EFTERLYSNING: Godis o påskmust

2014-04-02 11:17     9 Kommentarer    Kategori: Barn
20140402-093640.jpg

Bild: @lenalast

Jag fick en fråga från en upprörd småbarnsmamma! På hennes barns förskola har denna lapp nu hängts upp. Personalen efterlyser godis och läsk till barnen för det vore ju extra kul för barnen. Jag undrar jag hur man resonerar då. Jag kan komma på en mängd saker som är extra kul för barnen i påsktider som inte innehåller onödigt socker, eller något att äta överhuvudtaget. VEM är det extra kul för egentligen? Barnen förstår jag skulle bli glada, för stunden, men sen då? Och allt onödigt socker de får i sig ‘utanför’ föräldrarnas koll och blick.

Vad säger skollagen om kost i förskola och skola?

Skollagen ställer krav på att skolmåltiderna ska vara näringsriktiga.

Dokumentation

I skollagen finns krav på att varje huvudman och förskole- och skolenhet ska bedriva ett systematiskt kvalitetsarbete där verksamheten kontinuerligt planeras, följs upp och utvecklas. Eftersom skolmåltiderna är en del av utbildningen omfattas även de av kravet.
Inte ens Livsmedelsverket säger att det är ok att barnen äter/får godis på förskolan! En bulle HÖGST en gång i månaden är vad de säger.

Många föräldrar kanske tycker att man gör en stor sak av ‘inget’… Men jag minns när vi slutade fira barnens födelsedagar med något att äta tex bullar, tårta, glass, mm så var det föräldrarna först som reagerade, inte barnen. För barnen blev firade, istället fick de paket, hissa flaggan, bära en fin krona på huvudet… Det firas hela dagen, utan en koppling till mat.
MEN tänker man att det är ju påsk, jo det är det. Sen är det midsommar och sommardagar med glass, även halloween, jul, julgransplundring, alla-hjärtansdag, semmeldagen, våffeldagen OCH alla födelsedagar – det blir MYCKET socker! Bara att fira födelsedagar kan innebära 15 barn som fyller i februari är då 15 dagar med extra socker PÅ FÖRSKOLAN…

Är det ok?

Hur ser det ut på ditt barns förskola?

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

9 Kommentarer + Kommentera

 • På mina barns förskola finns en lärare som äter lchf (pigg å fräsch, närmar sig 50), men hon blir ständigt motarbetad av äldre lärare ang firandet med socker varje j-la födelsedag. -“Men vi har ju alltid gjort så” “Lite glass är inte farligt” etc.
  Lite snörpiga svar får/fick även jag som mamma när jag berättar att vi inte äter gluten hemma, och bad dem begränsa veteintaget ( utan blankett om specialkost) då min yngste just börjat dagis och blev tokhård i magen flera dagar på rad ( han satt och grät på toaletten 20 månader gammal). Jag associerade den tröga magen med intag av vetesmörgås som de låtit honom äta mkt av “för det tyckte han om”. En äldre lärare trodde hellre det var mjölkprodukter som skulle vara boven ( min son äter inte vete, men brukar dricka grädde utspädd med vatten, äter smörklickar och har aldrig haft bekymmer med magen innan dagis…), men sen slutade han vara hård i magen så jag gissar att dom rättat sig ändå. =)
  Filar just nu på blanketten för specialkost till äldsta som ska börja sexårs till hösten få se vad som händer om jag begär glutenfritt oprocessad mat till mitt barn pga hälsoskäl.

  • Men åh vad trist för henne… 🙂
   Tröttsam inställning hos kollegorna där, suck! Lite glass blir det ju inte om man ska fira alla barnen som fyller år. Minst.
   Lycka till med specialkostblanketten. Inte lätt det där! Helt klart vete som är boven för din yngste, stackaren… Oprocessad kan ju bli svårt kan jag tänka mig (det är väl nästan alla skomat – processad) men glutenfritt borde inte vara problem tycker jag! Berätta hur det går sen!

 • Men allvarligt talat!? Vem säger att “påskgodis” måste komma iform av flera kilo sötsaker och smågodis? Man kan väl bidra med vad man nu vill att ens barn ska äta: frukt, härligt hembakat bröd, korv eller vad man nu tycker är lämpligt.Jag tycker vi måste akta oss för att bli så fördömande och ” aggressiva” i vår kamp om ändrade kostvanor. Det får liksom inte bli för mycket åt ena eller andra hållet.

  • Jag förstår dig…
   Men i just detta så var det faktiskt godis som efterlystes. Mamman hörde av sig till mig då detta var på deras förskola. 🙂

 • Finns många studier som visar att barn i två års åldern “tål” socker motsvarande 3 glas saft /vecka. Det äe väldigt lite och de flesta barn äter betydligt mer än så. Det påverkar deras näringsintag dvs de blir mätta på fel saker. Små barn behöver väldigt näringsik mat för att utveckla sina hjärnor optimalt. Barn som får äta mycket socker blir “dummare” än barn som får lagom mängd. Det leder till barnfettma och stora karieslesioner på tänderna som kan försöra hela vuxenlivet. Tråkigt att förskolepersonalen är dåligt pålästa. De skulle kunna göra en stor skillnad för barn med okunniga föräldrar.

 • Ja exakt Vi strävar oss tillbaka till 60-talet, Vi firar inget. Vi äter inget godis. Det va bättre förr säger många, samtidigt som de ställer högre o högre krav på förskolorna det ska vara så jävla pedagogisk o nytänkande. Herre gud, jag tror säkert att ungarna får sitta o smaska i sig flera kilo godis & läsk tills de nästan spyr. Eller så får dem ett halvt glas läsk ett par godisbitar och har en mysig påskfest med sina kamrater där man får lära sig att dela.

 • PÅ 60 talet på dagis firade man inget alls och inget man led av.

 • ja det AR jattejobbigt!!!
  Kanns som om man ar pa en ode o! med sockerhav runtom!!! Allt ska verkligen firas med socker!! och har i uk ar vi mer ”behind” an i Sverige. senast igar borjade de svamla om 7 -10 frukt per dag.

 • WORD!
  Är också SÅ trött på att allt ska firas med mat. Och fika om de ska åka skridskor, och fika om de ska göra utflykt i skogen. Och mys på fredagen till filmen. Men jösses, vad hände med äventyr och extra roliga lekar och nya material och sparkcyklar??!?!?!!?
  Engagera er och LEK med barnen, DET tycker de är roligt!
  Ge av er själva, ge inte socker, liksom…

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »