För lite fett kan kopplas till barndiabetes – nya rön!

2013-09-02 19:11     Kommentera    Kategori: Barn, Hälsa & Sjukdom

Barn som har brist på fettämnen (låga halter av fosfolipider) ligger i en högre riskzon för att få diabetes typ 1! Studien har gjorts vid Lunds universitet men en liknande studie har även gjorts i Finland med samma resultat!

barndiabetesJ

SVT: Nya rön om barndiabetes

Fosfolipider är en grupp av fetter och en av huvud byggstenarna i våra cellmembraner. Fosfolipider finns i flera olika former och den första formen som identifierades var fett lecitin, ett fettämne som finns i alla celler, eller fosfatidylkolin (Phosphatidylcholine) från äggula.

Fosfolipider liknar triglycerider, med den skillnaden att en av fettsyrorna ersatts med en fosfatgrupp och en bas. Det ger molekylen några speciella egenskaper.

Fosfolipider är viktiga för alla cellfunktioner på grund av att membranen som omger alla celler till största delen består av just fosfolipider. Därför förekommer fosfolipider rikligt i de flesta livsmedel och finns i t ex kött och ägg.

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »