Fira barn på förskolan utan glass eller tårta

2013-09-10 15:05     3 Kommentarer    Kategori: Barn, Högtider, Socker & Sötning

20130910-110707.jpg

Förr så firades barnen på förskolan genom något ‘gott’ att äta i form av kakor, glass, tårta eller bullar. Vi insåg snabbt att under februarimånad (för flera år sedan) så skulle 15 av 22 barn firas! Mycket socker på kort tid! Då ändrade vi våra rutiner kring firandet!

Nu får barnen ha en fin krona på huvudet (om man vill), de håller i en jordglob och går runt en sol (som är i mitten av en cirkel) lika många varv som man fyller år, vi tänker också ett ljus för varje födelsedag. Vi läser då upp en berättelse om barnets liv från start, om olika saker som barnet gjort under varje levnadsår.

Sen får man välja ett paket i vår guldiga paketlåda (finns massor med roliga saker i den)… Vid matbordet får man ha en flagga och sedan ute på gården får barnet hissa flaggan också!

Barnen uppmärksammas och firas, absolut! Men att koppla det till socker och fika/mat behövs inte. Inga barn frågar efter det heller!

Jag tror det är viktigt att bryta att firandet eller belöning över huvudtaget ska kopplas till socker och fika eller mat, det finns så mycket mera man kan göra för att uppmärksamma olika högtider eller beteenden!
Hur firas det på era barns förskolor/skolor?

20130910-110714.jpg

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

3 Kommentarer + Kommentera

  • Här görs det ungefär likadant, födelsedagsbarnet får välja en aktivitet; t ex gå till Biblioteket, gå till “stora stenen”, lekplatsen eller något annat. Sen får barnet ett kort på sig själv i en ram som de andra barnen har pyntat och ett papper där de andra barnen har skrivit ner god födelsedagsbarnets goda sidor och egenskaper. Funkar jättebra!

  • Existerade inte firande på 70 talet alls!

  • otroligt bra sätt att fira de små. Håller verkligen med om att det inte behövs något sött att äta för att uppvakta, speciellt inte på dagis där barnen går på vardagar.

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »