Kommunen bara fortsätter med smörförbudet…

2014-02-02 16:25     10 Kommentarer    Kategori: Barn

Under veckan har det gått hett till i Karlstad vad det gäller skolmaten och framförallt borttagandet av bregott och fetare mjölk samt införande av endast lättmargarin och lättmjölk. HÄR finns hela veckans happenings…

I fredags gick det tydligen ut ett mail från kommunens koststrateg (kostansvarig) Mats Eliasson, till kommunens skolor och lärare, så här ser det ut:

kommunsmörj

Jag undrar egentligen vad Mats Eliason har som bakgrund och vilken koppling till kost han har med sig? Jag ifrågasätter hans kompetens som ansvarig för kommunens skolmat och hans sätt att agera på. Känns som detta blivit en prestige fråga?

Vad tycker du?

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

10 Kommentarer + Kommentera

 • Kommunens invändningar gäller ju dessutom endast OM 1) Barnet delar med sig av smöret. 2) Detta sker i matsalen.

 • Jag tycker det är alldeles utmärkt att han slutklämtar med att han stödjer sig på EU-förordning nr 852/2004 om livsmedelshygien, det är alltså den boll han slänger in på planen och som en eventuellt juridisk match skall spelas om.

  Någon här som på allvar tror att denna EU-förordning trumfar den svenska skolplikten?

  OK. Inte jag heller. Då återstår alltså att se vilket drag han och skolorna har att komma med om någon förälder tar nästa steg och ändå skickar med sina barn små smörpaket i fickan till skolmatsalen. Kroppsvisitering i matkön? Polishämtning av barnet i matsalen? Avstängning från undervisningen? Anmälan av föräldrarna till sociala myndigheter?

  Det kan bli en intressant juridisk prövning – som med media oundvikligen på de vanliga föräldrarnas sida bara kan sluta på ett sätt (plus eventuellt stora skadestånd till barnen) om kommunen väljer att göra bort sig på något av dessa eller något annat liknande sätt.

  Förmodligen vet han dock redan att han har gjort bort sig, brevet ovan är då bara ett sätt att skydda arslet mot den kritik han just nu säkert redan får av sin arbetsgivare, ett sätt att redovisa både uppåt och nedåt att “men jag stödjer mig faktiskt på förordning, det är mitt jobb att hålla redan på dem åt er andra” för att skydda den egna karriären inom kommunen.

  • Och vet du vad mera Peter, det här börjar verkligen bli roligt: EU-förordning nr 852/2004 gäller ju bara för företag, tillverkare mm ej privat bruk….. hur tänker han då?

  • Tack Peter! Jag lånade lite av din text i ett mail till Mats! Tack för den! 🙂
   Nästan skrattretande, hela hans mail är ju pinsam!

   • Tack Monique! Jag kollade några av de gamla länkarna i ärendet och såg att Mats tidigare varit positiv till Bregott.

    https://www.lifezone.se/barn-2/margarin-i-alla-karlstads-skolor-what/

    Som tjänsteman har han ju även att följa “order” uppifrån den politiska organisationen. Det är således möjligt att brevet även är något som har bestämts över hans huvud från skolnämnden/kommunen från någon som inte vågade/ville skriva under det själv och att det således bara hamnat på hans tjänstebord att utforma det och skicka det.

    Vid nästa kontakt bör du fråga honom vem som är hans närmsta chef i det dagliga arbetet, om det också är en tjänsteman jobbar du dig uppåt med samma fråga tills du hittar den nämnordförande/politiker som har ansvaret för frågan.

    • Jo, jag tyckte att det var toppen att koststrateg och kökschef sa att det ändå erbjöds både lättmargarin och bregott. DOCK höll de inte med mig om att bregott är bra utan både trodde på lättmargarin!
     Mats Eliasson har givetvis Niklas Wikström som politiker (han som sa att det kunde bli svart marknad med bregott) ovan sig inom Barn och Ungdomsnämnden. Båda tycker ju lika! Suck!

 • Beklagligt värre se mailet som “koststrateg” Mats E skickat ut. Hur sjutton kan man kalla sig “strateg” när han tydligt saknar insikt i hur klokt tänkt det är att äta RIKTIG MAT gjord av RIKTIGA RÅVAROR – som SMÖR och GRÄDDE. Jag hoppas verkligen mottagarna av mailet raskt skickar det i papperskorgen! Att skylla på “kan inte garantera att okey äta” är väl ändå inte hans sak att orda om. Det måste väl vara föräldrarnas sak att bedöma!

 • So they claim to be afraid that butter brought from home is somehow unsafe. As everybody knows, butter is saturated fat – chemically stable – and doesn’t get rancid in a couple of hours, while waiting inside a lunch-box.

  It seems the authorities have been eating too much spreadable plastic and fried their brains in the process.

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »