LCHF välling
Min åsikt om välling (köpevälling) kan du läsa här!
Här är ett alternativ till välling, som du kan göra hemma. Den är toppen! Jag har inte hittat på ursprungsreceptet själv, vet dock ej var den är ifrån. Men har lagt till lite osv. Denna verkar fungera riktigt bra!
EGEN VÄLLING
1,5 dl kallt vatten
1 msk bovetemjöl
1 msk quinoamjöl (rik på järn – viktigt)
1 dl havremjölk/kokosmjölk (själv föredrar jag kokosmjölk)
en klick kokos- eller 2 msk rapsolja
- I en kastrull vispa bovetemjöl, quinoamjöl och vatten.
- Koka upp under vispning.
- Häll i havremjölk/kokosmjölk och olja.
- Vällingen tjocknar ju längre den kokar, ha därför koll på konsistensen och tillsätt mera vatten eller kokosmjölk om den blir för tjock.
- Stäng av värmen när den fått önskad konsistens.
Kan man ge äggmjök som modersmjökersättning?!
Delammar min son, en månad gammal, då ja inte producerar tillräckligt, så då får han sempers modersmjökersättning som tilllägg. Men skulle vilja ge honom naturlig mat, inte nåt me en innehållsförteckning som man behöver vara kemist för att förstå.. 🙁
Kul att se att andra gör alternativ välling.
Här är en variant helt utan mjöl:
1 Ägg
1msk grädde
25 gr smör
1 msk kokosfett
värms försiktigt under konstant omrörning. När blandningen tjocknar är det bara att hälla på flaska och kyla med grädde eller mjölk. Tycker man det är svårt att göra direkt på spisen kan man värma med vattenbad.
/Krister
Hej!
Från vilken ålder kan man ge detta?
/Rebecca
Från då man annars börjar med välling…
Hei!
Bovetemjöl, er det det samme som vi kaller bokhvete i Norge tror du? Vil gjerne teste ut denne oppskriften.
Jag skulle tro det, men vet inte säkert. Googla på ‘translate’ 🙂