Gluten(fritt) – allvarligt problem! Vilka råd gäller…?

2015-07-28 9:16     2 Kommentarer    Kategori: Barn, Hälsa & Sjukdom

Fler och fler väljer glutenfria produkter och försäljningen slår nya rekord.
Anneli Ivasson, forskare menar att vi ska ta det försiktigt med glutenfria produkter(?!). Hon menar att det är bara en hälsotrend och att det är fel att tro att alla skulle må bra av glutenfri kost.

Enligt siffror i DN köpte svenskarna glutenfritt för över 443 miljoner kronor förra året. Mellan 2012 och 2014 ökade försäljningen av glutenfritt med över 50 procent, skriver tidningen.

Det är en tydlig trend menar ICA och flera efterfrågar glutenfritt både pga hälsoskäl men även genom att kändisar uppmuntrar glutenfria alternativ.

Anneli Ivarsson, överläkare och docent vid Umeå universitet, tycker att vi borde vara skeptiska mot råden om att äta glutenfritt.
– Det här är ju en hälsotrend. Att glutenfritt skulle vara bra för alla är fel. Om man verkligen har celiaki så är det ett misstag att själv testa att dra ner på glutenintaget, säger hon. Att en glutenfri diet skulle vara bra för alla är alltså fel. Genom att enbart fokusera på gluten faller kostråden med stöd i vetenskapen i skymundan, säger Anneli Ivarsson.

Anneli Ivassons slutkläm i intevjun på Aftonbladet:
– Vi behöver röra oss mer och äta mindre. Och så behöver vi äta mer grönsaker, bönor och fisk. Det finns det vetenskapligt belägg för, säger hon.

Det är tur vi alla inte lyssnar på forskare och läkare med tillit till deras titel. Utan det viktiga är att kolla upp själv, ta reda på och våga ifrågasätta råden som finns och som ges dagligen trots att modern forskning tyder på annat.

Mera om gluten:

DN: Forskare överväga testa alla barn för gluten

SVT: Gluten ökar risken för diabetesVitt bröd, välling och gröt kan vara förklaringen till varför så många svenskar drabbas av både diabetes typ 1 och glutenintolerans. Det visar ny forskning.

Aftonbladet: Allergikost den nya diettrenden

 

Dagens spannmålsprodukter är sönderförädlade och troligen saknar det som tidigare var nyttiga ämnen. Magen och tarmar tar lättare skada. De spannmål som våra far- och morföräldrar åt för många år sedan har ingenting gemensamt med de sorter spannmål som finns idag. Detta kanske är den bidragande faktor till att allt flera lider av magproblem, IBS, glutenintolerans osv…

Det vete som vi äter idag har vi ätit i mindre än 50 år. Före dess var det en annan sorts vete. Idag är det högavkastad vete triticum aestivum, som vi äter. Gluten från en vetesort kan strukturellt skilja sig avsevärt från en annan.

Lite mera ingående info om vete och gluten. (Tack Wiola Helgelin Hald för info på sidan smarta diabetiker)

Glutenproteinerna hos ”enkorn” är exempelvis distinkt annorlunda jämfört med dessa proteiner hos ”emmervetet” (ursprungligt vete), vilket i sin tur skiljer sig från glutenproteinerna i ”Triticum aestivum” (de moderna hybridiserade dvärgvetet).
(dvärgvete står istället stadigt med kort starkt strå och ett tungt ax)
Enkorn (ursprungligt vete). Eftersom enkorn med fjorton kromosomer (14) och det så kallade A genomet (genuppsättningen ) har den minsta kromosomuppsättningen, kodar det också för minst antal olika varianter av glutenproteiner.

Triticum aestivum (modernt vete) med sina fyrtiotvå kromosomer (42) och med A-, B- och D-genom, har den största variationsrikedomen i glutenproteinerna, och hade det redan innan människan började med avancerad växtförädling.

De hybridiseringar som gjorts under de senaste femtio åren har medfört åtskilliga ytterligare förändringar i de glutenkodande generna hos ”Triticum aestivum”, de flesta av dem avsiktliga förändringar i D-genomet som bidrar till mjölets bakegenskaper och estetiska egenskaper. För övrigt är det just gener i D-genomet som oftast utpekas som källan till de glutenproteiner som orsakar celiaki (glutenintolerans).

Det är således D-genomet i det moderna ”Triticum aestivum” (dagens moderna vete) som har stått i fokus för allehanda genetiskt trixande av växtförädlare, vilket resulterat i avsevärda förändringar i glutenproteinernas genetiskt bestämda egenskaper. Där ligger också potentiellt källan till många av de förunderliga hälsokonsekvenser som vetet orsakar hos människor.

Mat är information och genom evolutionen har kroppen lärt sig hur den ska hantera olika typer av föda. Nu kommer nya av människan framställda ämnen som kroppen ännu inte lärt sig att hantera (vilket tar många generationer) och då kan mycket gå fel, det kan t.ex. starta upp diverse autoimmuna reaktioner som blir kroniska, även allergier och astma.

Riktig (ursprunglig) mat är att föredra, den är mycket säkrare (och god). Den maten vet kroppen hur den skall hantera och den innehåller de näringsämnen vi är anpassade till och som vi behöver för att fungera optimalt.

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

2 Kommentarer + Kommentera

  • Det ska även tilläggas att nästan ingen (några enstaka procent på sin höjd) i Norden, åt vete innan 1900-talet. Då det var först i slutet på 1800-talet början på 1900 som en vetesort tagits fram som anpassats för vårt klimat. Bara att läsa om vetets historia i wikipedia https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Vete

  • precis som om det vore farligt att utesluta gluten!! Finns väl inget essentiellt i gluten?

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »