen, pinsamt!

 • Tyckte redan efter ditt möte i höstas att det lät lite för bra för att vara sant . Det är inte många kommuner som vet skillnaden mellan smör o margarin eller har ekonomi att servera bregott eller standardmjölk.
  Har tre söner som växt upp på smör och 4,5% mjölk (egna kor) och alla är långa o smala. Har aldrig sprungit o småätit mellan måltiderna. även bara druckit läsk på helgerna

 • Det värsta är att det hjälper inte att skicka med bregott för maten är tillagad med margarin. Jobbar själv i skolan skulle önska alla elever fick med eget smör/bregott för då skulle det hela bryta ihop. tänk er hålla reda på 50 bregottpaket. Vi har 50 barn på vår avdelning. Jag skulle gilla detta kaos för det skulle visa att vi bryr oss om våra barn

 • Mäh? Om inte ens DU kan få dem att fatta!? Total kortslutning…

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »