Feta barn större problem än magra barn

2015-09-13 15:43     Kommentera    Kategori: Barn, Hälsa & Sjukdom, Socker & Sötning

http://gfx.aftonbladet-cdn.se/image/21404313/800/normal/26a448c89deaf/ThinkstockPhotos-85447288-kopia.jpg

En intressant knönika, mitt emellan fredagsmys, lördagsgodis och helgfika!
Kröniköre Jennifer Wegerup skriver om hur hon hörde en mamma beklaga sig över ‘skönhetshetsen’ och kraven på vikt redan vid en ung ålder. Men Jennifer menar att tjocka barn är ändå ett betydligt större problem i samhället idag.

Utseendet i sig spelar ingen roll, eller borde inte göra det. MEN det verkliga problemet är hälsan. Det är inte bra för hälsan om man är överviktig.

Jennifer menar att det är detta vi borde prata mera, och inte mindre, om!Det handlar inte om att skuldbelägga föräldrar. Det behövs upplysning och kunskap om HUR man kan och ska hantera överviktiga barn.

Fokus behöver läggas på hur vi matar barn rätt. Föder istället för göder. BVC och skolhälsovård – hela samhället behöver utbildas mera kring kost och motion. Alla föräldrar bör även inse och ta ansvar.

Det är snabbmat, läsk, pizza, halvfabrikat som går hand i hand med orörlighet, sämre självförtroende och ökad risk för sjukdomar som typ 2 diabetes samt karies och för tidigt pubertet hos tjejer. Lidande för barnen, dyrt för samhället.

Jennifer avslutar sin krönika med:
Vi älskar alla vårt fredagsmys, men vi måste älska och vårda våra barns rätt till ­friska, sunda kroppar ännu mer.

Aftonbladet: Feta barn är större problem än de magra

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »